Sałatka ze szparagami i makaronem pełnoziarnistym

W tym roku odkryłam, że uwielbiam pieczone szparagi. Ich przygotowanie jest banalnie proste a efekt naprawdę świetny. Piekę je co kilka dni i dodaję do sałatek, kanapek i past kanapkowych. Najlepsze są takie jeszcze lekko chrupiące, nie rozmiękłe. 

W tym tygodniu najchętniej dodaję je do sałatek z makaronem. Zrobiłam już chyba trzy wersje, a jedną z najbardziej udanych znajdziecie poniżej 🙂

wiosenna sałatka ze szparagami i pomidorami

Sałatka ze szparagami i makaronem pełnoziarnistym

Składniki na 1 porcję:

4-5 garści mieszanki sałat z czerwoną cykorią raddichio
Ok. 30 g suchego makaronu pełnoziarnistego penne*
Ok. 30-35 g sera typu Feta
6 pomidorków koktajlowych (lub średni pomidor)
3-4 pieczone zielone szparagi**
¼ czerwonej papryki
Łyżka pestek słonecznika
Łyżka oliwy
Pieprz świeżo zmielony
Oregano

  1. Sałatę opłucz i dobrze odsącz.
  2. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  3. Pokrój pomidorki w połówki, paprykę w kostkę, a szparagi w kawałki ok. 3cm.
  4. Wsyp warzywa do miski, wkrusz palcami ser, dodaj gorący makaron i dobrze wymieszaj.
  5. Dodaj słonecznik, sałatę, skrop oliwą i ponownie wymieszaj.
  6. Podawaj sałatkę oprószoną oregano i pieprzem.

* możesz wykorzystać inny makaron – orkiszowy, żytni, gryczany… 

**Szparagi umyj, osusz, nasmaruj lekko olejem rzepakowym, oprósz odrobiną soli i pieprzu i zapiekaj ok 15-17 minut w 200 stopniach na żaroodpornym półmisku. Przechowuj w lodówce do 3-4 dni i dodawaj do kanapek, sałatek, past.

Do sałatki możesz też wykorzystać szparagi gotowane na parze lub w wodzie.

Smacznego!


Może cię też zainteresować…