7 zalet zielonej herbaty
Zielona herbata nie tylko pobudza i orzeźwia, ale jest też smaczna i ma wiele dobroczynnych właściwości. Kupując ją, wybieraj przede wszystkim gatunki liściaste, dobrej jakości i zwracaj uwagę na właściwą temperaturę parzenia (herbaty zielonej nie parzymy w 100 stopniach!).
Czy wiesz, że herbata zielona na skutek odmiennego sposobu produkcji zawiera więcej cennych składników niż czarna? I że siła antyoksydacyjna jednej filiżanki odpowiada 436 mg witaminy C? 😮
Co zawiera zielona herbata?
Zielona herbata jest bogata w polifenole takie jak np.:
katechiny, galusan epigalokatechiny, epikatechiny, epigalokatechiny, kwercetynę, kemferol, myrycetynę, kwas galusowy, kwas chlorogenowy. Dostarcza również składników takich jak kofeina, teobromina i wielu innych.
Jakie są właściwości zielonej herbaty i dlaczego warto ją pić?
- Działa antynowotworowo – zapobiega uszkodzeniu komórek i zmianom nowotworowym
- Może zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym i chroni przed przedwczesnym starzeniem
- Działa przeciwpróchnicowo i chroni zęby
- Pomaga regulować masę ciała i stabilizować poziom cukru we krwi
- Chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi (w tym miażdżycą)
- Działa przeciwzapalnie, co jest korzystne na wielu płaszczyznach profilaktyki zdrowia
- Pośrednio zmniejsza nadmierną przepuszczalność jelit i chroni je przed patogenami
Może cię też zainteresować…
- Dieta na sen – czy istnieje?
- Przewlekłe zmęczenie – co doradzi ci dietetyk?
- Dieta dla mózgu – nowa książka
- Dieta na dobry nastrój
- Możesz jeść normalnie – nowa książka
- Dobre i tanie jedzenie
- Jak wybierać zdrowe produkty, kontrolując wydatki?
- Gotowanie bez marnowania
- Tańsze zakupy – jak to ogarnąć?
- Polowanie na tańszą żywność