Lekki bigos z kapusty pekińskiej
Za oknem coraz chłodniej, a nas coraz częściej nachodzi ochota na coś treściwego i rozgrzewającego. Wiele tradycyjnych dań na chłodniejszy sezon dostarcza jednak sporo kalorii i tłuszczu, przez co jesienią i zimą często przybieramy na wadze.
Nie musi tak być. Dlatego dziś w menu – „odchudzone” danie, które doskonale wypełni rolę smacznego „rozgrzewacza”, a przy tym jest zdrowe i niskokaloryczne. Oto lekki bigos z pekinki!
Posiłek jest sycący, prosty do wykonania, a na jego przygotowanie wystarczy ci raptem około 20 minut. Jako bonus: zawiera substancje wspierające odporność – w sam raz na sezon przeziębieniowy!
Lekki bigos z kapusty pekińskiej
Składniki na 2 porcje:
½ główki kapusty pekińskiej
½ papryki czerwonej
około 1,5 szklanki płynnego przecieru pomidorowego (passaty)
2 łyżki oleju rzepakowego
2-3 liście laurowe
2-3 kulki ziela angielskiego
pieprz i sól
mielona papryka słodka i ostra
spora szczypta papryki mielonej wędzonej
spora szczypta gałki muszkatołowej
opcjonalnie 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
- Kapustę umyj i poszatkuj.
- Z papryki wyjmij gniazdo nasiennie, a następnie pokrój ją w kostkę lub w piórka.
- Do garnka wlej passatę pomidorową.
- Wsyp warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, następnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj na małym ogniu 10-15 minut, co jakiś czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Jeśli dodajesz czosnek, dodaj go właśnie teraz.
- Wmieszaj olej i dopraw do smaku, solą, pieprzem, gałką i paprykami.
- Gotuj jeszcze 1-2 minuty i podawaj.
Wskazówki:
- Ta wersja bigosu nie zawiera mięsa. Jeśli chcesz, możesz na ostatnie 1-2 minuty dodać mały kawałek (40-60 g) suchej kiełbasy bez konserwantów, pokrojony w kostkę lub paseczki. Możesz też dodać obrane ze skóry i kostek mięso z udek kurczaka lub indyka, które zostanie ci np. po gotowaniu zupy czy wywaru.
- Jeśli wolisz rzadszy sos pomidorowy, możesz w trakcie gotowania dodać nieco wrzątku.
Smacznego!
Może cię też zainteresować…
- Dieta na sen – czy istnieje?
- Przewlekłe zmęczenie – co doradzi ci dietetyk?
- Dieta dla mózgu – nowa książka
- Czekoladowe pancakes – super łatwe
- Dieta na dobry nastrój
- Możesz jeść normalnie – nowa książka
- Dobre i tanie jedzenie
- Jak wybierać zdrowe produkty, kontrolując wydatki?
- Gotowanie bez marnowania
- Tańsze zakupy – jak to ogarnąć?