Kakaowe muffinki z cukinii
Mój setny wpis na blogu postanowiłam poświęcić na słodki deser 🙂 Padło na muffinki z cukinii, które są tyleż pyszne, co nieoczywiste. Każda osoba, której je proponowałam pytała „ale one są na słodko, czy na słono?” 🙂 Otóż na słodko, bo cukinia tak wdzięcznym i uniwersalnym warzywem, że pasuje w zasadzie do wszystkiego. Nawet do kakao 🙂
Muffinki z cukinii z kakao i korzennymi przyprawami
10 sztuk
- 3/4 szklanki startej na grubej tarce cukinii
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g mąki pszennej zwykłej
- 90 g cukru trzcinowego
- 70 g oleju rzepakowego
- 50 g mleka
- 2 jajka L
- 5 pełnych łyżek kakao
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przyprawy:
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- 3-4 krople aromatu pomarańczowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Cukinię skrop sokiem z cytryny i przemieszaj.
- Wymieszaj mąki z kakao, siemieniem lnianym, proszkiem do pieczenia oraz cukrem i cynamonem i kardamonem.
- Jajka rozkłóć widelcem i dokładnie rozmieszaj z mlekiem, olejem oraz aromatem pomarańczowym.
- Dodaj cukinię, wymieszaj.
- Połącz składniki suche z mokrymi, energicznie mieszając łyżką.
- Przełóż masę do 10 silikonowych foremek na muffinki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Piecz muffinki z cukinii około 33 minut.
- Wyjmij, pozostaw na dłuższą chwilę w foremkach, a potem ostrożnie wypchnij każde ciastko i studź na talerzu lub kratce.
Jeśli chcesz, możesz do cukiniowych muffinek dodać niewielką ilość posiekanych orzechów czy migdałów, skórkę pomarańczową, a w wersji „na bogato” – startą na tarce lub posiekaną czekoladę 🙂 A jeśli lubisz warzywne wypieki, wypróbuj też np. muffinki z dynią.
Smacznego!
Może cię też zainteresować…
- Czekoladowe pancakes – super łatwe
- Bezglutenowe ciasto z borówkami
- Polskie Superfoods na cztery pory roku
- Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
- Batoniki owsiane z rodzynkami
- Pyszne brownie (bez masła i jajek)
- Rewolucyjne ciasto bananowe bez jajek
- Bez marnowania – recenzja książki
- Babeczki bananowo kakaowe
- Zupa z pieczonego kalafiora w 7 minut