Zupa krem z dyni, pora i selera naciowego

Dziś szybki wpis o szybkiej zupie. Zupa krem z dyni jest smaczna, zdrowa, łatwo się ją robi a zmiksowaną można przechowywać przez kilka dni w lodówce w słoiku lub zamrozić na czarną godzinę. No i jest idealna na jesień.

Zupa nie zawiera mleka, laktozy ani glutenu. Nadaje się dla wegetarian i wegan. Z powodu słodkawego posmaku i pięknego koloru z pewnością pokochają ją dzieci.

zupa krem z dyni z selerem naciowym

Zupa krem z dyni, pora i selera naciowego

 

Składniki na 2 duże lub 4 małe porcje:

 

¼ dyni piżmowej

½ białej części pora

2 łodygi selera naciowego

cebula

3 łyżki oleju rzepakowego

Ok. ½ puszki mleczka kokosowego

¼ łyżeczki nasion kolendry

2 szczypty gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki nasion kuminu

3-4 szczypty kardamonu mielonego

¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki (lub więcej)

Sól i świeżo zmielony pieprz

 

  1. Wszystkie warzywa umyj.
  2. Dynię obierz, wyjmij gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w kostkę.
  3. Pora i cebulę oczyść i pokrój w piórka.
  4. Selera pokrój w talarki.
  5. W szerokim garnku z grubym dnem, rozgrzej olej, a następnie wrzuć pora i cebulę.
  6. Podsmażaj na średnim ogniu, mieszając, przez 2 minuty.
  7. Dodaj selera i podsmażaj kolejne 1-2 minuty.
  8. Wsyp pokrojoną dynię, przyprawy, mieszaj przez minutę, a potem zdejmij z ognia.
  9. Ostrożnie zalej wrzącą wodą, tak by niemal przykryć warzywa.
  10. Gotuj około 15-20 minut od zagotowania (nie spojrzałam na zegarek! Generalnie zupa powinna gotować się tyle, by dynię dało się swobodnie nakłuć widelcem, a potem zmiksować).
  11. Zdejmij z ognia, wlej mleczko kokosowe, zamieszaj i zblenduj (uwaga: niektóre blendery wymagają wcześniejszego schłodzenia zupy).
  12. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Możesz użyć tyle przypraw ile lubisz i dodać inne ulubione, np. kurkumę, chili, curry, trawę cytrynową itp. A tu możesz przeczytać, dlaczego warto jadać dynię.

zupa z dyni

Smacznego!


Może cię też zainteresować…