Zupa krem z dyni, pora i selera naciowego
Dziś szybki wpis o szybkiej zupie. Zupa krem z dyni jest smaczna, zdrowa, łatwo się ją robi a zmiksowaną można przechowywać przez kilka dni w lodówce w słoiku lub zamrozić na czarną godzinę. No i jest idealna na jesień.
Zupa nie zawiera mleka, laktozy ani glutenu. Nadaje się dla wegetarian i wegan. Z powodu słodkawego posmaku i pięknego koloru z pewnością pokochają ją dzieci.
Zupa krem z dyni, pora i selera naciowego
Składniki na 2 duże lub 4 małe porcje:
¼ dyni piżmowej
½ białej części pora
2 łodygi selera naciowego
cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
Ok. ½ puszki mleczka kokosowego
¼ łyżeczki nasion kolendry
2 szczypty gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki nasion kuminu
3-4 szczypty kardamonu mielonego
¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki (lub więcej)
Sól i świeżo zmielony pieprz
- Wszystkie warzywa umyj.
- Dynię obierz, wyjmij gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w kostkę.
- Pora i cebulę oczyść i pokrój w piórka.
- Selera pokrój w talarki.
- W szerokim garnku z grubym dnem, rozgrzej olej, a następnie wrzuć pora i cebulę.
- Podsmażaj na średnim ogniu, mieszając, przez 2 minuty.
- Dodaj selera i podsmażaj kolejne 1-2 minuty.
- Wsyp pokrojoną dynię, przyprawy, mieszaj przez minutę, a potem zdejmij z ognia.
- Ostrożnie zalej wrzącą wodą, tak by niemal przykryć warzywa.
- Gotuj około 15-20 minut od zagotowania (nie spojrzałam na zegarek! Generalnie zupa powinna gotować się tyle, by dynię dało się swobodnie nakłuć widelcem, a potem zmiksować).
- Zdejmij z ognia, wlej mleczko kokosowe, zamieszaj i zblenduj (uwaga: niektóre blendery wymagają wcześniejszego schłodzenia zupy).
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Możesz użyć tyle przypraw ile lubisz i dodać inne ulubione, np. kurkumę, chili, curry, trawę cytrynową itp. A tu możesz przeczytać, dlaczego warto jadać dynię.
Smacznego!
Może cię też zainteresować…
- Czekoladowe pancakes – super łatwe
- Bezglutenowe ciasto z borówkami
- Polskie Superfoods na cztery pory roku
- Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
- Batoniki owsiane z rodzynkami
- Pyszne brownie (bez masła i jajek)
- Rewolucyjne ciasto bananowe bez jajek
- Bez marnowania – recenzja książki
- Babeczki bananowo kakaowe
- Zupa z pieczonego kalafiora w 7 minut
Jeden komentarz do “Zupa krem z dyni, pora i selera naciowego”