Co warto wiedzieć o dyni?

Dynia to prawdziwa królowa jesieni 🙂 Wiele osób docenia jej walory smakowe, kolor i uniwersalność w kuchni. Do tego dochodzą też walory zdrowotne. Poznaj najważniejsze właściwości dyni i fakty na jej temat:

Właściwości dyni

  • Chroni oczy
  • Wspomaga odporność
  • Wspiera wzrost dzieci
  • Pielęgnuje skórę
  • Zapobiega chorobom przewlekłym
  • Dostarcza potasu który normalizuje ciśnienie
  • Zawiera zaledwie około 26 kcal w 100 g.

Co można zrobić z dyni?

  • Zupy
  • Sałatki
  • Przetwory (np. dynia marynowana)
  • Ciasta i ciasteczka
  • Muffinki
  • Dania z kaszą i ryżem
  • Desery (np. musy, koktajle)
  • Pasty kanapkowe
  • Sosy
  • Zapiekanki
  • Potrawki z mięsem, rybami a także wegetariańskie
  • Jarzynki i dodatki do dań głównych

Indeks glikemiczny dyni

Wiele osób obawia się wysokiego indeksu glikemicznego gotowanej dyni i ogranicza ją, lub całkiem wyklucza z diety. Niepotrzebnie! Wprawdzie dynia ma wysoki IG, ale jej umiarkowane porcje (szczególnie podane w towarzystwie np. mięsa, jogurtu lub dobrych źródeł błonnika) nie podnoszą poziomu cukru we krwi tak gwałtownie, jakby się wydawało. Zerknij na infografikę, którą przygotowałam, by dowiedzieć się jak przyrządzać dynię, by być spokojnym o indeks glikemiczny swojego posiłku.

Więcej o indeksie i ładunku glikemicznym przeczytasz w mojej książce Niski indeks glikemiczny. Dieta dla zdrowia .

Czy można jeść dynię na diecie
grafika: Piktochart

Może cię też zainteresować…