Krucha szarlotka z pianką (bez glutenu)
Wiem, że raptem parę dni temu skończyły się Święta i być może macie już dość słodyczy do połowy stycznia, albo i na dłużej 🙂 …ale pewnie przynajmniej część z Was organizuje przyjęcie Sylwestrowe i szuka fajnego przepisu, który będzie prosty, ale na tyle efektowny by zachwycić rodzinę i znajomych.
Dzisiejszy przepis łączy w sobie te zalety, a w dodatku jest bezglutenowy i bezpieczny dla osób, które muszą unikać glutenu. Jednocześnie, smakiem i wyglądem absolutnie nie odstaje od tradycyjnych wypieków, co czyni go bardzo uniwersalnym.
Wierzcie mi, testowałam go na wielu osobach – nikt nie zauważył, że „coś z nim nie tak” i że do pieczenia nie wykorzystałam zwykłej pszennej mąki 🙂 Powiem szczerze, że ta szarlotka smakowała mi nawet bardziej niż podobna, pszenna, którą robiłam kilka miesięcy temu.
Uwaga: Jeśli nie musisz stosować diety bezglutenowej, a chcesz zrobić podobne ciasto – zamiast mąki jaglanej i ryżowej spróbuj użyć mąki pszennej pełnoziarnistej, dodaj zwykłego proszku do pieczenia i zrezygnuj z siemienia lnianego. W razie potrzeby, możesz lekko zmodyfikować ilość mąki i śmietany. Po zagnieceniu powinna powstać miękka kula.
Szarlotka z pianką (bez glutenu)
składniki na formę o średnicy 29 cm:
Spód:
145 g mąki jaglanej
60 g mąki ryżowej
95 g zimnego masła
2 płaskie łyżki siemienia lnianego mielonego
Pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3 pełne łyżki cukru pudru (możesz zastąpić go ksylitolem)
Łyżka śmietany 30%
Jajko L
Szczypta soli
Warstwa jabłkowa:
3 średnie jabłka
Cynamon
Pianka:
4 białka
1/3 szklanki przesianego cukru pudru
Łyżeczka budyniu śmietankowego bezglutenowego
- Na stolnicę wysyp mąki, proszek, siemię, sól i cukier puder.
- Wszystko dobrze wymieszaj.
- Posiekaj masło z mieszanką suchych składników na drobne kawałeczki.
- Wbij jajko i wlej śmietanę a następnie zagnieć ciasto. W razie gdyby było zbyt klejące, dodaj nieco mąki jaglanej, ale niezbyt dużo, bo ciasto zrobi się za suche. Powinno odchodzić od palców, ale być dość mokre i miękkie.
- Wstaw ciasto do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie jabłka obierz, pokrój na cienkie plasterki.
- Na ceramicznej patelni rozgrzej odrobinę wody, dodaj jabłka (najlepiej zrobić to w 3 partiach) i podduś, delikatnie mieszając. Powinny być miękkie i pachnące, ale nie powinny się rozpadać.
- Następnie oprósz cynamonem.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Wylep ciastem ceramiczną formę do tarty ok. 29 cm i równomiernie ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Podpiekaj ok. 15 minut, następnie wyjmij i lekko przestudź.
- Wyłóż jabłka na spód i rozłóż równomiernie.
- Zmniejsz temperaturę do 165 stopni.
- Białka ubij na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier wymieszany z budyniem.
- Masę rozsmaruj na jabłkach, wstaw formę do piekarnika (poziom drugi od dołu) i piecz 30-35 minut (piana ma się zrumienić i zestalić, ale nie przypalić).
- Wyjmij i podawaj na ciepło (jest wspaniała!) lub po przestudzeniu.
Szarlotka z pianką bez glutenu jest naprawdę krucha i na ciepło może się rozpadać przy krojeniu (szczególnie pierwszy kawałek). Po wystygnięciu jest bardziej zestalona i dobrze odchodzi od formy. Jeśli chcesz by przy podaniu na ciepło ładnie wyglądała – użyj ostrego noża i płaskiej, trójkątnej łopatki do ciasta.
Bardzo, bardzo polecam!
Może cię też zainteresować…
- Czekoladowe pancakes – super łatwe
- Bezglutenowe ciasto z borówkami
- Polskie Superfoods na cztery pory roku
- Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
- Batoniki owsiane z rodzynkami
- Pyszne brownie (bez masła i jajek)
- Rewolucyjne ciasto bananowe bez jajek
- Bez marnowania – recenzja książki
- Babeczki bananowo kakaowe
- Zupa z pieczonego kalafiora w 7 minut