Dieta wzmacniająca odporność – nowa książka!
Tegoroczny przełom lata i jesieni będzie obfitował w premiery moich nowych książek 😉 . Stanie się tak głównie dlatego, że pandemia pokrzyżowała wiosenne plany wydawnicze i kilka tytułów zaplanowanych na marzec-maj dopiero teraz stopniowo pojawia się w księgarniach. Dziś chciałam zaanonsować kolejną z nich o tytule Dieta wzmacniająca odporność.
To zresztą nie koniec tegorocznych premier, bo w czasie lockdownu też nie próżnowałam (czego efekty zobaczycie późną jesienią… a potem jeszcze wiosną) 😉 .
Dieta wzmacniająca odporność
O czym dokładnie jest ta książka? Chyba najlepiej będzie, jeśli zaprezentuję wam cytat ze wstępu…
„O odporności pamiętamy głównie jesienią i zimą, gdy wszyscy dookoła nas kichają lub kaszlą, a z mediów bombardują nas reklamy rozmaitych specyfików i witamin, które mają zmniejszyć ryzyko zachorowania lub skrócić czas choroby. Tymczasem na naszą odporność pracujemy… przez cały rok. Odporny organizm to organizm dobrze odżywiony i nawodniony.
Nasze ciało jest sprawnie funkcjonującą maszyną, która posiada wiele mechanizmów ograniczających dostęp chorobotwórczych drobnoustrojów i zabezpieczających przed zachorowaniem. Jednak maszyna ta może ulec rozregulowaniu, jeśli przez dłuższy czas nie dostarczamy jej potrzebnych składników lub konsekwentnie prowadzimy styl życia sprzyjający zachorowaniu.
Z drugiej strony, jeśli dbamy o siebie i stosujemy zbilansowaną, odżywczą dietę – ryzyko spadku odporności jest mniejsze, a choroby rzadziej będą nas atakować. Nie mamy wpływu na wszystko, ale to, jak jemy, robi dużą różnicę. Nasze zdrowie jest w naszych rękach – wykorzystajmy to!”
Jak zadbać o zdrowie dietą?
Idealnie byłoby, gdyby sprawa była prosta, jednak temat jest bardziej złożony 🙂 . Dieta wzmacniająca odporność powstała w efekcie przekopania się przez spory zbiór artykułów naukowych oraz podręczniki akademickie z dziedziny dietetyki i żywienia człowieka.
Zebrane informacje podzieliłam na trzy główne działy:
- Jak dbać o odporność cały rok?
- Jak się odżywiać, by zmniejszyć ryzyko zachorowania w sezonie?
- Co jeść w okresie infekcji?
Z kwestii technicznych – Dieta wzmacniająca odporność liczy sobie około 190 stron i zawiera 60 przepisów. Pojawi się w sprzedaży całkiem niedługo, bo już 2.09.2020.
Dieta a nasza odporność
W książce znalazły się zagadnienia takie, jak na przykład:
- stan odżywienia, a zdrowie organizmu
- witaminy i inne składniki, które mają wpływ na odporność
- kondycja jelit i mikroflory jelitowej
- najbardziej odżywcze produkty żywnościowe
- eliminacja błędów żywieniowych i planowanie zdrowych posiłków
- wpływ odchudzania i diet na odporność
- domowe, żywieniowe sposoby na objawy infekcji
Każde zagadnienie zostało szczegółowo omówione, a każdy dział kończy się zbiorem przepisów, które pomogą zastosować dietetyczne wskazówki w praktyce. Dzięki temu, mam nadzieję, każdemu czytelnikowi uda się wdrożyć pozytywne nawyki żywieniowe do swojego codziennego jadłospisu.
A może zainteresują cię też inne książkowe premiery z sezonu lato/jesień 2020?
- Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność
- Pokonaj nadciśnienie dietą DASH
- Płaski brzuch. Dieta i ćwiczenia