Frytki z selera

Dzisiaj będzie krótko i na temat. Frytki z warzyw! Ale nie kaloryczna i nasiąknięta do granic możliwości tłuszczem masa ze zmielonych ziemniaków, tylko zupełnie nowa jakość – frytki z selera. Przepis bazowy dostałam od jednej z dawnych pacjentek, za co serdecznie dziękuję. Pojawił się już np. w mojej książce Dieta w chorobie Hashimoto, ale od tamtej pory lekko go zmodyfikowałam. 

Frytki z warzyw korzeniowych

Frytki z warzyw korzeniowych, szczególnie, jeśli są upieczone z niewielkim dodatkiem tłuszczu – mogą być wartościową przekąską lub dodatkiem do obiadu. 

Seler to warzywo numer 1 dla sercowców, nadciśnieniowców, osób zmagających się z nadmiernym gromadzeniem wody, nadwagą czy zaparciami.

Dostarcza potasu, błonnika i cennych przeciwutleniaczy, które chronią nasze zdrowie. Nie każdemu odpowiada jego charakterystyczny cierpki smak, ale nic dziwnego, skoro większość kojarzy go ze smętnym, rozmiękłym plastrem pływającym w zupie. Zawsze jednak powtarzam, że warto wypróbować warzywa w różnych konfiguracjach, zanim stwierdzimy na 100%, że czegoś nie lubimy. Oto moja propozycja:

przepis na dietetyczne frytki

Frytki z selera niskotłuszczowe

2 porcje

1/2 niedużego selera korzeniowego
2-2,5 łyżeczki oleju rzepakowego lub oliwy
Odrobina soli 
Przyprawy : pieprz, lubczyk, kurkuma, mielona papryka ostra, suszona cebula.

  1. Selera obierz ze skóry i opłucz.
  2. Pokrój warzywo w słupki, wsyp na wrzątek i gotuj 2-3 minuty.
  3. Odsącz dokładnie na sitku, a następnie jeszcze osusz papierowym ręcznikiem.
  4. Przełóż do miski i posyp przyprawami. Następnie skrop olejem i starannie wymieszaj by dobrze rozprowadzić olej i przyprawy po frytkach.
  5. Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
  6. Dużą, płaską blachę wyłóż papierem do wypieków.
  7. Wyłóż na nią frytki i piecz 15 -18 minut na górnym poziomie*.
  8. Przed podaniem posyp solą.

*czas pieczenia zależy od mocy piekarnika i grubości słupków. Wydłuż go, lub skróć w miarę potrzeby.

Smacznego!


Może cię też zainteresować…