Śledzie – kilka faktów, które warto znać
Niedawno pisałam o tym jak przyrządzać ryby, by zachować ich wartości odżywcze. Poruszałam tam przede wszystkim kwestię kwasów omega 3. Jedną z ryb, bogatych w kwasy omega 3 jest właśnie nasz poczciwy śledzik. Ale dobre tłuszcze to nie jego jedyne zalety pośród prozdrowotnych właściwości śledzi.
Właściwości śledzi
Popularny śledzik zawiera wiele innych pożytecznych składników, np. witaminy D, której większość z nas ma niedobór (szczególnie zimą), a która ma wielkie znaczenia dla utrzymania zdrowia i odporności. Unikanie niedoboru witaminy D jest szczególnie istotne dla osób z chorobami autoimmunologicznymi, których niestety jest coraz więcej wśród nas.
Selen (również występujący dość obficie w śledziach) to z kolei ważny składnik dla osób z chorobą Hashimoto.
Największą zaletą śledzia jest bez wątpienia fakt, że jest stosunkowo tani, łatwo dostępny i lubiany (jak na rybę) przez wielu Polaków.
Jak przygotować śledzia?
Jeśli kupujesz śledzie solone z beczki – pamiętaj by dobrze je odmoczyć przed przyrządzeniem/ zjedzeniem.
Moczenie śledzi polega na zalanie ich zimną wodą i kilkukrotnej zmianie tejże wody (trwa to kilka godzin).
Moczenie pomaga pozbyć się nadmiaru soli (po pierwsze dlatego, że jej nadmiar jest niezdrowy a po drugie dlatego że nieodmoczone śledzie są po prostu niejadalne :)…)
Ważne jest również to, z czym łączysz śledzie w jednym posiłku. Tu możesz przeczytać, z czym na pewno nie warto ich łączyć.
Jak często jeść ryby?
Jak głosi holenderskie przysłowie: „Gdzie ludziska jedzą śledzie, tam doktorom się nie wiedzie” 😀
Staraj się więc jeść tłuste ryby morskie (w tym również śledzie) dwa razy w tygodniu przez cały rok, nie tylko od Święta.
Smacznego (i na zdrowie)!
Więcej o znaczeniu ryb w profilaktyce zdrowotnej możesz przeczytać na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej:
Może cię też zainteresować…
- Dieta na sen – czy istnieje?
- Przewlekłe zmęczenie – co doradzi ci dietetyk?
- Dieta dla mózgu – nowa książka
- Dieta na dobry nastrój
- Możesz jeść normalnie – nowa książka
- Dobre i tanie jedzenie
- Jak wybierać zdrowe produkty, kontrolując wydatki?
- Gotowanie bez marnowania
- Tańsze zakupy – jak to ogarnąć?
- Polowanie na tańszą żywność
Jeden komentarz do “Śledzie – kilka faktów, które warto znać”