O mnie

Moja praca, czyli pisanie

agata lewandowska - dietetyk i autorka książek o zdrowym żywieniu
fot. Monika Szałek

Nazywam się Agata Lewandowska i od 2016 roku piszę i wydaję książki na tematy związane z dietą, zdrowym odżywianiem, odchudzaniem oraz żywieniem osób cierpiących na różne schorzenia (np. Hashimoto, celiakia, cukrzyca). To może zabrzmi banalnie, ale pisanie jest zarówno moją pracą, jak i pasją – stąd pomysł, by uruchomić bloga i pisać jeszcze więcej 🙂 Oprócz pisania, lubię robić zdjęcia i infografiki. Wiele z nich możesz zobaczyć na moim blogu oraz profilu FB.


Do dietetyki staram się podchodzić na luzie. Wierzę, że każdy jest inny i sztywna, „książkowa” wiedza nie zawsze ma odniesienie do wszystkich przypadków. Uważam też, że nie wszystko trzeba zawsze robić na 110% i czasami każdy ma prawo po prostu odpuścić. Nie oceniam, nie propaguję restrykcji dietetycznych i podporządkowania całego życia zdrowemu odżywianiu. Nastawiam się na przekazanie wartościowych informacji, szukanie rozwiązań i zachęcanie.


Ciągle się uczę i aktualizuję zdobyte informacje (przy pisaniu coraz to nowych książek, to w zasadzie konieczność). Bardzo lubię pracować przy wszelkich projektach edukacyjnych, takich jak warsztaty, szkolenia, wykłady czy prezentacje. Jestem w swoim żywiole, kiedy mogę się trochę „pomądrzyć” 🙂
Interesuję się także sportem i jego wpływem na zdrowie, samopoczucie i sylwetkę. Nie ograniczam się do teorii – regularnie (aczkolwiek rekreacyjnie) uprawiam fitness, trening siłowy, pilates i nordic walking. Sama musiałam od podstaw nauczyć się żyć aktywnie, a teraz każdego namawiam, by też spróbował i poczuł tą różnicę.

Skąd się wzięłam i dlaczego piszę poradniki?

Jestem dietetykiem z ponad dziewięcioletnim doświadczeniem. Przez większość tego czasu pracowałam z pacjentami indywidualnymi w poradni dietetycznej, ale zajmowałam się też współtworzeniem i konsultacją merytoryczną licznych treści dla prasy i mediów (w tym dla dwóch programów telewizyjnych o zdrowym odżywianiu).
Ukończyłam studia z Dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz na SGGW, a także podyplomowe studia z Psychodietetyki na SWPS. Uczestniczyłam również w wielu szkoleniach, warsztatach i konferencjach branżowych (oj tak, trochę się tego uzbierało).
W ramach swojej pracy zawodowej, niejednokrotnie sama prowadziłam warsztaty, prezentacje czy wykłady oraz tworzyłam artykuły czy broszury informacyjne o zdrowym odżywianiu. Wtedy odkryłam, że największą frajdę sprawia mi właśnie przekazywanie wiedzy. Kiedyś wydawało mi się, że to nierealne – wydać własną książkę. A jednak!
Mój pierwszy poradnik ukazał się w 2016 roku. Od tego czasu wydałam siedem kolejnych, a dwa nowe ukażą się już jesienią 2019. Cały czas pracuję nad nowymi pozycjami, ale dalej nie mogę uwierzyć, że to się dzieje naprawdę 🙂

Dlaczego warto sięgnąć po moje książki?

W swoich książkach stawiam przede wszystkim na jakość i wiarygodność. Informacje czerpię wyłącznie z pewnych, wiarygodnych źródeł. Pisząc, opieram się na najnowszych badaniach i pracach naukowych oraz na swoim doświadczeniu.
U mnie nie znajdziesz niesprawdzonych nowinek i mitów żywieniowych powielanych w Internecie!
Uważam, że dieta nie musi być katorgą i wielkim wyrzeczeniem. Zawsze staram się, by przepisy, które publikuję w książkach i na blogu, były nie tylko zdrowe, ale także smaczne i łatwe do przygotowania.