Robimy przetwory! Duszone śliwki
Duszone śliwki to pomysł na szybkie, łatwe i pyszne przetwory. Z nimi nie trzeba spędzać całego dnia w kuchni.
Jesienią zwykle robię kilka słoików, a gotowe śliwki dodaję potem do owsianek, deserów lub zjadam bez niczego, prosto ze słoika.
Do tego celu nadają się najlepiej mięsiste, duże, fioletowe śliwki.
Duszone śliwki
Składniki:
2 kg dużych, fioletowych śliwek
2 – 2,5 łyżki cukru
- Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki.
- Każdą połówkę przekrój w poprzek na 4-6 części (zależnie od wielkości).
- Śliwki włóż do garnka ze stali nierdzewnej z grubym dnem (lub do dwóch garnków, powinny dochodzić mniej więcej do połowy ścianek).
- Podlej odrobiną wrzątku i duś na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Śliwki powinny puścić czerwony sok i gotować się z nim.
- Po około 20 minutach dodaj cukier, wymieszaj i duś jeszcze chwilę. Skórki powinny odejść, a miękkie, lekko rozpadające się cząstki śliwek, powinny pływać w treściwym czerwonym soku.
- Gorące śliwki wraz z sokiem przełóż do starannie wyparzonych słoików (pozostawiając przynajmniej 1-2 cm odstępu od wieczka i przetrzyj ręcznikiem papierowym brzegi, jeśli się zachlapały.
- Starannie zamknij słoiki (pokrywki też powinny być wyparzone), odwróć je do góry nogami i pozostaw do całkowitego schłodzenia. Dopiero wtedy odwróć.
Uważaj, brzegi słoików i pokrywki powinny być starannie osuszone, w przeciwnym razie słoiki mogą się dobrze nie zamknąć, a ich zawartość ulegnie szybszemu zepsuciu.
Moje duszone śliwki są zawekowane, ale zwykle przechowuję je w lodówce, żeby przedłużyć ich trwałość. Jako przetwory z bardzo niewielką ilością cukru są bardziej podatne na zepsucie niż tradycyjna słodka konfitura czy powidła.
Ponieważ po otwarciu można je przechowywać tylko do kilku dni (obowiązkowo w lodówce), lepiej robić mniejsze słoiki, lub nie wypełniać ich całkowicie.
Właściwości śliwek
Zaletą śliwek są przede wszystkim zawarte w nich błonnik i polifenole.
Błonnik śliwek wspomaga perystaltykę jelit, pomaga zapobiegać nowotworom i utrzymać prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Polifenole zawarte w tych pysznych owocach zwalczają wolne rodniki i pomagają walczyć z tak zwanym stresem oksydacyjnym, będącym przyczyną wielu poważnych chorób oraz powstawania przedwczesnych oznak starzenia.
Śliwki są także źródłem potasu, który pomaga normalizować ciśnienie krwi i wspiera odkwaszanie organizmu.
Smacznego!
Może cię też zainteresować…
- Dieta na sen – czy istnieje?
- Przewlekłe zmęczenie – co doradzi ci dietetyk?
- Dieta dla mózgu – nowa książka
- Czekoladowe pancakes – super łatwe
- Dieta na dobry nastrój
- Możesz jeść normalnie – nowa książka
- Dobre i tanie jedzenie
- Jak wybierać zdrowe produkty, kontrolując wydatki?
- Gotowanie bez marnowania
- Tańsze zakupy – jak to ogarnąć?