Kakaowe muffinki z cukinii

Mój setny wpis na blogu postanowiłam poświęcić na słodki deser 🙂 Padło na muffinki z cukinii, które są tyleż pyszne, co nieoczywiste. Każda osoba, której je proponowałam pytała „ale one są na słodko, czy na słono?” 🙂 Otóż na słodko, bo cukinia tak wdzięcznym i uniwersalnym warzywem, że pasuje w zasadzie do wszystkiego. Nawet do kakao 🙂

muffinki z cukinii z kakao i cynamonem

Muffinki z cukinii z kakao i korzennymi przyprawami

10 sztuk

  • 3/4 szklanki startej na grubej tarce cukinii
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki pszennej zwykłej
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 70 g oleju rzepakowego
  • 50 g mleka
  • 2 jajka L
  • 5 pełnych łyżek kakao
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przyprawy:

  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 3-4 krople aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  1. Cukinię skrop sokiem z cytryny i przemieszaj.
  2. Wymieszaj mąki z kakao, siemieniem lnianym, proszkiem do pieczenia oraz cukrem i cynamonem i kardamonem.
  3. Jajka rozkłóć widelcem i dokładnie rozmieszaj z mlekiem, olejem oraz aromatem pomarańczowym.
  4. Dodaj cukinię, wymieszaj.
  5. Połącz składniki suche z mokrymi, energicznie mieszając łyżką.
  6. Przełóż masę do 10 silikonowych foremek na muffinki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  7. Piecz muffinki z cukinii około 33 minut.
  8. Wyjmij, pozostaw na dłuższą chwilę w foremkach, a potem ostrożnie wypchnij każde ciastko i studź na talerzu lub kratce.

Jeśli chcesz, możesz do cukiniowych muffinek dodać niewielką ilość posiekanych orzechów czy migdałów, skórkę pomarańczową, a w wersji „na bogato” – startą na tarce lub posiekaną czekoladę 🙂 A jeśli lubisz warzywne wypieki, wypróbuj też np. muffinki z dynią.

Smacznego!


Może cię też zainteresować…