Szakszuka z pomidorkami koktajlowymi

Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad – to właściwe miejsce. Przepis, który dziś pokazuję powstał z potrzeby chwili: 15 minut na przyrządzenie posiłku, resztki różnych warzyw walające się po lodówce, ostatnie dwa jajka – standard 🙂 Ale po raz kolejny okazuje się, że fajny obiad można zrobić niemal ze wszystkiego. U mnie powstała szakszuka z pomidorkami koktajlowymi (a przynajmniej coś na kształt tego popularnego dania) 🙂 

Szakszuka to tradycyjnie jajka smażone lub zapiekane w sosie pomidorowym. W mojej nieco zmodyfikowanej wersji jajka są posadzone w całości, a zamiast sosu są pokrojone warzywa, ale jest pysznie – zapewniam.

szakszuka - smaczny obiad w 15 minut

Szakszuka z pomidorkami koktajlowymi

1 porcja

2 duże jajka
2 łyżki oliwy
po 2 paski papryki w dwóch kolorach
kilka pomidorków koktajlowych
sól i pieprz
natka pietruszki lub inne zioła do posypania

  1. Pokrój pomidorki w połówki, paprykę w małe kawałeczki i posiekaj natkę.
  2. Na sporej patelni rozgrzej i rozsmaruj oliwę.
  3. Wsyp warzywa i smaż na średnim ogniu przez około minutę.
  4. Przesuń je łopatką na boki i wbij w środek jajka.
  5. Smaż kilka minut, aż białka się zetną, co jakiś czas ruszając patelnią.
  6. Posyp natką.

Szakszukę” można zjeść z pieczywem lub ułożyć na ugotowanym makaronie pełnoziarnistym, ryżu lub kaszy – one też ugotują się w ciągu około 15 minut, więc wstaw je na samym początku. Jeśli masz w lodówce ugotowaną kaszę czy ryż z poprzedniego obiadu – tym lepiej. Wystarczy zanurzyć je na kilka minut we wrzątku.

Do pomidorów i papryki warto dodać kawałek pokrojonej cebuli lub czosnek. Do posypania potrawy pasuje także szczypiorek.

A jeśli ciekawi cię, dlaczego podgrzane pomidory mogą być pod pewnymi względami zdrowsze od surowych – zajrzyj tutaj.

Smacznego!


Może cię też zainteresować…