Sałatka z gruszką i serem góralskim

Dziś na kolację sałatka z gruszką i serem góralskim! Kto śledzi moją stronę na FB ten wie, że spędziłam ostatnio kilka dni w polskich górach. Przywiozłam ze sobą duży wybór serków góralskich: kozie, krowie, mieszane, maślane, pół-owcze.

Uwaga – ciekawostka: serki góralskie to nie oscypki. Oscypek jest nazwą prawnie zastrzeżoną dla sera z mleka owczego, produkowanego w ściśle określonych warunkach i według tradycyjnej receptury. Większość serków, które można kupić na Podhalu to tak zwane „serki góralskie”. Powstają na ogół z mleka krowiego lub mieszanego i też są pyszne (szczególnie, jeśli ktoś nie przepada za mlekiem owczym i woli łagodniejsze sery). Koniec dygresji.

Zrobiłam na kolację sałatkę z jednym z moich ulubionych serków – białym, niewędzonym. Kiedy kończyłam kroić, wpadła mi do głowy myśl, że wiele osób nadal uważa sałatki za dania nudne, bez smaku, niezbyt sycące, czy generalnie mało zachęcające. W najlepszym razie traktuje sałatki jako (nieobowiązkowy) dodatek do mięs na obiad, czy kanapek na kolację. Pora to zmienić. Dlatego dziś na blogu moja wczorajsza kolacja i zarazem pierwszy odcinek cyklu „Sałatka nie nudna”.

sałatka z oscypkiem i gruszką

Sałatka z gruszką i serem góralskim niewędzonym

Składniki na 1 porcję:

Dojrzała gruszka (u mnie lukasówka)
50 g niewędzonego, białego sera góralskiego*
3-5 garści umytej roszponki
4 listki świeżej bazylii
2 łyżki oliwy
Łyżka pestek słonecznika
Pół łyżeczki miodu
Szczypta soli
Świeżo zmielony czarny pieprz

  1. Gruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Ser pokrój w kostkę lub małe kawałki.
  3. Roszponkę wsyp do miski, dodaj gruszkę i ser.
  4. Bazylię porwij palcami i rozrzuć po sałatce.
  5. Miód rozmieszaj z oliwą i solą.
  6. Skrop sałatkę sosem miodowym i oprósz czarnym pieprzem.

* możesz zastąpić serem kozim, fetą lub serem pleśniowym, ale zmniejsz ilość do 30-40 g ponieważ są bardzo słone.

Smacznego!


Może cię też zainteresować…