Owsianka z kurkumą i cynamonem

Sezon na owsianki uważam za otwarty. 10 października obchodziliśmy nawet oficjalny Dzień Owsianki, a to zobowiązuje 🙂 Z tej okazji mam dla was nowy przepis – prosty, ale bardzo odżywczy.

Zawsze powtarzam, że błonnik jest jednym z cudów natury. Potrzeba chyba z dziesięciu minut, żeby pokrótce omówić jego najważniejsze zalety 😉 W mojej książce Dieta Zdrowych Jelit ten składnik dostał nawet osobny, zasłużony rozdział.

W tej urozmaiconej owsiance mamy zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny – to zróżnicowanie frakcji służy naszym jelitom (i nie tylko). Prawdziwą gwiazdą w tej drużynie są beta-glukany, o których opowiem wam innym razem 🙂 … No, ale do rzeczy!

owsianka z kurkumą i bananem

Owsianka z kurkumą, cynamonem, bananem i migdałami

1 porcja

 

3-4 łyżki płatków owsianych górskich

2 łyżki płatków z komosy ryżowej (quinoa)*

3 łyżki posiekanych migdałów

¾ szklanki mleka lub napoju roślinnego

Banan (u mnie średniej wielkości i średnio dojrzały)

Czubata łyżka siemienia lnianego mielonego

Łyżka otrąb (dowolnych, u mnie pszenne)

½ łyżeczki miodu (można pominąć)

Kurkuma i cynamon do posypania

 

* Płatki quinoa dodają składników odżywczych i orzechowego posmaku. Jeśli jednak ich nie masz, możesz spokojnie zamienić je na inne płatki. 

  • Mleko podgrzej w rondelku.
  • Gdy zacznie parować wsyp płatki owsiane i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty.
  • Dodaj płatki z komosy ryżowej, otręby, miód i siemię, następnie gotuj jeszcze 1-2 minuty.
  • Zestaw z ognia.
  • Obierz i pokrój banana.
  • Dodaj do owsianki migdały, wymieszaj (ja na tym etapie zostawiam jeszcze na 2-4 minuty, by owsianka zgęstniała).
  • Wlej owsiankę do miseczki, udekoruj plasterkami banana i oprósz przyprawami.

Owsianka z kurkumą i cynamonem, oprócz tego, że jest smaczna, wykazuje między innymi działanie przeciwzaparciowe i przeciwzapalne.

Smacznego!


Jeśli lubisz owsianki, sprawdź także inne moje pomysły:

Owsianka z duszonymi śliwkami

Owsianka z czekoladą