Dieta wzmacniająca odporność – nowa książka!

Tegoroczny przełom lata i jesieni będzie obfitował w premiery moich nowych książek 😉 . Stanie się tak głównie dlatego, że pandemia pokrzyżowała wiosenne plany wydawnicze i kilka tytułów zaplanowanych na marzec-maj dopiero teraz stopniowo pojawia się w księgarniach. Dziś chciałam zaanonsować kolejną z nich o tytule Dieta wzmacniająca odporność.

To zresztą nie koniec tegorocznych premier, bo w czasie lockdownu też nie próżnowałam (czego efekty zobaczycie późną jesienią… a potem jeszcze wiosną) 😉 .

Dieta wzmacniająca odporność

O czym dokładnie jest ta książka? Chyba najlepiej będzie, jeśli zaprezentuję wam cytat ze wstępu…

dieta wzmacniająca odporność„O odporności pamiętamy głównie jesienią i zimą, gdy wszyscy dookoła nas kichają lub kaszlą, a z mediów bombardują nas reklamy rozmaitych specyfików i witamin, które mają zmniejszyć ryzyko zachorowania lub skrócić czas choroby. Tymczasem na naszą odporność pracujemy… przez cały rok. Odporny organizm to organizm dobrze odżywiony i nawodniony.

Nasze ciało jest sprawnie funkcjonującą maszyną, która posiada wiele mechanizmów ograniczających dostęp chorobotwórczych drobnoustrojów i zabezpieczających przed zachorowaniem. Jednak maszyna ta może ulec rozregulowaniu, jeśli przez dłuższy czas nie dostarczamy jej potrzebnych składników lub konsekwentnie prowadzimy styl życia sprzyjający zachorowaniu.

Z drugiej strony, jeśli dbamy o siebie i stosujemy zbilansowaną, odżywczą dietę – ryzyko spadku odporności jest mniejsze, a choroby rzadziej będą nas atakować. Nie mamy wpływu na wszystko, ale to, jak jemy, robi dużą różnicę. Nasze zdrowie jest w naszych rękach – wykorzystajmy to!”

Jak zadbać o zdrowie dietą?

Idealnie byłoby, gdyby sprawa była prosta, jednak temat jest bardziej złożony 🙂 . Dieta wzmacniająca odporność powstała w efekcie przekopania się przez spory zbiór artykułów naukowych oraz podręczniki akademickie z dziedziny dietetyki i żywienia człowieka.

Zebrane informacje podzieliłam na trzy główne działy:

  • Jak dbać o odporność cały rok?
  • Jak się odżywiać, by zmniejszyć ryzyko zachorowania w sezonie?
  • Co jeść w okresie infekcji?

Z kwestii technicznych – Dieta wzmacniająca odporność liczy sobie około 190 stron i zawiera 60 przepisów. Pojawi się w sprzedaży całkiem niedługo, bo już 2.09.2020.

Dieta a nasza odporność

W książce znalazły się zagadnienia takie, jak na przykład:

  • stan odżywienia, a zdrowie organizmu
  • witaminy i inne składniki, które mają wpływ na odporność
  • kondycja jelit i mikroflory jelitowej
  • najbardziej odżywcze produkty żywnościowe
  • eliminacja błędów żywieniowych i planowanie zdrowych posiłków
  • wpływ odchudzania i diet na odporność
  • domowe, żywieniowe sposoby na objawy infekcji

Każde zagadnienie zostało szczegółowo omówione, a każdy dział kończy się zbiorem przepisów, które pomogą zastosować dietetyczne wskazówki w praktyce. Dzięki temu, mam nadzieję, każdemu czytelnikowi uda się wdrożyć pozytywne nawyki żywieniowe do swojego codziennego jadłospisu.


A może zainteresują cię też inne książkowe premiery z sezonu lato/jesień 2020?