3 zielone soki z wyciskarki wolnoobrotowej, które pokochasz

Na pierwszy post po urlopie wybrałam dla was coś, co ostatnio jest niezwykle modne, czyli soki z wyciskarki wolnoobrotowej. Coraz więcej osób inwestuje w wyciskarki lub sokowirówki, a do pracy czy szkoły zabiera bidony z kolorowymi, własnoręcznie wyciśniętymi kolorowymi napojami. Jest to fajny trend (chociaż soki najlepiej pić od razu po przygotowaniu). Niedawno testowałam nową wyciskarkę, a dziś mam dla was kilka pysznych przepisów.

soki owocowo-warzywne z wyciskarki wolnoobrotowej

Walory domowych soków

Chociaż nie wierzę w żadne diety czy detoksy sokowe i jestem zdania, że najlepiej spożywać warzywa i owoce w całości – to uważam, że domowe soki są świetnym urozmaiceniem i uzupełnieniem diety.  Stanowią też świetny sposób na przemycenie warzyw i owoców do jadłospisu osób, które za nimi nie przepadają, oraz dzieci.

Soki zawierają przede wszystkim potas, witaminy, przeciwutleniacze, enzymy i niewielkie ilości błonnika. Składniki soków mogą wspomagać profilaktykę i leczenie chorób przewlekłych, poprawiać odporność i wygląd, a także działać odmładzająco. Zawartość poszczególnych składników zależy od użytych surowców oraz od sprzętu, w którym nasz sok wyciskamy. Soki z wyciskarki mogą być elementem stylu życia anti-aging czy diety dla urody :). Przepisy na pyszne owocowo-warzywne napoje często pojawiają się w moich książkach.

Soki z wyciskarki wolnoobrotowej

Wyciskarka wolnoobrotowa to urządzenie, który miażdży warzywa i owoce za pomocą specjalnego wałka ślimakowego i powoduje wyciśnięcie z nich dużej ilości wartościowego soku. Dobre wyciskarki pozostawiają niewielkie ilości suchych resztek (ich ilość zależy też od rodzaju warzywa czy owocu). Im bardziej suche są resztki, tym więcej soku maszyna wycisnęła i zgromadziła w zbiorniku.

Przepisy na soki z wyciskarki

Testując nową wyciskarkę wymyśliłam kilka prostych kombinacji owocowych i owocowo-warzywnych, a dziś pokażę wam trzy pomysły na zielony sok. Składnikiem bazowym wszystkich są kwaskowe jabłka (taka pora roku 🙂 ). Każdy z nich wygląda podobnie, ale różni się smakiem i właściwościami. Mi, szczególnie przypadł do gustu wariant z ogórkiem. No ale przejdźmy już do rzeczy:

sok na odporność

Sok z jabłka, pomarańczy i kiwi

3 małe jabłka

Mała pomarańcza

4 kiwi

Umyj owoce. Kiwi i pomarańcze obierz. Pokrój wszystkie owoce na mniejsze cząstki. Uruchom wyciskarkę wysokoobrotową i wrzuć do niej składniki. Z podanych składników otrzymasz około 420 ml soku*.

Ten sok wzmacnia odporność, dlatego warto pić go jesienią i zimą.

Sok z pomarańczy, jabłka i szpinaku

3 małe pomarańcze

3 nieduże jabłka

3-4 garście młodego szpinaku

Umyj szpinak i owoce. Pomarańcze obierz. Podziel owoce na mniejsze cząstki i przepuść wszystko przez wyciskarkę wysokoobrotową (liście najlepiej dorzucać pomiędzy twardszymi składnikami). Z podanych proporcji otrzymasz około 450 ml soku*.

Ten sok korzystnie wpływa na oczy, serce oraz cerę.

Sok z ogórka, jabłka i natki pietruszki

4 jabłka

2 spore ogórki gruntowe

2 spore gałązki natki pietruszki

Umyj owoce i warzywa. Ogórki i jabłka podziel na mniejsze cząstki. Wrzuć wszystko do wyciskarki wolnoobrotowej i wyciśnij sok. Uwaga: natkę pietruszki najlepiej dorzucać pomiędzy cząstkami ogórków i jabłek. Otrzymasz około 430 ml soku*.

Ten sok świetnie orzeźwia latem, pomaga również odświeżyć oddech.

*Uwaga: ostateczna ilość soku zależy od wielkości i jakości surowców, a także od właściwości twojej wyciskarki.

Smacznego!