Koktajl z roszponką

Kilka dni temu pisałam o roszponce, jej smaku i właściwościach. Oprócz walorów zdrowotnych, warto docenić też te dekoracyjne. Teraz możesz wypróbować ten szybki koktajl z roszponką i kiełkami, który nie tylko dostarcza składników odżywczych i fajnie smakuje – ale też atrakcyjnie wygląda.

Koktajl z roszponki i banana

Koktajl z roszponką i kiełkami słonecznika

Składniki na 2 porcje:

Około 40 g roszponki

2 spore, dojrzałe banany

Garść kiełków słonecznika

¼ cytryny

Łyżka oleju lnianego lub rzepakowego

100 ml wody

  1. Wszystkie składniki schłodź lodówce.
  2. Roszponkę opłucz i odsącz na cedzaku lub w wirówce do sałaty.
  3. Kiełki opłucz i oczyść z czarnych łupinek.
  4. Wyciśnij sok z cytryny.
  5. Obierz banany i podziel palcami na mniejsze części.
  6. Do blendera wlej wodę i sok.
  7. Dodaj roszponkę, olej, kiełki i kawałki banana.
  8. Zmiksuj wszystko na gładko.
  9. Podawaj od razu.

Wartość odżywcza koktajlu z roszponki

Koktajl dostarcza witaminy C, wspomagającej odporność i kondycję skóry; magnezu, potrzebnego naszym mózgom; potasu, ważnego dla serca oraz odkwaszającego organizm; kwasów omega 3, korzystnych dla zdrowia i młodego wyglądu oraz polifenoli, zwalczających szkodliwe wolne rodniki.

Oprócz tego, że jest pyszny i ładnie wygląda, stanowi doskonałe rozwiązanie, dla osób, które nie przepadają za sałatami i warzywami, a wiedzą, że powinny je przemycać do swojego codziennego menu w celu zachowania zdrowia, dobrego samopoczucia oraz urody.


Może cię też zainteresować…