Owsianka z jabłkami i czekoladą

Dziś pokażę wam błyskawiczny i niepozorny posiłek, który robił furorę wśród moich pacjentów (a właściwie jeden z jego wariantów). Nadaje się na śniadanie, drugie śniadanie albo podwieczorek. Ja szczególnie lubię zrobić sobie taką miseczkę po lekkim treningu wytrzymałościowym.

Owsianka wielu osobom nie kojarzy się może zbyt dobrze, ale w tej wersji ma szansę zachęcić nawet największego przeciwnika 🙂

Uprzedzając pytania – tak, czekoladę można wkomponować w urozmaicony, racjonalny jadłospis. Zauważcie, że czekolady jest niewiele. Jedna lub dwie kostki w zupełności wystarczą, by nadać posiłkowi wspaniały smak. To tylko około 30-60 kcal więcej w skali dnia, a ile przyjemności 🙂

przepis na owsiankę z czekoladą i jabłkami

Owsianka z jabłkami i czekoladą


4-5 łyżek płatków owsianych górskich
100-120 ml mleka*
3-4 łyżki duszonych jabłek**
2-3 łyżki płatków migdałowych
1-2 kostki deserowej, gorzkiej, lub ewentualnie mlecznej czekolady (dobrej jakości!)
łyżka otrąb (owsianych, pszennych, żytnich lub orkiszowych)
1/2 łyżeczki miodu

  1. Mleko zagotuj w rondelku z grubym dnem.
  2. Wsyp płatki i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty.
  3. Dodaj miód, płatki migdałowe, otręby, zdejmij z ognia i pozostaw w rondlu na kilka minut do napęcznienia.
  4. Czekoladę drobno posiekaj. Dzięki temu, mimo małej ilości jej smak rozejdzie się po całej owsiance.
  5. Dodaj jabłka do rondla i wymieszaj. Jeśli jabłka są z lodówki, doprowadź je do temperatury pokojowej lub lekko podgrzej.
  6. Przełóż owsiankę do miseczki i posyp czekoladą. Możesz dodatkowo udekorować migdałami.

Po wymieszaniu, czekolada rozpuści się i rozejdzie po całej owsiance!

* może być woda pół na pół z mlekiem, mleko bez laktozy lub dowolne „mleko” roślinne
** duszone jabłka przygotowuję wcześniej i trzymam w słoiku w lodówce lub wekuję.
W przepisie można tez wykorzystać kawałki surowego jabłka lub plasterki jabłka podduszone krótko na suchej patelni lub w rondlu z odrobiną wody.

Jeśli wolisz rzadsze owsianki, dodaj więcej mleka lub wody.

Smacznego!


Może cię też zainteresować…