Jak upiec chleb lepszy niż z piekarni? – część V

Doczekaliście się! Wreszcie pieczemy razem domowy żytni chleb! 😀

Na początek wybrałam przepis na chleb mieszany, żytnio-pszenny. Aromatyczny, lepki, kwaskowy – jeden z moich ulubionych. Przepis jest ze mną od dawna i powstał na bazie słynnego Tatterowca (kto się interesuje chlebami, ten wie, o co chodzi :D).

Do przepisu dodaję fotorelację. Na zdjęciach udokumentowałam każdy etap powstawania chleba. Przestrzegaj instrukcji i pomagaj sobie zdjęciami – twój chleb na pewno wyjdzie!
Uwaga: Jeśli twój zakwas jest młody lub masz wątpliwości, czy udźwignie chleb – dodaj do mąki płaską łyżeczkę drożdży instant.

Ten chleb jest dobry na początek z kilku powodów:

  • Jest łatwy i zwykle wychodzi.
  • Zawiera spory udział jasnej mąki i rośnie lepiej niż ciężkie, zbite razowce, więc łatwiej można poznać czy jest gotowy do pieczenia.
  • Do jego przygotowania trzeba dużo zakwasu więc jest idealny, gdy mamy za dużo zakwasu (np. świeżo po produkcji).
  • Nie wymaga sporządzania zaczynu.

Jak upiec domowy żytni chleb?

Masz już wszystkie niezbędne informacje. No to do dzieła!

Zaczyn

W przeddzień pieczenia (12-16 godzin przed) dokarm swój zakwas taką ilością mąki żytniej razowej, by otrzymać około 450-500 g zakwasu (400 g do pieczenia i 50-100 g do przechowania na później). U mnie po dokarmieniu zakwas zajmował mniej więcej 2/3 słoika o pojemności 1 litra, a po bąblowaniu wypełniał cały słoik z górką.

dokarmianie zakwasu przed pieczeniem chleba

Ciasto właściwe na domowy żytni chleb

W dniu pieczenia przygotuj: 

400 g zakwasu żytniego  (dokarmionego wczoraj)

100 g mąki żytniej razowej

100 g mąki żytniej jasnej (typ 720)

220 g mąki pszennej chlebowej (typ ) lub ewentualnie zwykłej mąki typ 650

275 g lekko ciepłej wody

Łyżeczka miodu

8-10 g soli (dałam 10 g)

Masło i otręby żytnie lub pszenne do formy

Mąka żytnia jasna lub pszenna do posypania bochenka.

 

  • W wodzie rozpuść miód. 
  • Do miski włóż zakwas, wsyp mąki i sól (nie pozwól by sól miała bezpośredni kontakt z zakwasem).

mieszanie składników na chleb

  • Wlej do miski i wyrabiaj ciasto mikserem z końcówką do ciast drożdżowych i chlebów. Wyrabianie powinno trwać około 3-4 minut, aż ciasto będzie elastyczne i ciągnące (ale nadal luźne i lepkie).

wyrabianie ciasta na chleb

Wyrastanie pierwsze

  • Przykryj miskę ściereczką bawełnianą i odstaw w ciepłe miejsce by mniej więcej podwoiło objętość (ja nagrzałam piekarnik do 30 stopni i tam wstawiłam miskę z ciastem). Moje ciasto rosło  nieco ponad 2 godziny. Na zdjęciu poniżej wyraźnie widać jak napuchło.
  • Przemieszaj kilka razy ciasto łyżką, żeby opadło. Jeśli było dobrze wyrośnięte, zauważysz pęcherzyki i wyraźną „siateczkę”.

wyrastanie ciasta na chleb

  • Keksówkę nasmaruj masłem i oprósz otrębami.
  • Przełóż ciasto, wyrównaj.

jak poznać że chleb dobrze wyrósł

Wyrastanie drugie

  • Posyp mąką i odstaw do drugiego wyrastania (najlepiej znowu do piekarnika). Powinno urosnąć o 3-5 cm (lub mniej więcej podwoić objętość). Mojemu zajęło to około godziny. Na zdjęciach poniżej widzisz bochenek przed wyrastaniem i po nim. Widać, że ciasto wyrównało się, spuchło i popękało na wierzchu. W pęknięciach widać było pęcherzyki – to znak, że było gotowe do upieczenia.
  • Gdy chleb wyrośnie, ustaw temperaturę na 200 stopni (ten chleb pieczemy od zimnego piekarnika).

pieczenie domowego chleba w piekarniku

Pieczenie 

  • Piecz około godziny.
  • Wyjmij, pozostaw w formie na 1-2 minuty, potem ostrożnie wysuń z formy i studź na kratce.
  • Krój dopiero po całkowitym ostudzeniu, w tym czasie kształtuje się ostateczna tekstura chleba.

pełnoziarnisty chleb żytni upieczony w zwykłym piekarniku

Mam nadzieję, że wasze chleby udadzą się równie dobrze jak mój 😀 Muszę przyznać, że miałam niezłą ucztę 😉

Jeśli chleb mimo wszystko się nie udał – nie poddawaj się! Nie masz pojęcia, ile razy mi na początku nie wyszło. Jeśli przestrzegałaś / eś  instrukcji, to prawdopodobnie twój zakwas był jeszcze za słaby, lub chleb rósł wolniej niż zazwyczaj (to się zdarza – zazwyczaj wtedy, gdy najbardziej się spieszę 😉 …) i za szybko (niewyrośnięty) powędrował do piekarnika.

Chętnie zobaczę Wasze pierwsze chleby – zachęcam do dodawania fotek pod postem na Facebooku 😀

Smacznego i powodzenia!


Zobacz też…