Chlebek bananowy z gorzką czekoladą

Dziś wrzucam coś ekstra – chlebek bananowy z gorzką czekoladą. Może właśnie łapiesz się za głowę i myślisz „czekolada?! na blogu dietetyka?”. No to patrz 🙂

Czekolada, jako element zdrowej diety?

Czekolada to chyba jeden z najbardziej kuszących produktów spożywczych. Tymczasem wielu dietetyków każe wyeliminować ją całkowicie z diety… Oczywiście, dostarcza sporo cukru, tłuszczu (a co za tym idzie kilokalorii) ale czy wiecie, że czekolada z wysoką zawartością kakao zawiera też magnez, przeciwutleniacze a nawet substancje, które mogą sprzyjać odchudzaniu?

Oczywiście nie namawiam, by codziennie objadać się czekoladą, ale jej niewielkie spożycie od czasu do czasu z pewnością nie zaszkodzi. Lubię mówić, że wszystko jest dla ludzi. Uważam, że ciasta, domowe wypieki a nawet czekolada mogą stanowić element zdrowej diety, pod warunkiem, że zachowamy umiar oraz racjonalnie skomponujemy swój codzienny jadłospis. 

Dziś prezentuję ciasto pyszne, ale „kompromisowe” – nie brownie, nie tort czekoladowy, lecz wypiek pełen zdrowych składników ze smaczną, czekoladową wkładką, który dostarczy błonnika, witamin, białka, potasu, magnezu i innych pożytecznych składników.

Poniższe ciasto jest efektem wielu moich eksperymentów. Punktem wyjścia był tradycyjny banana bread na białej mące, który ewoluował do ciasta pełnoziarnistego z minimalną ilością dodanego cukru oraz z niewielką ilością tłuszczu – a przy tym niesamowicie aromatyczny, smaczny, wilgotny i miękki. Gdy robię go na imprezę – rozchodzi się w kilka godzin. Z czystym sumieniem polecam!

pełnoziarnisty chlebek bananowy

Przepis na chlebek bananowy z gorzką czekoladą

Składniki na 15 porcji:

160 g mąki pszennej razowej
65 g cukru lub ksylitolu
50 g oleju rzepakowego
2 średnie, bardzo dojrzałe banany
Jajko L
4 kostki gorzkiej czekolady
Łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
¾ łyżeczki sody
Masło i dowolne otręby do formy

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. Banany umyj, obierz, włóż do miski i rozgnieć widelcem na paćkę.
  3. Dodaj jajko, olej, dokładnie wymieszaj i odstaw.
  4. Do osobnej miski wsyp mąkę, cukier/ ksylitol, sodę i cukier z wanilią.
  5. Dokładnie wymieszaj łyżką.
  6. Czekoladę posiekaj drobno i wymieszaj z suchymi składnikami.
  7. Foremkę 30 x 10 cm wysmaruj masłem i oprósz otrębami.
  8. Do miski z bananami wsyp wymieszane suche składniki.
  9. Dokładnie wymieszaj łyżką.
  10. Przełóż masę do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  11. Piecz 40-45 minut (do suchego patyczka).
  12. Krój i podawaj po ostudzeniu.

Smacznego!

Chlebek bananowy z gorzką czekoladą przechowuję w zamkniętym pojemniku. Około 1-3 dni powinien wytrzymać bez lodówki (jest wtedy miększy i nie czerstwieje), ale jeśli macie ciepło w domu – lepiej wstawcie go do lodówki, bo może spleśnieć.


Może cię też zainteresować…