Lekki bigos z kapusty pekińskiej

Za oknem coraz chłodniej, a nas coraz częściej nachodzi ochota na coś treściwego i rozgrzewającego. Wiele tradycyjnych dań na chłodniejszy sezon dostarcza jednak sporo kalorii i tłuszczu, przez co jesienią i zimą często przybieramy na wadze.
Nie musi tak być. Dlatego dziś w menu – „odchudzone” danie, które doskonale wypełni rolę smacznego „rozgrzewacza”, a przy tym jest zdrowe i niskokaloryczne. Oto lekki bigos z pekinki!

Posiłek jest sycący, prosty do wykonania, a na jego przygotowanie wystarczy ci raptem około 20 minut. Jako bonus: zawiera substancje wspierające odporność – w sam raz na sezon przeziębieniowy!

niskokaloryczny bigos z kapusty pekińskiej

Lekki bigos z kapusty pekińskiej

Składniki na 2 porcje:

½ główki kapusty pekińskiej
½ papryki czerwonej
około 1,5 szklanki płynnego przecieru pomidorowego (passaty)
2 łyżki oleju rzepakowego
2-3 liście laurowe
2-3 kulki ziela angielskiego
pieprz i sól
mielona papryka słodka i ostra
spora szczypta papryki mielonej wędzonej
spora szczypta gałki muszkatołowej
opcjonalnie 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

  1. Kapustę umyj i poszatkuj. 
  2. Z papryki wyjmij gniazdo nasiennie, a następnie pokrój ją w kostkę lub w piórka.
  3. Do garnka wlej passatę pomidorową.
  4. Wsyp warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, następnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  5. Gotuj na małym ogniu 10-15 minut, co jakiś czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Jeśli dodajesz czosnek, dodaj go właśnie teraz.
  6. Wmieszaj olej i dopraw do smaku, solą, pieprzem, gałką i paprykami. 
  7. Gotuj jeszcze 1-2 minuty i podawaj.

Wskazówki:

  • Ta wersja bigosu nie zawiera mięsa. Jeśli chcesz, możesz na ostatnie 1-2 minuty dodać mały kawałek (40-60 g) suchej kiełbasy bez konserwantów, pokrojony w kostkę lub paseczki. Możesz też dodać obrane ze skóry i kostek mięso z udek kurczaka lub indyka, które zostanie ci np. po gotowaniu zupy czy wywaru.
  • Jeśli wolisz rzadszy sos pomidorowy, możesz w trakcie gotowania dodać nieco wrzątku. 

Smacznego!


Może cię też zainteresować…