Sałatka z serem camembert i brokułami
Pewnie dziwisz się, widząc danie z serem camembert na blogu dietetyczki.
To prawda, ze sery pleśniowe są pełne nasyconych kwasów tłuszczowych oraz bogate w sód. Są też oczywiście bardzo kaloryczne. Wiadomo, że takie produkty lepiej jest ograniczać (szczególnie jeśli wymaga tego nasz stan zdrowia). Ale czy to znaczy, że masz nie jeść ich wcale?
W diecie zdrowego człowieka znajduje się też miejsce na produkty „niezdrowe” i „mniej zdrowe”. Często zapomina się, że to nie poszczególne produkty szkodzą naszemu zdrowiu tylko ich nadmiar lub zbyt duża częste spożywanie.
Dziś przykład, jak taki „kłopotliwy” produkt wkomponować w sałatkę, która może być wartościowym elementem diety, a jednocześnie świetnym daniem na szybką i efektowną kolację ze znajomymi lub imprezę.
Sałatka z serem camembert i brokułami
3-4 porcje
500 g brokułów (jedna typowa główka)
opakowanie sera camembert 100-120 g
Garść czarnych oliwek
Garść czarnych oliwek
Opcjonalnie: mały kawałek suchej kiełbasy bez konserwantów
Przyprawy do smaku: świeżo zmielony pieprz, odrobina morskiej soli, mielona ostra papryka, odrobina mieszanki ziół sałatkowych
2-3 łyżki oliwy
- Pokrój brokuły i ugotuj je na parze lub w wodzie z dodatkiem mleka.
- Pokrój oliwki w plasterki, pokrusz orzechy i rozdrobnij kiełbasę oraz camembert.
- Brokuły wsyp do salaterki, rozrzuć po wierzchu pozostałe składniki.
- Oliwę wymieszaj z przyprawami i skrop sałatkę.
Uwaga: ta sałatka może stać się aromatyczną zapiekanką, jeśli umieścisz ją w naczyniu do zapiekania i wstawisz na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pamiętaj jednak, że brokuły szybko tracą witaminy pod wpływem temperatury więc na co dzień najlepiej podawać je po jak najkrótszym gotowaniu/ podgrzewaniu.
Danie możesz posypać świeżą rukolą, dowolnymi kiełkami, rzeżuchą albo roszponką.
Sałatka z serem camembert i brokułami będzie bezglutenowa, jeśli kupisz ser, kiełbasę i przyprawy niezanieczyszczone glutenem.
Może cię też zainteresować…
- Czekoladowe pancakes – super łatwe
- Bezglutenowe ciasto z borówkami
- Polskie Superfoods na cztery pory roku
- Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
- Batoniki owsiane z rodzynkami
- Pyszne brownie (bez masła i jajek)
- Rewolucyjne ciasto bananowe bez jajek
- Bez marnowania – recenzja książki
- Babeczki bananowo kakaowe
- Zupa z pieczonego kalafiora w 7 minut