Dieta w problemach jelitowych

Rozmaite zaburzenia jelitowe są z roku na rok niestety coraz popularniejsze. Zespół jelita drażliwego, alergie, nietolerancje pokarmowe (np. nietolerancja glutenu, laktozy, fruktozy czy FODMAP), zaparcia czy uporczywe wzdęcia to tylko niektóre ich przykłady. Dieta w zaburzeniach jelitowych powinna być poprzedzona dokładną diagnostyką i rozpoznaniem problemu.

Niestety bardzo łatwo jest pójść na łatwiznę. Najpierw umówić się na wizytę do „doktora Google” a potem zgubić w gąszczu zaleceń i porad publikowanych w prasie i Internecie.
Stąd pomysł na książkę Dieta zdrowych jelit, która charakteryzuje najpopularniejsze choroby i zaburzenia które dotykają naszych jelit, pomaga je rozróżnić i odpowiada na pytanie „Co jeść, żeby czuć się lepiej?” Książka nie zastępuje porady lekarskiej (co na każdym kroku do znudzenia powtarzam) jednak nakierowuje na możliwe przyczyny problemów i (gdy już mamy diagnozę) odpowiada na pytanie, jak powinna wyglądać dieta w zaburzeniach jelitowych, dostosowana do konkretnego problemu.

Dieta w zaburzeniach jelitowych - książka

Z książki dowiesz się:

  • co powinno cię zaniepokoić w pracy twoich jelit, a co jest zupełnie normalne
  • jaki wpływ mają jelita na zdrowie całego ciała
  • jak dbać o jelita by były w dobrej kondycji i aktywnie pracowały
  • co robić w przypadku zaparć, a co – jeśli dokuczają ci wzdęcia
  • jak odżywiać się w zespole jelita drażliwego i innych zaburzeń jelitowych
  • jak dbać o mikroflorę i dlaczego nasze dobre bakterie są aż tak ważne
  • ile błonnika jeść i czy jego nadmiar może szkodzić
  • jak postępować w przypadku nietolerancji pokarmowych (np. laktozy, glutenu, fruktozy, FODMAP)

Oczywiście książka zawiera też ciekawe przepisy na dania odpowiednie w poszczególnych stanach i schorzeniach.

Premiera już 02.10.2019 – nie mogę się doczekać 😀


Może cię też zainteresować…