Owsianka z kurkumą i cynamonem
Sezon na owsianki uważam za otwarty. 10 października obchodziliśmy nawet oficjalny Dzień Owsianki, a to zobowiązuje 🙂 Z tej okazji mam dla was nowy przepis – prosty, ale bardzo odżywczy. Jest to aromatyczna owsianka z kurkumą i cynamonem.
Zawsze powtarzam, że błonnik jest jednym z cudów natury. Potrzeba chyba z dziesięciu minut, żeby pokrótce omówić jego najważniejsze zalety 😉 W mojej książce Dieta Zdrowych Jelit ten składnik dostał nawet osobny, zasłużony rozdział.
W tej urozmaiconej owsiance mamy zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny – to zróżnicowanie frakcji służy naszym jelitom (i nie tylko). Prawdziwą gwiazdą w tej drużynie są beta-glukany, o których opowiem wam innym razem 🙂 … No, ale do rzeczy!
Owsianka z kurkumą, cynamonem, bananem i migdałami
1 porcja
3-4 łyżki płatków owsianych górskich
2 łyżki płatków z komosy ryżowej (quinoa)*
3 łyżki posiekanych migdałów
¾ szklanki mleka lub napoju roślinnego
Banan (u mnie średniej wielkości i średnio dojrzały)
Czubata łyżka siemienia lnianego mielonego
Łyżka otrąb (dowolnych, u mnie pszenne)
½ łyżeczki miodu (można pominąć)
Kurkuma i cynamon do posypania
* Płatki quinoa dodają składników odżywczych i orzechowego posmaku. Jeśli jednak ich nie masz, możesz spokojnie zamienić je na inne płatki.
- Mleko podgrzej w rondelku.
- Gdy zacznie parować wsyp płatki owsiane i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty.
- Dodaj płatki z komosy ryżowej, otręby, miód i siemię, następnie gotuj jeszcze 1-2 minuty.
- Zestaw z ognia.
- Obierz i pokrój banana.
- Dodaj do owsianki migdały, wymieszaj (ja na tym etapie zostawiam jeszcze na 2-4 minuty, by owsianka zgęstniała).
- Wlej owsiankę do miseczki, udekoruj plasterkami banana i oprósz przyprawami.
Owsianka z kurkumą i cynamonem, oprócz tego, że jest smaczna, wykazuje między innymi działanie przeciwzaparciowe i przeciwzapalne.
Smacznego!
Jeśli lubisz owsianki, sprawdź także inne moje pomysły: