Czekoladowe pancakes – super łatwe

Na liście przepisów do książki Dieta dla mózgu były inne placuszki. Gdy jednak, chcąc wykorzystać otwarty jogurt, zrobiłam te ze zdjęcia – absolutnie przepadłam. Nastąpiła szybka podmianka w trakcie korekty autorskiej i oto są. Czekoladowe pancakes mogą wydawać się czymś niezbyt zdrowym. Jednak dodatek pełnego antyoksydantów kakao, siemienia lnianego i smażenie na niewielkiej ilości oleju roślinnego zdecydowanie ujmują im wad. Jeszcze bardziej wartościowe będą, jeśli użyjesz pełnoziarnistej mąki lub wymieszasz białą mąkę ze zmielonymi płatkami owsianymi. Robotę robią też dodatki. Czyż może być coś lepszego dla mózgu, zdrowia i podniebienia niż orzechy i owoce?

czekoladowe pancakes

Czekoladowe pancakes

3 porcje

345 g jogurtu naturalnego (np. 4% tłuszczu)

5 kopiastych łyżek mąki

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

3 łyżki mielonego siemienia lnianego

2 pełne łyżki miodu

10-11 g kakao

½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

2,5 łyżki oleju rzepakowego + odrobina do smażenia

Do podania: masło orzechowe, domowa czekoladowa pasta z awokado, płatki migdałowe, pokruszone orzechy, świeże owoce (np. maliny, borówki, truskawki). Zimą możesz też wykorzystać owoce suszone, albo przyrządzić mus z mrożonych.

Jak zrobić pancakes?

  1. Jogurt wymieszaj dokładnie z płynnym miodem, olejem i ekstraktem.
  2. Wymieszaj wszystkie suche składniki (najlepiej przesiane, by nie było grudek).
  3. Następnie stopniowo wmieszaj suche do mokrych i odstaw na kilka minut.
  4. W tym czasie rozgrzej dobrą patelnię do niskotłuszczowego smażenia (wysmarowaną odrobiną oleju).
  5. Na rozgrzanej patelni smaż placuszki (1 placuszek = porcja masy z łyżki stołowej, rozprowadzona).
  6. Gdy brzegi będą ścięte, obracaj placuszki łopatką na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 2 minuty.
  7. Jeszcze ciepłe, podawaj posmarowane dobrej jakości masłem orzechowym, posypane płatkami migdałowymi i kawałkami owoców.

Możesz poeksperymentować i dodać np., mąkę pełnoziarnistą, orkiszową, owsianą – lub zmieszać różne. Wówczas dodawaj mąkę stopniowo, tak by uzyskać odpowiednią konsystencję. Ciasto powinno być gęste, ale na tyle lejące, by swobodnie nalewać na patelnię placuszki.

Jeśli wolisz pulchniejsze placuszki – dodaj 1/5-1/4  łyżeczki proszku do pieczenia.

Do masy możesz dodać też łyżkę kruszonych ziaren kakao, jeśli uda ci się je kupić (są dostępne np. w większych marketach w działach ze „zdrową” żywnością i w drogeriach z działem spożywczym). Ziarna kakao posiadają wiele wartości i przyjemnie chrupią w czasie jedzenia.


PS: moja książka DIETA DLA MÓZGU ukaże się w księgarniach już w maju. To tylko jeden z pysznych przepisów, które w niej umieściłam – zapraszam po pozostałe 🙂 .