Owsianka z duszonymi śliwkami

W poprzednim wpisie podpowiadałam jak zrobić łatwe, śliwkowe przetwory. Teraz pora na przepis z ich wykorzystaniem – oto owsianka z duszonymi śliwkami!

Niestety jesień zaczęła się już chyba na dobre a wieczory i poranki są bardzo chłodne. Taka owsianka jest zatem dobrym pomysłem na dodające mocy śniadanie; szybką, ciepłą kolację lub rozgrzewający posiłek po spacerze na świeżym powietrzu.

Jej przygotowanie (jak w przypadku większości owsianek) jest banalnie proste:

owsianka ze śliwkami i płatkami migdałowymi

Owsianka z duszonymi śliwkami

Składniki na 1 porcję:

 

4-5 łyżek płatków owsianych górskich

4 łyżki płatków migdałowych lub pokruszonych migdałów

Łyżka otrąb orkiszowych, pszennych lub owsianych

Łyżka oleju kokosowego

100-140 g mleka krowiego, koziego lub napoju roślinnego zastępującego mleko*

Kilka łyżek duszonych śliwek

½ łyżeczki miodu

 

  1. Mleko wlej do rondelka i mocno podgrzej.
  2. Gdy zacznie parować, wsyp płatki i gotuj 3-4 minuty na małym ogniu.
  3. Po tym czasie dodaj otręby, zestaw z ognia i odstaw na 3-4 minuty.
  4. Wmieszaj miód, olej kokosowy oraz migdały i odstaw na kolejne 2-3 minuty. Owsianka powinna zgęstnieć.
  5. Przełóż ją do miseczki, dodaj śliwki wraz z sokiem, lekko zamieszaj i pozostaw na chwilę do wyrównania temperatur (jeśli śliwki trzymasz w lodówce wyjmij je nieco wcześniej, np. na talerzyk by się ociepliły i nie schłodziły za mocno owsianki).

* w zależności od tego czy lubisz gęstszą czy rzadszą konsystencję.

Zalety owsianki

Owsianka z duszonymi śliwkami jest aromatyczna, treściwa i mocno rozgrzewająca. Dostarcza witamin grupy B potrzebnych między innymi dla prawidłowej pracy układu nerwowego oraz dla ładnych włosów; magnezu ważnego dla osób zestresowanych, przemęczonych, pijących sporo kawy; wapnia niezbędnego kościom i zębom a także bardzo dużo błonnika (zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego). Takie danie pozwala na długo zachować uczucie sytości.


Może cię też zainteresować…