Trufle jaglane w trzech smakach (bez cukru)
Dziś będzie na słodko, a jednak bez cukru 🙂 Trufle jaglane przygotujesz szybko i łatwo. Nadadzą się na imprezę, spodobają się też dzieciom. Banan nadaje im delikatny, naturalnie słodki smak, ale można je dosłodzić według uznania np. ksylitolem lub stewią. Stanowią dobrą alternatywę dla tradycyjnych słodyczy. Warto spróbować!
Trufle jaglane bez cukru
Składniki:
120 g płatków jaglanych
250 g wrzątku
2 średnie banany
50 g wiórków kokosowych
25 g oleju kokosowego
- Roztop olej kokosowy
- Płatki zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut.
- Następnie zmiksuj je z pokrojonym w kawałki bananem, wiórkami i olejem.
- Jeśli masa nadal jest ciepła, pozostaw do wystudzenia.
Przygotuj też:
2 pełne łyżki kakao prawdziwego
2 pełne łyżki wiórków kokosowych
2 pełne łyżki masła orzechowego
+ Erytrytol, stewia lub ksylitol (opcjonalnie; zamiast słodzika można ewentualnie dodać dobrej jakości miód)
- Podziel masę na trzy równe części i do każdej dodaj jeden z powyższych składników.
- Dosłodź do smaku (możesz pominąć, ale kulki są niezbyt słodkie, zwłaszcza jeśli banan nie był mocno dojrzały).
- Dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę lub więcej.
Przygotuj posypki:
Wysyp na talerzyki wiórki kokosowe, posiekane płatki migdałowe, zmielone orzechy (lub inne lubiane składniki np. pokruszone liofilizowane owoce, sezam).
- Z masy formuj kulki i obtaczaj je w ulubionych posypkach.
- Trufle jaglane podawaj od razu, lub przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Może cię też zainteresować…
- Czekoladowe pancakes – super łatwe
- Bezglutenowe ciasto z borówkami
- Polskie Superfoods na cztery pory roku
- Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
- Batoniki owsiane z rodzynkami
- Pyszne brownie (bez masła i jajek)
- Rewolucyjne ciasto bananowe bez jajek
- Bez marnowania – recenzja książki
- Babeczki bananowo kakaowe
- Zupa z pieczonego kalafiora w 7 minut