Czy dieta bezglutenowa jest dla ciebie zdrowsza, niż zwykła dieta?
Interesujesz się dietą i zdrowym odżywianiem więc pewnie nieraz obiło ci się o uszy / oczy, że dieta bezglutenowa jest zdrowa, że gluten szkodzi i powinniśmy go ograniczać, lub najlepiej całkowicie wyeliminować z diety.
To prawda, że w dzisiejszych czasach naprawdę wiele osób cierpi na schorzenia przy których konieczna jest jego eliminacja. Jednak na diecie bezglutenowej jest też wiele osób zupełnie zdrowych. Dlaczego?
Powody są różne. Niektórzy myślą, że dieta bezglutenowa pomoże im zapobiegać problemom zdrowotnym. Inni myślą, że dzięki niej wreszcie schudną. Jeszcze inni po prostu lubią czuć, że wybierają „zdrową żywność”…
Gluten – ach, ten magiczny składnik…
Jeszcze kilkanaście lat temu, promocja „zdrowej żywności” opierała się w dużej mierze na poszukiwaniu „magicznych” czy „wszechmocnych” składników, które pozbędą się za nas nadwagi, lub będą stanowić panaceum na wszystkie choroby. Teraz ta tendencja trochę się odwróciła.
Zauważ, że wiele artykułów czy nowinek już nie wskazuje jednego „super składnika”, który trzeba wkomponować do diety, tylko jeden (lub więcej) składników, które trzeba jak najszybciej wykluczyć, bo to na pewno one są odpowiedzialne za twoje problemy zdrowotne czy te parę nadprogramowych kilogramów, których nie możesz zgubić od lat.
Czy żywność bez glutenu jest zdrowsza od tradycyjnej?
Wiele osób traktuje żywność bezglutenową jako zdrowszą alternatywę dla typowych produktów. Na wiele z nich oznaczenie „bez glutenu” działa podobnie jak „bio”, „eko”, czy „organiczny”. Skoro ta żywność czegoś nie ma, to pewnie jest lepsza (tak jak żywność „bez konserwantów”, „bez barwników”, „bez wzmacniaczy smaku”). Ponieważ wiele osób nie do końca wie, co to jest gluten albo po prostu „gdzieś słyszało”, że to szkodliwy składnik – chętnie sięga po szeroko dostępne produkty oznaczone symbolem przekreślonego kłosa.
Żywność bez glutenu powstała w odpowiedzi na potrzeby coraz liczniejszej grupy osób, które cierpią na celiakię i inne choroby gluteno-zależne (tak samo jak mleko bez laktozy dla nietolerujących laktozy, czy chleb niskobiałkowy dla osób z chorobami nerek).
Produkty bezglutenowe (pozwolę sobie podkreślić, że oczywiście nie wszystkie) często są źródłem izomerów trans oraz rozmaitych dodatków do żywności, które mają poprawić ich smak, wygląd czy teksturę. Często posiadają też bardzo wysoki indeks glikemiczny. Wniosek? Wcale nie muszą być dla ciebie lepsze, niż tradycyjna żywność, a w niektórych przypadkach może być wręcz odwrotnie.
Dieta bezglutenowa jest zdrowa? Czy unikać glutenu profilaktycznie?
A co z samym glutenem? Czy faktycznie szkodzi nawet ludziom zdrowym?
Czytałam już nieraz, że gluten jest toksyną, która zatruwa organizm, wywołuje depresję, problemy skórne, przewlekły stan zapalny, uniemożliwia schudnięcie, a także, że pszenica uzależnia, wywołuje otępienie, nadwagę i uszkadza jelita. Sporo oskarżeń.
Po przejrzeniu dostępnej literatury naukowej okazuje się jednak, że…
- Nie ma dowodów na to, że ograniczanie czy rezygnacja z glutenu u osób zdrowych może poprawiać stan zdrowia, witalność, sylwetkę czy zapobiegać chorobom.
- Nie ma dowodów na to, że dieta bezzbożowa jest w jakiś sposób lepsza od tradycyjnej.
- Przenoszenie wniosków z wyników badań czy obserwacji osób chorujących na populację osób zdrowych nie ma najmniejszego sensu. To oczywiste, że jeśli ktoś zjada coś, czego nie toleruje, to jego ciało będzie potem chorować, prawda? Ale skąd wniosek, że to coś zaszkodzi również osobom, które nie mają żadnej nietolerancji?
- Jeszcze mniej sensu ma „częściowe” stosowanie diety bezglutenowej i okazjonalne kupowanie (często drogich i słabiej dostępnych) produktów bezglutenowych by „trochę ograniczyć” spożycie tego składnika. Jeśli nawet gluten faktycznie by nam szkodził, częściowe jego wykluczenie nic nam nie da. Jest to zmarnowany wysiłek i pieniądze.
- Zawsze ma jednak sens staranna i wiarygodna diagnostyka, w sytuacji gdy czujemy, że coś może być nie tak. Wiele osób posiada niezdiagnozowaną celiakię lub inne schorzenie gluteno-zależne, a one, nieleczone – mogą prowadzić do wielu powikłań (w tym np. niepłodności).
Na dzisiaj to tyle 🙂 Widzimy się za tydzień przy okazji kolejnego odcinka cyklu „Co z tym glutenem”.
PS: Informacje o diecie bezglutenowej oraz liczne przepisy znajdziesz w jednej z moich książek.
2 komentarze do “Czy dieta bezglutenowa jest dla ciebie zdrowsza, niż zwykła dieta?”