Frytki z selera
Dzisiaj będzie krótko i na temat. Frytki z warzyw! Ale nie kaloryczna i nasiąknięta do granic możliwości tłuszczem masa ze zmielonych ziemniaków, tylko zupełnie nowa jakość – frytki z selera. Przepis bazowy dostałam od jednej z dawnych pacjentek, za co serdecznie dziękuję. Pojawił się już np. w mojej książce Dieta w chorobie Hashimoto, ale od tamtej pory lekko go zmodyfikowałam.
Frytki z warzyw korzeniowych
Frytki z warzyw korzeniowych, szczególnie, jeśli są upieczone z niewielkim dodatkiem tłuszczu – mogą być wartościową przekąską lub dodatkiem do obiadu.
Seler to warzywo numer 1 dla sercowców, nadciśnieniowców, osób zmagających się z nadmiernym gromadzeniem wody, nadwagą czy zaparciami.
Dostarcza potasu, błonnika i cennych przeciwutleniaczy, które chronią nasze zdrowie. Nie każdemu odpowiada jego charakterystyczny cierpki smak, ale nic dziwnego, skoro większość kojarzy go ze smętnym, rozmiękłym plastrem pływającym w zupie. Zawsze jednak powtarzam, że warto wypróbować warzywa w różnych konfiguracjach, zanim stwierdzimy na 100%, że czegoś nie lubimy. Oto moja propozycja:
Frytki z selera niskotłuszczowe
2 porcje
1/2 niedużego selera korzeniowego
2-2,5 łyżeczki oleju rzepakowego lub oliwy
Odrobina soli
Przyprawy : pieprz, lubczyk, kurkuma, mielona papryka ostra, suszona cebula.
- Selera obierz ze skóry i opłucz.
- Pokrój warzywo w słupki, wsyp na wrzątek i gotuj 2-3 minuty.
- Odsącz dokładnie na sitku, a następnie jeszcze osusz papierowym ręcznikiem.
- Przełóż do miski i posyp przyprawami. Następnie skrop olejem i starannie wymieszaj by dobrze rozprowadzić olej i przyprawy po frytkach.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
- Dużą, płaską blachę wyłóż papierem do wypieków.
- Wyłóż na nią frytki i piecz 15 -18 minut na górnym poziomie*.
- Przed podaniem posyp solą.
*czas pieczenia zależy od mocy piekarnika i grubości słupków. Wydłuż go, lub skróć w miarę potrzeby.
Smacznego!
Może cię też zainteresować…
- Odzwyczajenie od cukru – czy da się to zrobić?
- Dieta o niskim indeksie glikemicznym – czego jeszcze nie wiesz
- Napady głodu – jak sobie z nimi poradzić
- Przepisy sirtuinowe na cały rok – nowa książka
- Życie po odchudzaniu
- Czy dieta SIRT naprawdę działa?
- Naturalne słodziki – czy warto zastępować nimi cukier?
- Dieta i ćwiczenia na płaski brzuch – Nowa książka
- Co to jest indeks glikemiczny?
- Dlaczego nie chudnę na diecie? – 5 najczęstszych powodów