Brownie z fasoli i banana
Każdy, kto trochę mnie zna, wiem, że jestem fanką wypieków z fasoli (i innych strączków, np. cieciorki, bobu). Uważam, że to świetny sposób na przemycenie do diety błonnika, potasu, magnezu i witamin pod pretekstem zjedzenia pysznego deseru. Zazwyczaj piekę fasolowe ciasto z tego, sprawdzonego przepisu ale tym razem nabrałam ochoty na coś nowego. Przetestowałam więc brownie z fasoli i banana – trochę inne i… chyba nawet trochę lepsze, niż moje ulubione 😮 . Jego wykonanie jest banalnie proste i brudzi minimalną ilość naczyń.
Wiele osób pyta się nieufnie, czy fasolę w cieście będzie czuć – odpowiedź brzmi „nie” :). Nakarmiłam już strączkowymi wypiekami naprawdę sporą ilość ludzi i nikt, absolutnie nikt nie zgadł, z czego jest ciasto. Część z nich dalej uważa, że ściemniam i fasoli wcale tam nie było (pozdrawiam! 🙂 )
Uwaga: przepis jest naturalnie bezglutenowy, ale jeśli masz celiakię lub inne schorzenie wymagające eliminacji glutenu – uważaj kupując kakao i siemię lniane, by nie były zanieczyszczone glutenem (szukaj symbolu przekreślonego kłosa). Dostosuj też do diety składniki polewy (zwykła czekolada może zawierać gluten).
Brownie z fasoli i banana :
Puszka fasoli czerwonej (lub 240 g ugotowanej fasoli)
Średniej wielkości mocno dojrzały banan
3-4 łyżki kakao
2 jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
Łyżka siemienia lnianego mielonego
80 g cukru lub ksylitolu
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
Masło lub olej do formy
- Blachę (u mnie 20x30cm) wysmaruj tłuszczem, a piekarnik nastaw na 180 stopni.
- Banana umyj i podziel palcami na mniejsze kawałki.
- Opłucz fasolę przegotowaną wodę i odsącz na sitku.
- Wszystkie składniki umieść w misce malaksera i zmiksuj na gładko.
- Przelej do formy, wstaw do piekarnika i piecz około 45-50 minut. Po upieczeniu od razu wyjmij w formy, delikatnie podważając silikonową szpatułką. Gdy ciasto się „spoci” – przywrze do spodu. Jeśli pieczesz w szerokiej blasze, dla ułatwienia możesz je delikatnie przekroić na cztery równe części przed wyjęciem.
- Podawaj po ostudzeniu.
Uwagi: jeśli dysponujesz blachą z gładkim spodem i powłoką nieprzywierającą – taka będzie najlepsza. Ciasto możesz też upiec w keksówce (25-30 cm) – wtedy będzie grubsze. Wtedy może być jednak konieczne wydłużenie czasu pieczenia. Przykładowo, w keksówce około 25 cm długości piekłam ciasto około godziny. Pieczone 50 minut było jadalne, ale dość mokre w środku 🙂
To ciasto sprawia czasem problemy z wyjęciem z formy. Dla ułatwienia można wyłożyć foremkę papierem do pieczenia (nie miałam papieru gdy piekłam ciasto, więc nie było jak ułatwić sobie sprawy 🙂 ).
Brownie z fasoli i banana najlepiej smakuje polane polewą czekoladową. Polewę możesz zrobić taką, jaką najbardziej lubisz.
oto moje propozycje:
- tradycyjna: 3 kostki gorzkiej czekolady (70%) rozpuszczone w 4 łyżkach podgrzanej kremówki.
- bezglutenowa: 2-3 łyżki bezglutenowego kakao i łyżeczka cukru, rozpuszczone w 4-5 łyżkach podgrzanej kremówki.
Ciasto fasolowe przechowuję w lodówce. Jest miękkie, puszyste i rozpływa się w ustach. Jeśli nie wiecie, co zrobić z zapasem strączków zrobionym na czarną godzinę – ta propozycja będzie w sam raz 🙂