Sernik tradycyjny (bez glutenu)

Już za dwa tygodnie Święta, a dla wielu z nas Święta bez sernika to nie Święta 🙂

Dziś prezentuję ulubiony przepis mojej rodziny na bezglutenowy sernik. Jego zaletą jest to, że można go zrobić wersji bez glutenu lub z nim – w zależności od potrzeb, ale niezależnie od wersji, deser będzie smakował tak samo dobrze. Część rodziny, która jest na diecie – może zajadać się nim bez opamiętania, a pozostali… nie odczują żadnej różnicy 🙂

Uwaga: Jeśli nie musisz unikać glutenu, dodaj po prostu zwykły proszek i budyń – reszta bez zmian!

przepis na tradycyjny sernik wiedeński

Przepis na tradycyjny, bezglutenowy sernik

Składniki na tortownicę 25 cm:

 

1 kg sera w wiaderku (dobrej jakości, nie półpłynnego, ja tym razem użyłam sera z Piątnicy)

140 g masła

210 g cukru drobnego

4 duże jajka

½ opakowania budyniu śmietankowego bezglutenowego

płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

 

  1. Jajka wybij i rozkłóć.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodaj jajka, krótko zmiksuj, a potem cały czas miksując stopniowo dodawaj ser.
  4. Na koniec dodaj budyń i proszek, krótko zmiksuj i przemieszaj łyżką.
  5. Przelej do tortownicy (ok. 25 cm) wyłożonej papierem do wypieków.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (na środkowy poziom).
  7. Piecz około 1,5 h (powinien wyrosnąć równomiernie, lekko się zrumienić i odrobinę popękać – to oznacza, że jest upieczony).

Studzenie sernika:

 

  1. Wyłącz grzanie, pozostaw na 10 minut, następnie minimalnie uchyl piekarnik i pozostaw do ostudzenia (po 1-2 godzinach możesz uchylić szerzej).
  2. Gdy sernik jest prawie wystudzony możesz przestawić go na blat i delikatnie zdjąć obręcz.
  3. Gdy całkiem wystygnie – wstaw go na kilka godzin do lodówki.
  4. Najlepiej smakuje przygotowany dzień przed podaniem.

Sernik po pieczeniu opadnie, a wierzch lekko się pomarszczy – to normalne. 

Jeśli chcesz go udekorować, możesz wykorzystać krem z mascarpone, mus z mrożonych malin lub polewę kakaową czy czekoladową (pamiętając, by składniki były bezglutenowe). Udekorowany wygląda jak milion dolarów 🙂


Uwaga: W ferworze przygotowań do Świąt, łatwo o wpadki, szczególnie jeśli jednocześnie szykujesz dania glutenowe i bezglutenowe.

Jeśli sernik musi być bezglutenowy, pamiętaj by przypadkiem nie zanieczyścić go glutenem podczas przygotowania (uważaj na niedomyte łopatki miksera, okruchy czy rozsypane drobinki mąki).

Smacznego!


Może cię też zainteresować…