Młoda kapusta – lekki przepis
Upały upałami, ale o tej porze roku nie mogę się obyć bez zrobienia młodej kapusty. Wiem, że istnieją różne wersje tego dania (najlepiej zawsze smakuje ta, którą robiła mama lub babcia). Niektóre wersje są… cóż, naprawdę tłuste i ciężkostrawne. Na szczęście moja mama zawsze robiła taką lekką, mocno warzywną, bez mąki, skwarek czy zasmażki. I taką lubię najbardziej! Można powiedzieć, że to, co u nas jadało się od zawsze w domu to taki dietetyczny przepis na młodą kapustę.
Niektórzy do młodej kapustki (pomijając wyżej wspomniane zasmażki, dużą ilość mięsa czy mąkę) dodają rozcieńczony przecier pomidorowy, czosnek lub sok z cytryny. Możesz je wypróbować jeśli chcesz – przepis nadal pozostanie niskokaloryczny.
Dietetyczne walory młodej kapusty
Danie posiada niski indeks glikemiczny i nadaje się np. dla diabetyków oraz dla osób z insulinoopornością. Dzięki licznym witaminom, składnikom mineralnym i przeciwutleniaczom pomaga zachować młodość i zapobiec poważnym chorobom – np. chorobom serca czy nowotworom.
Jeśli preferujesz dania wegańskie – zrezygnuj z mięsa i ugotuj same warzywa. Też będzie pysznie!
Młoda kapusta naturalnie nie zawiera glutenu, białek mleka ani laktozy.
Kapustę przechowuj w lodówce w słoiku do 5 dni. Możesz też ją zawekować na „czarną godzinę”. Kapusta być samodzielną przekąską, dodatkiem do obiadu czy pyszną kolacją – np. w towarzystwie kromki dobrego chleba.
Dietetyczny przepis na młodą kapustę z koperkiem:
Składniki:
Główka młodej kapusty
Ok. 150 g chudego schabu lub udźca z indyka bez kości
Ok. 10 cm pora
2 marchewki
1 pietruszka
Spora cebula
Pęczek koperku
Kilka ziarenek pieprzu czarnego
Niecałe pół łyżeczki soli (lub mniej, kwestia gustu)
Pół łyżeczki majeranku
4-5 kulek ziela angielskiego
3 listki laurowe
- Z kapusty zdejmij zewnętrzne liście i wytnij twardy spód.
- Liście umyj i poszatkuj. Oprósz niewielką ilością soli i zamieszaj.
- Marchewki obierz i zetrzyj na grubej tarce.
- Pietruszkę pokrój w kostkę, a pora i cebulę – w cienkie piórka.
- Posiekaj koperek. Odłóż 3 łyżki.
- W dużym garnku zagotuj niewielką ilość wody (ma sięgać na wysokość około 4 cm).
- Wrzuć przyprawy i resztę soli.
- Dodaj pokrojone w cienkie paseczki mięso oraz pietruszkę i gotuj około 1-2 minut.
- Dodaj marchewkę i przemieszaj. W razie potrzeby, dolej nieco wrzątku z czajnika.
- Następnie dodawaj kolejno warstwy kapusty i mieszanki koperku oraz pokrojonych cebuli i pora. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 50-60 min (do miękkości).
- W międzyczasie, gdy kapusta już zmięknie i puści sok – wymieszaj tak, aby składniki dobrze się połączyły. Potem, jeszcze kilka razy zamieszaj i nie dopuść, by kapusta się przypaliła. W razie potrzeby – dolej odrobinę wrzątku.
- Do gotowej kapusty dodaj pozostałe 3 łyżki koperku.
- Ewentualnie dopraw jeszcze do smaku.
Smacznego!
Może cię też zainteresować…
- Czekoladowe pancakes – super łatwe
- Bezglutenowe ciasto z borówkami
- Polskie Superfoods na cztery pory roku
- Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
- Batoniki owsiane z rodzynkami
- Pyszne brownie (bez masła i jajek)
- Rewolucyjne ciasto bananowe bez jajek
- Bez marnowania – recenzja książki
- Babeczki bananowo kakaowe
- Zupa z pieczonego kalafiora w 7 minut