Zimna owsianka z truskawkami

Ponieważ zaczynają się upały, będziemy teraz poszukiwać prostych, szybkich (i zimnych) przepisów, które zaoszczędzą czas spędzony w kuchni i trochę nas schłodzą. Owsianka z truskawkami, którą wam dziś pokażę spełnia te kryteria. Nie wymaga gotowania, jest bardzo smaczna i cieszy oko. Bez zbędnych wstępów przejdźmy więc od razu do przepisu:

owsianka z truskawkami i orzechami

Letnia owsianka z truskawkami

5 łyżek płatków owsianych

½ małego jogurtu naturalnego

2 garści słodkich truskawek (zimnych)

Garstka nerkowców

1-2 łyżka płatków migdałowych

Łyżeczka dobrej jakości miodu

Wrzątek

  1. Płatki wsyp do miseczki i zalej wrzątkiem tak, by ledwo je przykryć.
  2. Odstaw na kilka minut, a w tym czasie truskawki oczyść z szypułek i zblenduj lub ugnieć widelcem (wybrałam drugą opcję). Jeśli truskawki są bardzo słodkie, nie wymagają słodzenia. Kwaśniejsze – możesz lekko dosłodzić ksylitolem lub erytrytolem (albo cukrem, jeśli go używasz).
  3. Namoczone płatki wymieszaj z miodem, a następnie z jogurtem.
  4. Przełóż do miseczki i ostrożnie wlej truskawki na jedną stronę miseczki. Sok, który wycieknie, lekko zamieszaj z płatkami.
  5. Owsiankę z truskawkami posyp orzechami i migdałami.

Dodatki (orzechy) możesz zmieniać wedle uznania i zamienić np. na wiórki kokosowe, sezam, chia czy inne ulubione. Smacznego!

Owsianka z truskawkami i orzechami to źródło białka, witaminy C, magnezu, antyoksydantów i wartościowego błonnika. Błonnik z płatków owsianych korzystnie wpływa na zdrowie naszych jelit, mikroflorę a także odporność.

A jeśli lubisz owsianki, to może zainteresuje cię też wersja ze śliwkami lub z czekoladą?