Zimna owsianka z truskawkami
Ponieważ zaczynają się upały, będziemy teraz poszukiwać prostych, szybkich (i zimnych) przepisów, które zaoszczędzą czas spędzony w kuchni i trochę nas schłodzą. Owsianka z truskawkami, którą wam dziś pokażę spełnia te kryteria. Nie wymaga gotowania, jest bardzo smaczna i cieszy oko. Bez zbędnych wstępów przejdźmy więc od razu do przepisu:
Letnia owsianka z truskawkami
5 łyżek płatków owsianych
½ małego jogurtu naturalnego
2 garści słodkich truskawek (zimnych)
Garstka nerkowców
1-2 łyżka płatków migdałowych
Łyżeczka dobrej jakości miodu
Wrzątek
- Płatki wsyp do miseczki i zalej wrzątkiem tak, by ledwo je przykryć.
- Odstaw na kilka minut, a w tym czasie truskawki oczyść z szypułek i zblenduj lub ugnieć widelcem (wybrałam drugą opcję). Jeśli truskawki są bardzo słodkie, nie wymagają słodzenia. Kwaśniejsze – możesz lekko dosłodzić ksylitolem lub erytrytolem (albo cukrem, jeśli go używasz).
- Namoczone płatki wymieszaj z miodem, a następnie z jogurtem.
- Przełóż do miseczki i ostrożnie wlej truskawki na jedną stronę miseczki. Sok, który wycieknie, lekko zamieszaj z płatkami.
- Owsiankę z truskawkami posyp orzechami i migdałami.
Dodatki (orzechy) możesz zmieniać wedle uznania i zamienić np. na wiórki kokosowe, sezam, chia czy inne ulubione. Smacznego!
Owsianka z truskawkami i orzechami to źródło białka, witaminy C, magnezu, antyoksydantów i wartościowego błonnika. Błonnik z płatków owsianych korzystnie wpływa na zdrowie naszych jelit, mikroflorę a także odporność.
A jeśli lubisz owsianki, to może zainteresuje cię też wersja ze śliwkami lub z czekoladą?