Co warto wiedzieć o dyni?
Dynia to prawdziwa królowa jesieni 🙂 Wiele osób docenia jej walory smakowe, kolor i uniwersalność w kuchni. Do tego dochodzą też walory zdrowotne. Poznaj najważniejsze właściwości dyni i fakty na jej temat:
Właściwości dyni
- Chroni oczy
- Wspomaga odporność
- Wspiera wzrost dzieci
- Pielęgnuje skórę
- Zapobiega chorobom przewlekłym
- Dostarcza potasu który normalizuje ciśnienie
- Zawiera zaledwie około 26 kcal w 100 g.
Co można zrobić z dyni?
- Zupy
- Sałatki
- Przetwory (np. dynia marynowana)
- Ciasta i ciasteczka
- Muffinki
- Dania z kaszą i ryżem
- Desery (np. musy, koktajle)
- Pasty kanapkowe
- Sosy
- Zapiekanki
- Potrawki z mięsem, rybami a także wegetariańskie
- Jarzynki i dodatki do dań głównych
Indeks glikemiczny dyni
Wiele osób obawia się wysokiego indeksu glikemicznego gotowanej dyni i ogranicza ją, lub całkiem wyklucza z diety. Niepotrzebnie! Wprawdzie dynia ma wysoki IG, ale jej umiarkowane porcje (szczególnie podane w towarzystwie np. mięsa, jogurtu lub dobrych źródeł błonnika) nie podnoszą poziomu cukru we krwi tak gwałtownie, jakby się wydawało. Zerknij na infografikę, którą przygotowałam, by dowiedzieć się jak przyrządzać dynię, by być spokojnym o indeks glikemiczny swojego posiłku.
Więcej o indeksie i ładunku glikemicznym przeczytasz w mojej książce Niski indeks glikemiczny. Dieta dla zdrowia .
Może cię też zainteresować…
- 3 pikantne przyprawy, których właściwości warto znać
- 3 sposoby, by podnieść odporność za pomocą diety
- 3 zielone soki z wyciskarki wolnoobrotowej, które pokochasz
- 5 produktów, o których myślisz, że są zdrowe, a wcale nie są!
- 5 sposobów na zdrowe grillowanie (infografika)
- 7 zalet zielonej herbaty
- 9 ważnych rad dla ludzi, którzy nie mają cukrzycy… ale znają kogoś, kto ma (infografika)
- Babeczki bananowo kakaowe
- Babeczki jabłkowe z masłem orzechowym
- Bananowe brownie pełnoziarniste (bez jajek)