Chlebek bananowy z gorzką czekoladą
Dziś wrzucam coś ekstra – chlebek bananowy z gorzką czekoladą. Może właśnie łapiesz się za głowę i myślisz „czekolada?! na blogu dietetyka?”. No to patrz 🙂
Czekolada, jako element zdrowej diety?
Czekolada to chyba jeden z najbardziej kuszących produktów spożywczych. Tymczasem wielu dietetyków każe wyeliminować ją całkowicie z diety… Oczywiście, dostarcza sporo cukru, tłuszczu (a co za tym idzie kilokalorii) ale czy wiecie, że czekolada z wysoką zawartością kakao zawiera też magnez, przeciwutleniacze a nawet substancje, które mogą sprzyjać odchudzaniu?
Oczywiście nie namawiam, by codziennie objadać się czekoladą, ale jej niewielkie spożycie od czasu do czasu z pewnością nie zaszkodzi. Lubię mówić, że wszystko jest dla ludzi. Uważam, że ciasta, domowe wypieki a nawet czekolada mogą stanowić element zdrowej diety, pod warunkiem, że zachowamy umiar oraz racjonalnie skomponujemy swój codzienny jadłospis.
Dziś prezentuję ciasto pyszne, ale „kompromisowe” – nie brownie, nie tort czekoladowy, lecz wypiek pełen zdrowych składników ze smaczną, czekoladową wkładką, który dostarczy błonnika, witamin, białka, potasu, magnezu i innych pożytecznych składników.
Poniższe ciasto jest efektem wielu moich eksperymentów. Punktem wyjścia był tradycyjny banana bread na białej mące, który ewoluował do ciasta pełnoziarnistego z minimalną ilością dodanego cukru oraz z niewielką ilością tłuszczu – a przy tym niesamowicie aromatyczny, smaczny, wilgotny i miękki. Gdy robię go na imprezę – rozchodzi się w kilka godzin. Z czystym sumieniem polecam!
Przepis na chlebek bananowy z gorzką czekoladą
Składniki na 15 porcji:
160 g mąki pszennej razowej
65 g cukru lub ksylitolu
50 g oleju rzepakowego
2 średnie, bardzo dojrzałe banany
Jajko L
4 kostki gorzkiej czekolady
Łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
¾ łyżeczki sody
Masło i dowolne otręby do formy
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Banany umyj, obierz, włóż do miski i rozgnieć widelcem na paćkę.
- Dodaj jajko, olej, dokładnie wymieszaj i odstaw.
- Do osobnej miski wsyp mąkę, cukier/ ksylitol, sodę i cukier z wanilią.
- Dokładnie wymieszaj łyżką.
- Czekoladę posiekaj drobno i wymieszaj z suchymi składnikami.
- Foremkę 30 x 10 cm wysmaruj masłem i oprósz otrębami.
- Do miski z bananami wsyp wymieszane suche składniki.
- Dokładnie wymieszaj łyżką.
- Przełóż masę do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz 40-45 minut (do suchego patyczka).
- Krój i podawaj po ostudzeniu.
Smacznego!
Chlebek bananowy z gorzką czekoladą przechowuję w zamkniętym pojemniku. Około 1-3 dni powinien wytrzymać bez lodówki (jest wtedy miększy i nie czerstwieje), ale jeśli macie ciepło w domu – lepiej wstawcie go do lodówki, bo może spleśnieć.
Może cię też zainteresować…
- Zupa z pieczonego kalafiora w 7 minut
- Zupa pieczarkowa w 15 minut
- Zupa krem z dyni, pora i selera naciowego
- Zimna owsianka z truskawkami
- Trufle jaglane w trzech smakach (bez cukru)
- Szakszuka z pomidorkami koktajlowymi
- Sycący koktajl owocowy
- Sernik tradycyjny (bez glutenu)
- Sernik light z malinami
- Sałatka ze szparagami i makaronem pełnoziarnistym
Jeden komentarz do “Chlebek bananowy z gorzką czekoladą”