Polskie Superfoods na cztery pory roku
Superfoods to termin ukuty ładnych parę lat temu na potrzeby marketingu i sprzedaży żywności. Oznacza dosłownie „superżywność” czy „superjedzenie”. Miał bowiem wyróżniać produkty spożywcze o wyjątkowo dużej zawartości składników odżywczych lub o specyficznych właściwościach prozdrowotnych. Wiele z najpopularniejszych produktów tego typu to pokarmy dość egzotyczne. Ja w mojej nowej książce postawiłam na polskie superfoods, które każdy może bez trudności zdobyć i zjeść na zdrowie.
Superżywność dla zdrowia
To prawda, że żywność może posiadać wiele prozdrowotnych właściwości, a niektóre produkty były (i nadal są) używane w celach leczniczych. Szczególnie żywność roślinna jest skarbnicą bioaktywnych związków (np. antyoksydantów), które mogą poprawiać nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie. Jedzenie warzyw, ziół, owoców, pełnoziarnistych zbóż a także niewielkich ilości orzechów i nasion oleistych to podstawa zachowania zdrowia. Sprzyja także utrzymaniu odpowiedniej masy ciała oraz zapobiegania poważnym chorobom (np. nowotworom). Prozdrowotne właściwości wykazuje wiele warzyw (także tych, które jemy na co dzień) a także chwastów, które rosną na łące, którą spacerujemy z psem.
Zainteresowanie superfoods wynika w dużej mierze z poszukiwań jednego lub kilku produktów, które „rozwiązałyby wszystkie nasze problemy” i skutecznie odsunęły widmo poważnych chorób. Racjonalna zbilansowana dieta prozdrowotna to jednak dużo bardziej złożona sprawa, niż włączenie do jadłospisu konkretnego gatunku jagód lub specjalnego soku.
Nie ma jednego produktu, który zawierałby wszystkie potrzebne nam składniki. Umiejętnie dobieranie elementów naszej codziennej diety pomoże nam jednak dostarczyć organizmowi potrzebnych składników i zadbać o zdrowie. Żeby pokazać ci te wartościowe składniki i ich źródła – napisałam nową książkę.
Polskie superfoods
Zdrowa dieta w moim przekonaniu nie musi być kosztowna, trudna czy skomplikowana. Od momentu, gdy pojawił się pomysł na książkę Polskie superfoods – nie mogłam doczekać się, aż ona powstanie. Chciałam pokazać, że nie trzeba kupować egzotycznych jagód czy orzechów z końca świata, by zadbać o swoje zdrowie, wygląd i samopoczucie. Nasze polskie sady, ogrody i pola są pełne produktów spożywczych, które mogą śmiało konkurować z nasionami chia, jagodami goji, amarantusem czy sokiem noni.
Polskie superfoods to książka, która opowie ci o polskich owocach, warzywach, ziołach, zbożach a także nasionach i orzechach. Przeczytasz w niej o tych najzdrowszych roślinach, ale też o codziennych, często niedocenianych warzywach czy zbożach. Takich, które wspólnie budują twoje zdrowie każdego dnia. Poznasz ich wartość odżywczą, prozdrowotne składniki oraz dowiesz się, w jakich stanach czy chorobach pomagają. Dostaniesz również kilkadziesiąt łatwych przepisów, które zainspirują cię, jak je wykorzystać w codziennej ale niebanalnej diecie.
Poznaj bogactwo polskich superfoods i dowiedz się, jak wzbogacać swój jadłospis o cenne składniki, korzystając z łatwo dostępnych, sezonowych, krajowych produktów.
suoer