Rewolucyjne ciasto bananowe bez jajek
Często robię przepisy z myślą o alergikach, ale to jest absolutny hit. Piekąc ciasto bananowe bez jajek, nie sądziłam że będzie lepsze niż tradycyjne. Jak to możliwe? Otóż postanowiłam wreszcie użyć do wypieków magicznej wody po ciecierzycy, czyli aquafaby. Tak, aquafaba to ta gęsta „woda”, czy też zalewa, w której pływa ciecierzyca w słoiku czy puszce. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Ciasto jest mega miękkie, puszyste i lekko ciągnące – rozpływa się w ustach. Oczywiście nie czuć w nim ciecierzycy, chociaż zapach jest mocno wyczuwalny przy przygotowaniu (nie zniechęcajcie się).
Uwaga: tak, to właśnie ten przepis na ciasto, który anonsowałam w recenzji książki Bez marnowania.
Kuchnia zero waste. Inspirowałam się babką bananową ze strony 126, ale jak to zwykle u mnie bywa – w toku przygotowań powstało zupełnie inne ciasto 😉 . Oto i ono:
Ciasto bananowe bez jajek (za to z czekoladą i orzechami)
230 g mąki pszennej pełnoziarnistej
70 g oleju rzepakowego
55-70 g cukru lub ksylitolu (przy 70 g jest -jak dla mnie- dość mocno słodkie, ale zależy to od upodobań i… bananów)
115 g aquafaby – zalewy ze słoika po ciecierzycy
2 średnie lub nieduże mocno dojrzałe banany
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Łyżeczka cynamonu
Łyżeczka sody
Szczypta soli
25-30g orzechów laskowych
4 kostki deserowej czekolady*
- Banany rozgnieć widelcem i dokładnie wymieszaj z olejem.
- Aquafabę wlej do szklanej miski, dodaj sól i ubij mikserem na sztywną pianę (jak białka). Następnie (cały czas ubijając), dodawaj stopniowo cukier i cukier z wanilią.
- Do bananów i oleju dodaj mąkę, sodę, cynamon. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj (uwaga, będzie bardzo gęste).
- Następnie do miski z ciastem dodaj ubitą aquafabę i wymieszaj łyżką (niezbyt energicznie, bo piana może opaść). Pod koniec mieszania dodaj także posiekane orzechy.
- Ciasto przelej do formy 25×12 cm wyłożonej papierem do wypieków.
- Piecz 55 minut w 180 stopniach (pod koniec sprawdź za pomocą patyczka, czy się upiekło).
Jedz po ostudzeniu.
Ciasto bananowe bez jajek polecam nie tylko alergikom, ale też weganom i osobom, które nie lubią marnować jedzenia (aquafaba jest super użytecznym produktem kuchennym, który zwykle się wylewa). Ponieważ jest super pyszne – w zasadzie nada się dla każdego.
*Jeśli chodzi o wersję wegańską – uwaga na czekoladę, która zawiera mleko. W wersji 100% wegańskiej można użyć wegańskiego zamiennika czekolady lub np. kruszonych ziaren kakao.