Sałatka z łososiem i sosem musztardowym
Pomysł na tą sałatkę wpadł mi do głowy przypadkiem w sklepie. Zobaczyłam na półce słoiczek musztardy francuskiej, której dawno nie jadłam i zaczęłam ją „obudowywać” w głowie innymi składnikami. Zaraz po musztardzie, w moim koszyku wylądował wędzony łosoś i świeży szpinak. Co do reszty – poszłam na żywioł i wykorzystałam produkty, które akurat miałam w lodówce. Powstała sałatka z łososiem i sosem musztardowym.
Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Na pewno jeszcze nie raz zrobię tą sałatkę i jestem przekonana, że już wkrótce przemycę ten przepis do jakiejś nowej książki 🙂
Bardzo polecam!
Sałatka z łososiem i sosem musztardowym
1 porcja
30-35 g łososia wędzonego (ok. 1/3 typowego opakowania)
3-4 garście świeżego, młodego szpinaku
2 łyżki startego parmezanu lub sera grana padano (u mnie ten drugi)
1/4 dojrzałego awokado
1/2 małej, pieczonej cebuli*
kilka plasterków pieczonej cukinii*
5 pomidorków daktylowych
5 czarnych oliwek
1-1,5 łyżki oliwy
łyżeczka francuskiej musztardy (można dać więcej)
szczypta soli i pieprzu
spora szczypta ostrej mielonej papryki
- Musztardę wymieszaj z oliwą i solą.
- Szpinak wsyp do miski.
- Dodaj rozdrobnionego łososia.
- Pokrój awokado, cebulę i cukinię na mniejsze kawałki, a pomidorki i oliwki pokrój w plasterki.
- Wsyp warzywa do miski, oprósz pieprzem, papryką i serem.
- Skrop sosem, a następnie wymieszaj.
* pieczoną cebulę i cukinię miałam akurat z obiadu – można je zastąpić innymi warzywami, chociaż pieczona cebula idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami i nadaje fantastyczny posmak. Od tej pory będę starała się zawsze mieć w lodówce kawałek.
Pomidorki daktylowe można z powodzeniem zastąpić kawałkami zwykłego pomidora (najlepiej sprawdzi się słodkawa odmiana – np. malinowa).
Jeśli sałatka ma być treściwym lunchem, można dodać do niej ugotowany, pełnoziarnisty makaron kokardki lub rurki, albo ugotowaną kaszę – np. pęczak lub gryczaną.
Może cię też zainteresować…
- Pieczony indyk na kanapki
- Dlaczego zdrowe pestki słonecznika mogą ci zaszkodzić?
- Roszponka – z czym to się je?
- Koktajl z roszponką
- Robimy przetwory! Duszone śliwki
- Owsianka z duszonymi śliwkami
- Lekki bigos z kapusty pekińskiej
- 5 produktów, o których myślisz, że są zdrowe, a wcale nie są!
- Czy keczup może być zdrowszy od pomidora?
- Jak upiec chleb lepszy niż z piekarni? – Część I