Pierniczki kruche z żurawiną (bez cukru)
Przygotowania do Świąt idą pełną parą. Na pewno większość z Was przygotowuje już pierniczki! Jeśli tak, śpieszę z fajnym przepisem na pierniczki z mąki żytniej – niezbyt słodkie, wzbogacone kwaskowatym smakiem suszonej żurawiny.
Sprawdzą się zwłaszcza, jeśli musicie (lub chcecie) ograniczać cukier w diecie. W przeciwnym razie można przygotować je ze zwykłym cukrem – w końcu Święta są tylko raz w roku, prawda? 🙂
Przepis pochodzi z mojej książki „Wypieki dla diabetyków„, w której znajdziecie również wiele innych propozycji na Święta i nie tylko.
Przepis na dietetyczne pierniczki z mąki żytniej z żurawiną:
Składniki na 8 porcji:
200 g mąki żytniej typ 700
100 g mleka
50 g zimnego masła
60-75 g erytrytolu (lub 50-65 g drobnego cukru)*
2 łyżki mąki pszennej razowej (35 g)
4 łyżki kakao
4 łyżki suszonej żurawiny bez cukru
jajko
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
1½ łyżeczki przyprawy korzennej (bez cukru i mąki pszennej)
szczypta soli
1. Do miski przesiej mąki z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao, erytrytol i sól,, wymieszaj.
2. Jajko rozkłóć z mlekiem. Odłóż 2 łyżki mieszanki do posmarowania ciastek.
3. Ostrym nożem posiekaj żurawinę.
4. Zagnieć ciasto z suchych składników, żurawiny i mieszanki mleka z jajkiem. Gdyby było za suche, dodaj niewielką ilość mleka.
5. Gotowe ciasto schładzaj w lodówce przez godzinę.
6. Wyjmij ciasto i rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
7. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm i wykrawaj serduszka, kółka lub romby – to ciasto nie nadaje się do wykrawania skomplikowanych kształtów.
8. Blachę wyłóż papierem do wypieków, połóż ciastka i posmaruj jajkami z mlekiem za pomocą pędzelka kuchennego.
9. Piecz 8–12 minut, obserwując stan upieczenia. Czasem wymagają nieco więcej czasu (zależy to od piekarnika).
Wskazówka: Jeśli robisz kilka partii ciastek lub pieczesz na raty, pamiętaj, że druga partia zwykle piecze się nieco krócej.
* Pierniczki z mąki żytniej bez cukru są dość mało słodkie, dlatego jeśli chcesz (i możesz) lekko zwiększ ilość wybranego „dosładzacza”
Smacznego!
Może cię też zainteresować…
- Czekoladowe pancakes – super łatwe
- Bezglutenowe ciasto z borówkami
- Polskie Superfoods na cztery pory roku
- Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
- Batoniki owsiane z rodzynkami
- Pyszne brownie (bez masła i jajek)
- Rewolucyjne ciasto bananowe bez jajek
- Bez marnowania – recenzja książki
- Babeczki bananowo kakaowe
- Zupa z pieczonego kalafiora w 7 minut