Sernik tradycyjny (bez glutenu)
Już za dwa tygodnie Święta, a dla wielu z nas Święta bez sernika to nie Święta 🙂
Dziś prezentuję ulubiony przepis mojej rodziny na bezglutenowy sernik. Jego zaletą jest to, że można go zrobić wersji bez glutenu lub z nim – w zależności od potrzeb, ale niezależnie od wersji, deser będzie smakował tak samo dobrze. Część rodziny, która jest na diecie – może zajadać się nim bez opamiętania, a pozostali… nie odczują żadnej różnicy 🙂
Uwaga: Jeśli nie musisz unikać glutenu, dodaj po prostu zwykły proszek i budyń – reszta bez zmian!
Przepis na tradycyjny, bezglutenowy sernik
Składniki na tortownicę 25 cm:
1 kg sera w wiaderku (dobrej jakości, nie półpłynnego, ja tym razem użyłam sera z Piątnicy)
140 g masła
210 g cukru drobnego
4 duże jajka
½ opakowania budyniu śmietankowego bezglutenowego
płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- Jajka wybij i rozkłóć.
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj jajka, krótko zmiksuj, a potem cały czas miksując stopniowo dodawaj ser.
- Na koniec dodaj budyń i proszek, krótko zmiksuj i przemieszaj łyżką.
- Przelej do tortownicy (ok. 25 cm) wyłożonej papierem do wypieków.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (na środkowy poziom).
- Piecz około 1,5 h (powinien wyrosnąć równomiernie, lekko się zrumienić i odrobinę popękać – to oznacza, że jest upieczony).
Studzenie sernika:
- Wyłącz grzanie, pozostaw na 10 minut, następnie minimalnie uchyl piekarnik i pozostaw do ostudzenia (po 1-2 godzinach możesz uchylić szerzej).
- Gdy sernik jest prawie wystudzony możesz przestawić go na blat i delikatnie zdjąć obręcz.
- Gdy całkiem wystygnie – wstaw go na kilka godzin do lodówki.
- Najlepiej smakuje przygotowany dzień przed podaniem.
Sernik po pieczeniu opadnie, a wierzch lekko się pomarszczy – to normalne.
Jeśli chcesz go udekorować, możesz wykorzystać krem z mascarpone, mus z mrożonych malin lub polewę kakaową czy czekoladową (pamiętając, by składniki były bezglutenowe). Udekorowany wygląda jak milion dolarów 🙂
Uwaga: W ferworze przygotowań do Świąt, łatwo o wpadki, szczególnie jeśli jednocześnie szykujesz dania glutenowe i bezglutenowe.
Jeśli sernik musi być bezglutenowy, pamiętaj by przypadkiem nie zanieczyścić go glutenem podczas przygotowania (uważaj na niedomyte łopatki miksera, okruchy czy rozsypane drobinki mąki).
Smacznego!
Może cię też zainteresować…
- Czekoladowe pancakes – super łatwe
- Bezglutenowe ciasto z borówkami
- Polskie Superfoods na cztery pory roku
- Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
- Batoniki owsiane z rodzynkami
- Pyszne brownie (bez masła i jajek)
- Rewolucyjne ciasto bananowe bez jajek
- Bez marnowania – recenzja książki
- Babeczki bananowo kakaowe
- Zupa z pieczonego kalafiora w 7 minut