Krucha szarlotka z pianką (bez glutenu)

Wiem, że raptem parę dni temu skończyły się Święta i być może macie już dość słodyczy do połowy stycznia, albo i na dłużej 🙂 …ale pewnie przynajmniej część z Was organizuje przyjęcie Sylwestrowe i szuka fajnego przepisu, który będzie prosty, ale na tyle efektowny by zachwycić rodzinę i znajomych. 

Dzisiejszy przepis łączy w sobie te zalety, a w dodatku jest bezglutenowy i bezpieczny dla osób, które muszą unikać glutenu. Jednocześnie, smakiem i wyglądem absolutnie nie odstaje od tradycyjnych wypieków, co czyni go bardzo uniwersalnym.

Wierzcie mi, testowałam go na wielu osobach – nikt nie zauważył, że „coś z nim nie tak” i że do pieczenia nie wykorzystałam zwykłej pszennej mąki 🙂 Powiem szczerze, że ta szarlotka smakowała mi nawet bardziej niż podobna, pszenna, którą robiłam kilka miesięcy temu.

Uwaga: Jeśli nie musisz stosować diety bezglutenowej, a chcesz zrobić podobne ciasto – zamiast mąki jaglanej i ryżowej spróbuj użyć mąki pszennej pełnoziarnistej, dodaj zwykłego proszku do pieczenia i zrezygnuj z siemienia lnianego. W razie potrzeby, możesz lekko zmodyfikować ilość mąki i śmietany. Po zagnieceniu powinna powstać miękka kula.

bezglutenowa tarta z jabłkami

Szarlotka z pianką (bez glutenu)

składniki na formę o średnicy 29 cm:

Spód: 

145 g mąki jaglanej

60 g mąki ryżowej

95 g zimnego masła

2 płaskie łyżki siemienia lnianego mielonego

Pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

3 pełne łyżki cukru pudru (możesz zastąpić go ksylitolem)

Łyżka śmietany 30%

Jajko L

Szczypta soli

 

Warstwa jabłkowa: 

3 średnie jabłka

Cynamon

 

Pianka: 

4 białka

1/3 szklanki przesianego cukru pudru

Łyżeczka budyniu śmietankowego bezglutenowego

 

  1. Na stolnicę wysyp mąki, proszek, siemię, sól i cukier puder.
  2. Wszystko dobrze wymieszaj.
  3. Posiekaj masło z mieszanką suchych składników na drobne kawałeczki.
  4. Wbij jajko i wlej śmietanę a następnie zagnieć ciasto. W razie gdyby było zbyt klejące, dodaj nieco mąki jaglanej, ale niezbyt dużo, bo ciasto zrobi się za suche. Powinno odchodzić od palców, ale być dość mokre i miękkie.
  5. Wstaw ciasto do lodówki na 30 minut.
  6. W tym czasie jabłka obierz, pokrój na cienkie plasterki.
  7. Na ceramicznej patelni rozgrzej odrobinę wody, dodaj jabłka (najlepiej zrobić to w 3 partiach) i podduś, delikatnie mieszając. Powinny być miękkie i pachnące, ale nie powinny się rozpadać.
  8. Następnie oprósz cynamonem.
  9. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  10. Wylep ciastem ceramiczną formę do tarty ok. 29 cm i równomiernie ponakłuwaj ciasto widelcem.
  11. Podpiekaj ok. 15 minut, następnie wyjmij i lekko przestudź.
  12. Wyłóż jabłka na spód i rozłóż równomiernie.
  13. Zmniejsz temperaturę do 165 stopni.
  14. Białka ubij na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier wymieszany z budyniem.
  15. Masę rozsmaruj na jabłkach, wstaw formę do piekarnika (poziom drugi od dołu) i piecz 30-35 minut (piana ma się zrumienić i zestalić, ale nie przypalić).
  16. Wyjmij i podawaj na ciepło (jest wspaniała!) lub po przestudzeniu.

Szarlotka z pianką bez glutenu jest naprawdę krucha i na ciepło może się rozpadać przy krojeniu (szczególnie pierwszy kawałek). Po wystygnięciu jest bardziej zestalona i dobrze odchodzi od formy. Jeśli chcesz by przy podaniu na ciepło ładnie wyglądała – użyj ostrego noża i płaskiej, trójkątnej łopatki do ciasta.

Bardzo, bardzo polecam!

tarta z jabłkami bez glutenu


Może cię też zainteresować…