Pierniczki kruche z żurawiną (bez cukru)

Przygotowania do Świąt idą pełną parą. Na pewno większość z Was przygotowuje już pierniczki! Jeśli tak, śpieszę z fajnym przepisem na pierniczki z mąki żytniej niezbyt słodkie, wzbogacone kwaskowatym smakiem suszonej żurawiny. 
Sprawdzą się zwłaszcza, jeśli musicie (lub chcecie) ograniczać cukier w diecie. W przeciwnym razie można przygotować je ze zwykłym cukrem – w końcu Święta są tylko raz w roku, prawda? 🙂

Przepis pochodzi z mojej książki „Wypieki dla diabetyków„, w której znajdziecie również wiele innych propozycji na Święta i nie tylko.

dietetyczne pierniczki z mąki żytniej bez cukru

Przepis na dietetyczne pierniczki z mąki żytniej z żurawiną:

Składniki na 8 porcji:

200 g mąki żytniej typ 700
100 g mleka
50 g zimnego masła
60-75 g erytrytolu (lub 50-65 g drobnego cukru)*
2 łyżki mąki pszennej razowej (35 g)
4 łyżki kakao
4 łyżki suszonej żurawiny bez cukru
jajko
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
1½ łyżeczki przyprawy korzennej (bez cukru i mąki pszennej)
szczypta soli

1. Do miski przesiej mąki z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao, erytrytol i sól,, wymieszaj.
2. Jajko rozkłóć z mlekiem. Odłóż 2 łyżki mieszanki do posmarowania ciastek.
3. Ostrym nożem posiekaj żurawinę.
4. Zagnieć ciasto z suchych składników, żurawiny i mieszanki mleka z jajkiem. Gdyby było za suche, dodaj niewielką ilość mleka.
5. Gotowe ciasto schładzaj w lodówce przez godzinę.
6. Wyjmij ciasto i rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
7. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm i wykrawaj serduszka, kółka lub romby – to ciasto nie nadaje się do wykrawania skomplikowanych kształtów.
8. Blachę wyłóż papierem do wypieków, połóż ciastka i posmaruj jajkami z mlekiem za pomocą pędzelka kuchennego.
9. Piecz 8–12 minut, obserwując stan upieczenia. Czasem wymagają nieco więcej czasu (zależy to od piekarnika).

Wskazówka: Jeśli robisz kilka partii ciastek lub pieczesz na raty, pamiętaj, że druga partia zwykle piecze się nieco krócej.

* Pierniczki z mąki żytniej bez cukru są dość mało słodkie, dlatego jeśli chcesz (i możesz) lekko zwiększ ilość wybranego „dosładzacza”

Smacznego!


Może cię też zainteresować…