Muffinki kakaowe z czerwonej fasoli

Z okazji Dnia Muffinka postanowiłam się podzielić przepisem na nietypowe muffinki bez mąki. Przepis pochodzi z książki Hashimoto. Dieta i Styl życie w chorobie, która od kilku dni dostępna jest już w księgarniach 🙂

Znajomi, którzy nie zostali poinformowani że zamiast mąki na liście składników znajduje się fasola – niczego nie poczuli i byli bardzo zdziwieni, gdy prawda wyszła na jaw 😉

łatwe kakaowe muffinki bez mąki

Przepis dostałam od jednej z dawnych pacjentek i w toku eksperymentów, lekko go zmodyfikowałam. Piekłam te muffinki kilkukrotnie i za każdy razem wychodziły, ważne jest jednak by składniki były w temperaturze pokojowej i by ser nie był zbyt mokry, bo w przeciwnym razie mogą się rozpadać przy próbie wyjęcia z foremek.

Muffinki są bez pszenicy i bez glutenu (należy jednak uważać, by składniki sypkie – proszek do pieczenia, siemię itd. były bezglutenowe).

Muffinki kakaowe bez mąki (z czerwonej fasoli)

Składniki na 12 sztuk:

240 g ugotowanej czerwonej fasoli (ewentualnie fasoli konserwowej, dobrze opłukanej)
80 g ksylitolu lub cukru
100 g półtłustego twarogu
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 jajka
4 łyżki oleju rzepakowego
22 g kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Ser i jajka doprowadź do temperatury pokojowej.
3. Zmiksuj je w malakserze z opłukaną i odsączoną fasolą oraz olejem.
4. Dodaj suche składniki, przemieszaj kilka razy łyżką.
5. Ponownie krótko zmiksuj.
6. Przełóż łyżką do 12 silikonowych foremek na muffinki.
7. Wstaw do piekarnika i piecz 36–37 minut.
8. Po upieczeniu pozostaw na parę minut w foremkach, a potem ostrożnie wypchnij palcami.

Uwaga: jeśli ser jest bardzo wilgotny, muffinki mogą potrzebować nieco więcej czasu w piekarniku.

Smacznego!


Może cię też zainteresować…