Sałatka ze szparagami i makaronem pełnoziarnistym
W tym roku odkryłam, że uwielbiam pieczone szparagi. Ich przygotowanie jest banalnie proste a efekt naprawdę świetny. Piekę je co kilka dni i dodaję do sałatek, kanapek i past kanapkowych. Najlepsze są takie jeszcze lekko chrupiące, nie rozmiękłe. W tym tygodniu najchętniej dodaję je do sałatek. Zrobiłam już chyba trzy wersje, a jedną z najbardziej udanych znajdziecie poniżej 🙂 Oto sałatka ze szparagami i makaronem pełnoziarnistym.
Sałatka ze szparagami i makaronem pełnoziarnistym
Składniki na 1 porcję:
4-5 garści mieszanki sałat z czerwoną cykorią raddichio
Ok. 30 g suchego makaronu pełnoziarnistego penne*
Ok. 30-35 g sera typu Feta
6 pomidorków koktajlowych (lub średni pomidor)
3-4 pieczone zielone szparagi**
¼ czerwonej papryki
Łyżka pestek słonecznika
Łyżka oliwy
Pieprz świeżo zmielony
Oregano
- Sałatę opłucz i dobrze odsącz.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Pokrój pomidorki w połówki, paprykę w kostkę, a szparagi w kawałki ok. 3cm.
- Wsyp warzywa do miski, wkrusz palcami ser, dodaj gorący makaron i dobrze wymieszaj.
- Dodaj słonecznik, sałatę, skrop oliwą i ponownie wymieszaj.
- Podawaj sałatkę oprószoną oregano i pieprzem.
* możesz wykorzystać inny makaron – orkiszowy, żytni, gryczany…
**Szparagi umyj, osusz, nasmaruj lekko olejem rzepakowym, oprósz odrobiną soli i pieprzu i zapiekaj ok 15-17 minut w 200 stopniach na żaroodpornym półmisku. Przechowuj w lodówce do 3-4 dni i dodawaj do kanapek, sałatek, past.
Do sałatki możesz też wykorzystać szparagi gotowane na parze lub w wodzie.
Smacznego!
Może cię też zainteresować…
- Dieta na sen – czy istnieje?
- Przewlekłe zmęczenie – co doradzi ci dietetyk?
- Dieta dla mózgu – nowa książka
- Czekoladowe pancakes – super łatwe
- Dieta na dobry nastrój
- Możesz jeść normalnie – nowa książka
- Dobre i tanie jedzenie
- Jak wybierać zdrowe produkty, kontrolując wydatki?
- Gotowanie bez marnowania
- Tańsze zakupy – jak to ogarnąć?