Dyniowe muffinki z orzechami (bezglutenowe)
Jesień w pełni, a coraz częstsze, deszczowe i wietrzne dni zachęcają do przyrządzenia sobie czegoś słodkiego. Ponieważ najlepsze gotowanie to gotowanie sezonowe – przedstawiam dziś przepis na bezglutenowe dyniowe muffinki z orzechami. Do wypieku wykorzystałam dynię piżmową, która jest słodkawa i… bardzo praktyczna: łatwo się ją obiera, oczyszcza z gniazda nasiennego i kroi.
Właściwości dyni
Zalety dyni to przede wszystkim: niska kaloryczność, spora zawartość potasu (który jest korzystny dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi oraz działa odkwaszająco) a także obfitość karotenoidów takich jak:
- luteina i zeaksantyna, które chronią nasze oczy
- beta-karoten, który korzystnie wpływa między innymi na skórę i naczynia krwionośne
- beta kryptoksantyna, która chroni przed poważnymi schorzeniami, wpływa na odporność i wspiera rozwój dzieci
Dynia po ugotowaniu lub upieczeniu ma wysoki indeks glikemiczny dlatego warto ją łączyć w jednym posiłku ze źródłami tłuszczu (np. masło, mleczko kokosowe, orzechy), białka (np. orzechy, jajka, mleczko kokosowe) i błonnika (siemię lniane, orzechy).
Żeby obniżyć IG posiłku, warto też podać muffinkę jako dodatek do szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego, albo zjeść ją na deser tuż po posiłku o niskim IG, np. sałatce z mięsem i warzywami.
Przepis na dyniowe muffinki bezglutenowe z orzechami
Składniki na 12 porcji:
110 g mąki jaglanej bezglutenowej
40 g mąki ryżowej bezglutenowej
145 g cukru pudru lub drobnego ksylitolu
125 g mleczka kokosowego
60 g masła
50 g mieszanych orzechów (u mnie migdały, laskowe i włoskie)
235 g obranej dyni piżmowej
2 jajka
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
Łyżeczka sody
Łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki mieszanych przypraw korzennych – u mnie niecałe 1,5 łyżeczki cynamonu, niecała łyżeczka kardamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, duża szczypta gałki muszkatołowej (można dodać gotową przyprawę do piernika – bezglutenową)
- Masło roztop na małym ogniu i pozostaw do ostudzenia.
- Dynię zetrzyj na drobnej tarce.
- Orzechy dość drobno posiekaj.
- Suche składniki wymieszaj w misce.
- Mleczko zmiksuj z jajkami, następnie nie przerywając miksowania dodawaj powoli płynne masło.
- Cały czas miksując, stopniowo dodawaj sypkie składniki. Gdy składniki się połączą, przerwij miksowania.
- Wmieszaj do ciasta startą dynię i orzechy. Ciasto powinno być śliskie i luźne.
- Napełnij masą 12 silikonowych foremek na muffinki.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Piecz 30-33 minuty.
- Po upieczeniu pozostaw w foremkach na kilka minut.
- Wyjmuj ostrożnie, najpierw porozciągaj brzegi foremki a potem odwróć wierzchem do dołu i delikatnie wypychaj.
Muffinki są miękkie, delikatne i puszyste. Jak na bezglutenowy wypiek, utrzymują świeżość dość długo. Są bardzo słodkie. Jeśli nie lubisz bardzo słodkich wypieków, zmniejsz ilość cukru lub ksylitolu do 100-125 g.
Przepis jest odpowiedni dla osób z celiakią, chorobą Dühringa, alergią na pszenicę i innymi schorzeniami, które wymagają rezygnacji z pszenicy lub glutenu.
Jeśli nie musisz stosować diety bezglutenowej, użyj zwykłego proszku do pieczenia, a mąki bezglutenowe spróbuj zastąpić mąką orkiszową pełnoziarnistą, wymieszaną z mąką orkiszową jasną w stosunku 75:25. W razie potrzeby dostosuj ilość mąki do konsystencji.
Muffinki bez glutenu
Uwaga: przygotowując posiłek bezglutenowy pamiętaj o zachowaniu należytej higieny – uważaj, by na naczyniach, końcówkach miksera lub blacie kuchennym nie było okruchów lub drobinek produktów, zawierających gluten.
Produkty bezglutenowe przechowuj na osobnej półce lub w zamykanym pojemniku tak, by nie miały kontaktu z glutenowymi.
Pamiętaj by produkty naturalnie bezglutenowe (np. przyprawy, mąka jaglana itp.) posiadały symbol przekreślonego kłosa i żeby nie zostały wtórnie zanieczyszczone glutenem w twojej kuchni. Zawsze używaj do nich czystych łyżek i akcesoriów (np. przesiewacza), a także zawsze szczelnie je zamykaj.
Smacznego!
Może cię też zainteresować…
- Zupa z pieczonego kalafiora w 7 minut
- Zupa pieczarkowa w 15 minut
- Zupa krem z dyni, pora i selera naciowego
- Zimna owsianka z truskawkami
- Trufle jaglane w trzech smakach (bez cukru)
- Szakszuka z pomidorkami koktajlowymi
- Sycący koktajl owocowy
- Sernik tradycyjny (bez glutenu)
- Sernik light z malinami
- Sałatka ze szparagami i makaronem pełnoziarnistym
Jeden komentarz do “Dyniowe muffinki z orzechami (bezglutenowe)”