Sałatka z łososiem i sosem musztardowym

Pomysł na tą sałatkę wpadł mi do głowy przypadkiem w sklepie. Zobaczyłam na półce słoiczek musztardy francuskiej, której dawno nie jadłam i zaczęłam ją „obudowywać” w głowie innymi składnikami. Zaraz po musztardzie, w moim koszyku wylądował wędzony łosoś i świeży szpinak. Co do reszty – poszłam na żywioł i wykorzystałam produkty, które akurat miałam w lodówce.

Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Na pewno jeszcze nie raz zrobię tą sałatkę i jestem przekonana, że już wkrótce przemycę ten przepis do jakiejś nowej książki 🙂
Bardzo polecam!

sałatka z sosem musztardowym, łososiem, oliwkami i pomidorami

Sałatka z łososiem i sosem musztardowym


1 porcja

30-35 g łososia wędzonego (ok. 1/3 typowego opakowania)
3-4 garście świeżego, młodego szpinaku
2 łyżki startego parmezanu lub sera grana padano (u mnie ten drugi)
1/4 dojrzałego awokado
1/2 małej, pieczonej cebuli*
kilka plasterków pieczonej cukinii*
5 pomidorków daktylowych
5 czarnych oliwek
1-1,5 łyżki oliwy
łyżeczka francuskiej musztardy (można dać więcej)
szczypta soli i pieprzu
spora szczypta ostrej mielonej papryki

  1. Musztardę wymieszaj z oliwą i solą.
  2. Szpinak wsyp do miski.
  3. Dodaj rozdrobnionego łososia.
  4. Pokrój awokado, cebulę i cukinię na mniejsze kawałki, a pomidorki i oliwki pokrój w plasterki.
  5. Wsyp warzywa do miski, oprósz pieprzem, papryką i serem.
  6. Skrop sosem, a następnie wymieszaj.

* pieczoną cebulę i cukinię miałam akurat z obiadu – można je zastąpić innymi warzywami, chociaż pieczona cebula idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami i nadaje fantastyczny posmak. Od tej pory będę starała się zawsze mieć w lodówce kawałek.

Pomidorki daktylowe można z powodzeniem zastąpić kawałkami zwykłego pomidora (najlepiej sprawdzi się słodkawa odmiana – np. malinowa).

Jeśli sałatka ma być treściwym lunchem, można dodać do niej ugotowany, pełnoziarnisty makaron kokardki lub rurki, albo ugotowaną kaszę – np. pęczak lub gryczaną.


Może cię też zainteresować…