Błyskawiczne spaghetti z indykiem
Gdy terminy gonią, a dni mijają nam w wielkim pośpiechu, łatwo zboczyć ze ścieżki zdrowego odżywiania i zacząć jeść „byle co” i „byle jak”. Jak temu zaradzić? Z pomocą przychodzą łatwe posiłki do 15 minut (takie, jak szybkie spaghetti), właściwe zaopatrzenie szafek oraz oczywiście odpowiednie planowanie.
Najprościej będzie pokazać je na przykładzie:
Szybkie spaghetti pełnoziarniste
2 porcje
100 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
250 g duszonego mięsa mielonego z indyka*
2/3 kartonika płynnego przecieru pomidorowego (300-330 ml)**
Garść zielonych oliwek
½ małej czerwonej papryki
2 łyżki oleju rzepakowego
Przyprawy: odrobina soli, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, suszona cebula, oregano, bazylia
- Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu (8–9 minut)***
- W oddzielnym rondelku podgrzej przecier.
- Wkrój paprykę i oliwki, dopraw solą, pieprzem, cebulą i mieloną papryką.
- Gotuj na małym ogniu.
- Minutę przed podaniem wsyp do rondla mięso i mieszając, podgrzewaj.
- Dopraw ziołami, wmieszaj olej, połącz sos z odcedzonym makaronem i podawaj.
Posiłek jest pełnowartościowy. Dostarcza białka, tłuszczu i złożonych węglowodanów, a także witamin i składników mineralnych potrzebnych by odżywić organizm w trudnym dniu.
Jeśli chodzi o jego przygotowanie, to całość zamyka się w 10-12 minutach.
Można zrobić 2-3 porcje i odgrzać na drugi, a nawet trzeci dzień. Nadaje się również na zapakowanie do lunchboxa.
Przekonałam? 🙂
Jak zrobić obiad szybko i łatwo?
* Kiedy wiem, że będę mieć napięty grafik duszę lub piekę mięso na zapas i przechowuję w lodówce, tak by móc je szybko dorzucić do obiadu czy sałatki. Uwaga: to wcale nie musi być mięso. Często mam w lodówce zapas ugotowanej fasoli czy ciecierzycy, które dodaję do sosów obiadowych, sałatek lub wykorzystuję do zrobienia błyskawicznej pasty kanapkowej.
** Zawsze mam w szafce „na wszelki wypadek” przecier pomidorowy, słoiczek pesto i niewielki wybór warzyw puszkowanych. W sam raz, gdy brakuje czasu na krojenie, obieranie czy gotowanie. W mojej zamrażarce zawsze znajduje się też mrożony szpinak „na czarną godzinę”.
*** By przyspieszyć gotowanie, można zagotować wodę w czajniku elektrycznym i wlać do garnka, a potem dorzucić makaron.
Uwaga: Sos pomidorowy czy warzywny z powodzeniem można zamrozić lub zawekować. Nie polecam jednak dodawania ziół, szczególnie dużej ilości – sos może zrobić się gorzki. Zioła najlepiej dodać przed samym podaniem.
Może cię też zainteresować…
- Pieczony indyk na kanapki
- Dlaczego zdrowe pestki słonecznika mogą ci zaszkodzić?
- Roszponka – z czym to się je?
- Koktajl z roszponką
- Robimy przetwory! Duszone śliwki
- Owsianka z duszonymi śliwkami
- Lekki bigos z kapusty pekińskiej
- 5 produktów, o których myślisz, że są zdrowe, a wcale nie są!
- Czy keczup może być zdrowszy od pomidora?
- Jak upiec chleb lepszy niż z piekarni? – Część I