Czekoladowe ciasto z fasoli

Dziś pokażę wam moje ulubione ciasto z fasoli! Żeby nie było, generalnie nie jestem fanką ciast typu „bez”. Bez cukru, bez tłuszczu, bez mąki …bez smaku (?). Jestem zdania, że już lepiej zjeść czasem małą porcję tradycyjnego deseru niż opychać się „oszukanymi” słodyczami, osiągając zadowolenie tylko częściowo. W rzeczywistości może się okazać, że nasza dieta wcale nie jest taka niskokaloryczna i zdrowa, jak myślimy… ale dziś nie o tym.

Bywa, że ciasto typu „bez” okazuje się prawdziwą perełką i przede wszystkim zbawieniem dla osób, które z powodów zdrowotnych muszą unikać glutenu, cukru czy tłuszczu.
Cóż, diety terapeutyczne oraz diety eliminacyjne w alergiach i nietolerancjach pokarmowych wymuszają często działania kreatywne i nieszablonowe 😉

Ciasto z fasoli

Kilka lat temu na jednym z blogów trafiłam na bezglutenowe ciasto z fasoli. W pierwszej chwili pomyślałam, że to chyba jakiś żart. Poszukiwałam jednak usilnie fajnych deserów bez glutenu dla osób z celiakią i wypróbowałam. Efekt mnie oszołomił. Było świetne!

Ciasto nie zawiera dodanego tłuszczu (nie licząc tego z czekolady i kakao), nie ma w nim ani grama mąki (więc nie trzeba martwić się glutenem) oraz można je zrobić w wersji (prawie) bezcukrowej z ksylitolem. Prawie, bo trochę cukru jest oczywiście w czekoladzie.
W wersji z ksylitolem ciasto ma niski indeks glikemiczny.

Jest puszyste, wilgotne i miękkie. Nie kruszy się i nie rozpada. No i świetnie smakuje. Po prostu ideał 😉 Znajomi i rodzina często proszą by je upiec, mimo, że zdrowie nie wymusza na nich rezygnacji z tradycyjnych słodyczy.

Piekłam je wielokrotnie, a przez ten czas przepis sobie ewoluował.
W Walentynki pokazywałam Wam ciasto na swojej stronie na Facebooku. Dziś dzielę się przepisem na najlepszą jego wersję 🙂

ciasto z fasoli bez glutenu bez cukru

Przepis na czekoladowe ciasto z fasoli

Składniki na blaszkę ok. 30×10 cm

240 g ugotowanej fasoli czerwonej (ewentualnie konserwowej)
4 jajka L
4 duże łyżki kakao prawdziwego
3 kostki czekolady gorzkiej
3 kostki czekolady mlecznej (można zmienić proporcje czekolady, lub dać tylko gorzką)
60 g cukru (lub w wersji bezcukrowej 60-70 g ksylitolu)
Łyżeczka sody oczyszczonej
Masło do formy

Do dekoracji:
Kilka łyżek konfitury malinowej
Płatki migdałowe

  1. Umyj i wybij jajka, oddzielając białka od żółtek.
  2. Żółtka wlej do miski malaksera, dodaj opłukaną i odsączoną fasolę, cukier / ksylitol i sodę.
  3. Zmiksuj wszystko na w miarę gładką masę.
  4. Foremkę nasmaruj masłem (ja używam do tego ciasta takiej, z powłoką nieprzywierającą).
  5. Posiekaj drobno czekoladę.
  6. Masę fasolową przelej do miski, wymieszaj starannie z kakao.
  7. Białka ubij na pianę, a następnie dodaj do masy fasolowej i delikatnie wmieszaj, dodając stopniowo posiekaną czekoladę.
  8. Dobrze wymieszane ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  9. Piecz 45 minut, po upieczeniu pozostaw na chwilę w formie by doszło, potem wyjmij na kratkę lub półmisek.
  10. Pozostaw do wystudzenia, następnie posmaruj konfiturą i posyp płatkami migdałowymi.
  11. Daj się zaskoczyć świetnym smakiem 😉

Smacznego!

Uwaga: ciasto nie zawiera mąki, ani zbóż, ale jeśli jesteś na diecie bezglutenowej pamiętaj, że gluten może się czaić również w teoretycznie pozbawionych go produktach. Zwróć uwagę, by kakao, czekolada, migdały itp. nie były zanieczyszczone glutenem (informacji o tym, szukaj na opakowaniu).

Wskazówka: jeśli nie możesz spożywać przetworów mleka, nie dodawaj czekolady, a zamiast masła do smarowania formy, wybierz olej kokosowy.

ciasto czekoladowe bez mąki


Może cię też zainteresować…