Zupa pieczarkowa w 15 minut
Zupa pieczarkowa powstała z potrzeby chwili, żeby wykorzystać grzybki, których miałam sporo w lodówce. Posiłek jest niezwykle prosty (pięć składników + przyprawy!) i sama byłam zdumiona, jak smaczny się okazał.
Od razu mówię, że przygotowanie zupy w 15 minut wymaga posiadania zamrożonego wywaru. Bardzo polecam robienie wywaru w większej ilości i zamrażanie go na później w porcjach po 250-500 ml. Skrobanie warzyw i gotowanie bulionu jednak trochę trwa, a zrobienie go na zapas naprawdę usprawnia pracę w kuchni i pozwala cieszyć się świeżą zupą w kilkanaście minut.
Zupa pieczarkowa w 15 minut
Około 500 ml zamrożonego wywaru drobiowo-warzywnego (lub z samych warzyw)
Około 10 niedużych pieczarek
Średnia cebula
4 płaskie łyżki śmietany (u mnie kremówka)
2 łyżki oliwy
2 płaskie łyżeczki suszonego lubczyku
Sól i pieprz
- Pieczarki i cebulę umyj, oczyść i pokrój w plasterki.
- W międzyczasie w garnku rozgrzej oliwę.
- Podsmaż cebulę przez minutę, następnie dodaj pieczarki i podsmażaj łącznie około 3 minut, dość często mieszając.
- Wyjmij warzywa z garnka na talerz i wrzuć do niego zamrożony bulion.
- Dodaj około 1/3 szklanki wrzątku i rozmroź go, bez mocnego podgrzewania.
- Następnie przelej do szklanego blendera, dodaj warzywa, śmietanę i zmiksuj na gładko.
- Przelej z powrotem do garnka.
- Podgrzej, dopraw lubczykiem, solą i pieprzem. Gotowe!
Zupa pieczarkowa z tego przepisu jest pyszna, kremowa i aromatyczna. Jeśli chcesz – możesz ją urozmaicić, dodając do gotowania pora albo posypując ją posiekaną natką pietruszki.
A jeśli masz ochotę na inną, fajną zupę krem, to może zainteresuje cię dyniowa?