Dyniowe muffinki z orzechami (bezglutenowe)

Jesień w pełni, a coraz częstsze, deszczowe i wietrzne dni zachęcają do przyrządzenia sobie czegoś słodkiego. Ponieważ najlepsze gotowanie to gotowanie sezonowe – przedstawiam dziś przepis na bezglutenowe dyniowe muffinki z orzechami. Do wypieku wykorzystałam dynię piżmową, która jest słodkawa i… bardzo praktyczna: łatwo się ją obiera, oczyszcza z gniazda nasiennego i kroi.

Właściwości dyni

Zalety dyni to przede wszystkim: niska kaloryczność, spora zawartość potasu (który jest korzystny dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi oraz działa odkwaszająco) a także obfitość karotenoidów takich jak:

  • luteina i zeaksantyna, które chronią nasze oczy
  • beta-karoten, który korzystnie wpływa między innymi na skórę i naczynia krwionośne
  • beta kryptoksantyna, która chroni przed poważnymi schorzeniami, wpływa na odporność i wspiera rozwój dzieci

Dynia po ugotowaniu lub upieczeniu ma wysoki indeks glikemiczny dlatego warto ją łączyć w jednym posiłku ze źródłami tłuszczu (np. masło, mleczko kokosowe, orzechy), białka (np. orzechy, jajka, mleczko kokosowe) i błonnika (siemię lniane, orzechy).

Żeby obniżyć IG posiłku, warto też podać muffinkę jako dodatek do szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego, albo zjeść ją na deser tuż po posiłku o niskim IG, np. sałatce z mięsem i warzywami.

bezglutenowe muffinki z dynią i orzechami

Przepis na dyniowe muffinki bezglutenowe z orzechami

Składniki na 12 porcji:

110 g mąki jaglanej bezglutenowej

40 g mąki ryżowej bezglutenowej

145 g cukru pudru lub drobnego ksylitolu

125 g mleczka kokosowego

60 g masła

50 g mieszanych orzechów (u mnie migdały, laskowe i włoskie)

235 g obranej dyni piżmowej

2 jajka

3 łyżki mielonego siemienia lnianego

Łyżeczka sody

Łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

2-3 łyżeczki mieszanych przypraw korzennych – u mnie niecałe 1,5 łyżeczki cynamonu, niecała łyżeczka kardamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, duża szczypta gałki muszkatołowej (można dodać gotową przyprawę do piernika – bezglutenową)

 

  1. Masło roztop na małym ogniu i pozostaw do ostudzenia.
  2. Dynię zetrzyj na drobnej tarce.
  3. Orzechy dość drobno posiekaj.
  4. Suche składniki wymieszaj w misce.
  5. Mleczko zmiksuj z jajkami, następnie nie przerywając miksowania dodawaj powoli płynne masło.
  6. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj sypkie składniki. Gdy składniki się połączą, przerwij miksowania.
  7. Wmieszaj do ciasta startą dynię i orzechy. Ciasto powinno być śliskie i luźne.
  8. Napełnij masą 12 silikonowych foremek na muffinki.
  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  10. Piecz 30-33 minuty.
  11. Po upieczeniu pozostaw w foremkach na kilka minut.
  12. Wyjmuj ostrożnie, najpierw porozciągaj brzegi foremki a potem odwróć wierzchem do dołu i delikatnie wypychaj.

Muffinki są miękkie, delikatne i puszyste. Jak na bezglutenowy wypiek, utrzymują świeżość dość długo. Są bardzo słodkie. Jeśli nie lubisz bardzo słodkich wypieków, zmniejsz ilość cukru lub ksylitolu do 100-125 g.

Przepis jest odpowiedni dla osób z celiakią, chorobą Dühringa, alergią na pszenicę i innymi schorzeniami, które wymagają rezygnacji z pszenicy lub glutenu.

Jeśli nie musisz stosować diety bezglutenowej, użyj zwykłego proszku do pieczenia, a mąki bezglutenowe spróbuj zastąpić mąką orkiszową pełnoziarnistą, wymieszaną z mąką orkiszową jasną w stosunku 75:25. W razie potrzeby dostosuj ilość mąki do konsystencji.

Muffinki bez glutenu

Uwaga: przygotowując posiłek bezglutenowy pamiętaj o zachowaniu należytej higieny – uważaj, by na naczyniach, końcówkach miksera lub blacie kuchennym nie było okruchów lub drobinek produktów, zawierających gluten.

Produkty bezglutenowe przechowuj na osobnej półce lub w zamykanym pojemniku tak, by nie miały kontaktu z glutenowymi.

Pamiętaj by produkty naturalnie bezglutenowe (np. przyprawy, mąka jaglana itp.) posiadały symbol przekreślonego kłosa i żeby nie zostały wtórnie zanieczyszczone glutenem w twojej kuchni. Zawsze używaj do nich czystych łyżek i akcesoriów (np. przesiewacza), a także zawsze szczelnie je zamykaj.

Smacznego!


Może cię też zainteresować…