Pieczony indyk na kanapki

Co jakiś czas nachodzi mnie ochota, by zrobić domową wędlinę z indyka. Te, dostępne w sklepach przeważnie nie spełniają moich oczekiwań… Zawierają konserwanty, fosforany i rozmaite dodatki, np. białka mleka, soję czy zboża glutenowe (co dyskwalifikuje je jako produkt odpowiedni dla osób uczulonych). Wiele osób piecze w domu schab czy szynkę wieprzową, ale ja uważam, że jednym z bardziej wdzięcznych surowców do zrobienia swojej wędliny jest często niedoceniany indyk. Domowa wędlina z indyka jest smaczna, soczysta i odżywcza. Warto ją wprowadzić do swojego menu, zamiast wysokoprzetworzonych przetworów mięsnych.

Mięso z indyka jest miękkie, bogate w białko a za to ubogie w tłuszcz (w tym nasycone kwasy tłuszczowe). Moja „wędlina” to nie wędlina w pełnym znaczeniu tego słowa, ponieważ nie wędzę mięsa, tylko piekę. Tak przygotowane mięso nadaje się jednak wspaniale na kanapki. Możemy ją także bez obaw podać dzieciom. Wystarczy dobra marynata, odpowiedni czas leżakowania i gotowe!

Domowa wędlina z indyka

Domowa wędlina z indyka 

składniki na około 8 porcji:

 

500 g piersi z indyka

1 1/2 łyżki miodu wielokwiatowego

łyżka octu balsamicznego

łyżka czubata powideł śliwkowych

łyżeczka oleju rzepakowego

3/4 płaskiej łyżeczki soli

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

pieprz ziołowy

1. Mięso umyj, osusz i ciasno obwiąż sznurkiem kuchennym tak, by powstał rulon.
2. Pozostałe składniki wymieszaj.
3. Powstałą marynatą nasmaruj dokładnie mięso, włóż do szklanego naczynia, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na 6-9 godzin (najlepiej w trakcie leżakowania, co jakiś czas odwracaj mięso)
4. Przełóż do żaroodpornego naczynia, a marynatę, która zostanie po leżakowaniu, wymieszaj z ¼ szklanki wody.
5. Naczynie wstaw na dolny lub średni poziom, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
6. Piecz około 30–35 minut, w trakcie pieczenia podlewaj kilkukrotnie marynatą.
7. Pamiętaj, by kontrolować stan mięsa, ponieważ czas pieczenia zależy od kształtu mięsa, naczynia oraz piekarnika.

Smacznego!

A jeśli lubisz domowe pieczone mięso do kanapek i sałatek – zerknij też tutaj.


Może cię też zainteresować…