Babeczki jabłkowe z masłem orzechowym

Te pełnoziarniste babeczki, stworzone z potrzeby chwili „z tego, co było” absolutnie skradły moje serce! Słodkie ciastko, nadziane kwaskowym jabłkiem i pysznymi orzechami to strzał w dziesiątkę w szare dni, gdy tak bardzo czekamy już na prawdziwą, ciepłą wiosnę.

Babeczki można przygotować z wykorzystaniem ksylitolu lub (jeśli możemy i chcemy) – po prostu z cukrem. Czy od czasu do czasu można zjeść słodycze ze zwykłym, normalnym cukrem? Pewnie że tak! Te babeczki są bogate w błonnik i składniki mineralne. Dostarczają też przeciwutleniaczy i nieco białka – kto by się więc przejmował tymi 8-9 gramami cukru, które przypadają na pojedynczą porcję 😉 

Ja bez wyrzutów sumienia sięgnę po jedną do śniadania lub na deser po obiedzie.
Polecam, jeśli chcecie, żeby cały dom pachniał godzinami czymś pysznym 🙂

pełnoziarniste muffinki z jabłkiem

Pełnoziarniste babeczki jabłkowe z masłem orzechowym

Składniki na 14 sztuk:

Średnie kwaśne jabłko, np. antonówka (ok. 240 g – po obraniu i pokrojeniu 190 g)
250 g mąki pszennej typ 2000
110-120 g ksylitolu drobnego  (lub cukru drobnego)
70 g mleka (lub roślinnego zamiennika)
65 g oleju rzepakowego
Garść mieszanki orzechów
2 duże jajka
2 kopiaste łyżki masła orzechowego
Łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Łyżeczka cynamonu

  1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kakao i ksylitolem lub cukrem.
  2. Jabłko obierz, wykrój gniazdo nasienne a następnie pokrój w drobną kostkę.
  3. Orzechy drobno posiekaj.
  4. Jajka wbij do miski, dodaj masło orzechowe i zmiksuj na gładko. Nie przerywając miksowania, dodawaj małym strumieniem olej, a następnie mleko.
  5. Do miski z mokrymi składnikami wsypuj partiami mieszankę suchych składników i każdorazowo krótko zmiksuj (tylko do połączenia składników). Ciasto będzie gęste i ciągnące – takie ma być.
  6. Na koniec dokładnie wmieszaj do niego orzechy i jabłko.
  7. Napełnij ciastem 14 silikonowych foremek na muffinki (do max ¾ wysokości).
  8. Piecz 30-32 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  9. Po upieczeniu pozostaw na 1-2 minuty w foremkach, potem ostrożnie wypchnij i pozostaw do ostudzenia.

Smacznego!

 


Może cię też zainteresować…