O mnie

Moja praca, czyli pisanie

agata lewandowska

Nazywam się Agata Lewandowska, od 2010 roku pracuję jako dietetyk, a od 2016 roku piszę i wydaję książki . Moje ulubione tematy to: profilaktyka zdrowia poprzez dietę i styl życia, psychodietetyka, dieta odchudzająca, zdrowe odżywianie oraz żywienie osób cierpiących na różne schorzenia (np. Hashimoto, dyslipidemie, zaburzenia jelitowe, insulinooporność, nadciśnienie). To może zabrzmi banalnie, ale pisanie jest zarówno moją pracą, jak i pasją – stąd pomysł, by uruchomić bloga i pisać jeszcze więcej 🙂 Oprócz pisania, lubię robić zdjęcia. Wiele z nich możesz zobaczyć na moim blogu oraz profilu FB i Instagramie.


Do dietetyki staram się podchodzić na luzie. Chociaż bazuję na dietetyce opartej na dowodach – wierzę, że każdy jest inny i sztywna, „książkowa” wiedza nie zawsze ma odniesienie do wszystkich przypadków. Uważam też, że nie wszystko trzeba zawsze robić na 110% i czasami każdy ma prawo po prostu odpuścić.

Promuję normalność w diecie i pokazuję normalne, proste jedzenie bez udziwnień. Uczę, że nie trzeba kupować wymyślnych i drogich składników, by jeść zdrowo. Nie oceniam, nie propaguję restrykcji dietetycznych i podporządkowania całego życia zdrowemu odżywianiu. Nastawiam się na przekazanie wartościowych informacji, szukanie rozwiązań i zachęcanie.

Ciągle się uczę i aktualizuję zdobyte informacje (przy pisaniu coraz to nowych książek, to w zasadzie konieczność). Bardzo lubię pracować przy wszelkich projektach edukacyjnych, takich jak warsztaty, szkolenia, wykłady czy prezentacje. Jestem w swoim żywiole, kiedy mogę się trochę „pomądrzyć” 🙂 Interesuję się także sportem i jego wpływem na zdrowie, samopoczucie i sylwetkę. Nie ograniczam się do teorii – regularnie (aczkolwiek rekreacyjnie) uprawiam jogę, pilates i nordic walking. Sama musiałam od podstaw nauczyć się żyć aktywnie, a teraz każdego namawiam, by też spróbował i poczuł tą różnicę.

Skąd się wzięłam i dlaczego piszę poradniki?

Jestem dietetykiem z ponad dziesięcioletnim doświadczeniem. Przez większość tego czasu pracowałam z pacjentami indywidualnymi w poradni dietetycznej, ale zajmowałam się też współtworzeniem i konsultacją merytoryczną licznych treści dla prasy i mediów (w tym dla dwóch programów telewizyjnych o zdrowym odżywianiu).
Ukończyłam studia z Dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz na SGGW, a także podyplomowe studia z Psychodietetyki na SWPS. Uczestniczyłam również w wielu szkoleniach, warsztatach i konferencjach branżowych (oj tak, trochę się tego uzbierało).
W ramach swojej pracy zawodowej, niejednokrotnie sama prowadziłam warsztaty, prezentacje czy wykłady oraz tworzyłam artykuły czy broszury informacyjne o zdrowym odżywianiu. Wtedy odkryłam, że tak naprawdę największą frajdę sprawia mi właśnie przekazywanie wiedzy. Kiedyś wydawało mi się, że to nierealne – wydać własną książkę. A jednak!
Mój pierwszy poradnik ukazał się w 2016 roku. Od tego czasu wydałam czternaście kolejnych. Cały czas pracuję nad nowymi pozycjami, ale dalej nie mogę uwierzyć, że to się dzieje naprawdę 🙂

Uwaga: Często otrzymuję pytania, czy (i jak) można się do mnie zapisać na konsultacje indywidualne. Z tego względu postanowiłam zrobić tu mały dopisek. W tej chwili nie prowadzę konsultacji indywidualnych i nie układam jadłospisów. Nie udzielam też porad za pośrednictwem e-mail. Jeśli opcja współprac indywidualnych pojawi się w przyszłości – dam znać na stronie internetowej oraz za pośrednictwem moich mediów społecznościowych 🙂 W chwili obecnej skupiam się na pisaniu i edukacji grupowej.

Dlaczego warto sięgnąć po moje książki?

W swoich książkach stawiam przede wszystkim na jakość i wiarygodność. Informacje czerpię wyłącznie z pewnych, wiarygodnych źródeł. Pisząc, opieram się na najnowszych badaniach i pracach naukowych oraz na swoim doświadczeniu.
U mnie nie znajdziesz niesprawdzonych nowinek i mitów żywieniowych powielanych w Internecie!
Uważam, że dieta nie musi być katorgą i wielkim wyrzeczeniem. Zawsze staram się, by przepisy, które publikuję w książkach i na blogu, były nie tylko zdrowe, ale także smaczne i łatwe do przygotowania.