Brownie z fasoli i banana

Każdy, kto trochę mnie zna, wiem, że jestem fanką wypieków z fasoli (i innych strączków, np. cieciorki, bobu). Uważam, że to świetny sposób na przemycenie do diety błonnika, potasu, magnezu i witamin pod pretekstem zjedzenia pysznego deseru. Zazwyczaj piekę fasolowe ciasto z tego, sprawdzonego przepisu ale tym razem nabrałam ochoty na coś nowego. Przetestowałam więc brownie z fasoli i banana – trochę inne i… chyba nawet trochę lepsze, niż moje ulubione 😮 . Jego wykonanie jest banalnie proste i brudzi minimalną ilość naczyń.

Wiele osób pyta się nieufnie, czy fasolę w cieście będzie czuć – odpowiedź brzmi „nie” :). Nakarmiłam już strączkowymi wypiekami naprawdę sporą ilość ludzi i nikt, absolutnie nikt nie zgadł, z czego jest ciasto. Część z nich dalej uważa, że ściemniam i fasoli wcale tam nie było (pozdrawiam! 🙂 )

brownie z fasoli i banana

Uwaga: przepis jest naturalnie bezglutenowy, ale jeśli masz celiakię lub inne schorzenie wymagające eliminacji glutenu – uważaj kupując kakao i siemię lniane, by nie były zanieczyszczone glutenem (szukaj symbolu przekreślonego kłosa). Dostosuj też do diety składniki polewy (zwykła czekolada może zawierać gluten).

Brownie z fasoli i banana :

Puszka fasoli czerwonej (lub 240 g ugotowanej fasoli)

Średniej wielkości mocno dojrzały banan

3-4 łyżki kakao

2 jajka

2 łyżki oleju rzepakowego

Łyżka siemienia lnianego mielonego

80 g cukru lub ksylitolu

¾ łyżeczki sody oczyszczonej

Masło lub olej do formy

  1. Blachę (u mnie 20x30cm) wysmaruj tłuszczem, a piekarnik nastaw na 180 stopni.
  2. Banana umyj i podziel palcami na mniejsze kawałki.
  3. Opłucz fasolę przegotowaną wodę i odsącz na sitku.
  4. Wszystkie składniki umieść w misce malaksera i zmiksuj na gładko.
  5. Przelej do formy, wstaw do piekarnika i piecz około 45-50 minut. Po upieczeniu od razu wyjmij w formy, delikatnie podważając silikonową szpatułką. Gdy ciasto się „spoci” – przywrze do spodu. Jeśli pieczesz w szerokiej blasze, dla ułatwienia możesz je delikatnie przekroić na cztery równe części przed wyjęciem.
  6. Podawaj po ostudzeniu.

Uwagi: jeśli dysponujesz blachą z gładkim spodem i powłoką nieprzywierającą – taka będzie najlepsza. Ciasto możesz też upiec w keksówce (25-30 cm) – wtedy będzie grubsze. Wtedy może być jednak konieczne wydłużenie czasu pieczenia. Przykładowo, w keksówce około 25 cm długości piekłam ciasto około godziny. Pieczone 50 minut było jadalne, ale dość mokre w środku 🙂

To ciasto sprawia czasem problemy z wyjęciem z formy. Dla ułatwienia można wyłożyć foremkę papierem do pieczenia (nie miałam papieru gdy piekłam ciasto, więc nie było jak ułatwić sobie sprawy 🙂 ).

Brownie z fasoli i banana najlepiej smakuje polane polewą czekoladową. Polewę możesz zrobić taką, jaką najbardziej lubisz.

oto moje propozycje:

  • tradycyjna: 3 kostki gorzkiej czekolady (70%) rozpuszczone w 4 łyżkach podgrzanej kremówki.
  • bezglutenowa: 2-3 łyżki bezglutenowego kakao i łyżeczka cukru, rozpuszczone w 4-5 łyżkach podgrzanej kremówki.

Ciasto fasolowe przechowuję w lodówce. Jest miękkie, puszyste i rozpływa się w ustach. Jeśli nie wiecie, co zrobić z zapasem strączków zrobionym na czarną godzinę – ta propozycja będzie w sam raz 🙂