Łatwa sałatka z arbuzem i fetą
Sałatka z arbuzem i fetą należy do moich ulubionych. Lato w pełni i nareszcie jest sezon na arbuzy 🙂 Te soczyste, słodkie owoce mają wielu amatorów wśród dorosłych i dzieci i są chętnie wcinane luzem oraz dodawane do rozmaitych deserów i napojów (szczególnie schłodzonych). U mnie dziś w nieco innej roli – jako składnik słodko-słonej sałatki 🙂
Sałatka z arbuzem i fetą
Składniki na 2 porcje:
300-400 g obranego arbuza
55-60 g sera sałatkowego typu Feta
2 łyżki oliwy
2 łyżki pestek słonecznika
Miska roszponki
pieprz
- Z arbuza wydłub pestki, a miąższ pokrój w kostkę lub małe kawałki.
- Ser pokrusz w palcach lub drobno pokrój.
- Do miski z roszponką wsyp arbuza i fetę, posyp słonecznikiem, oprósz pieprzem i skrop oliwą.
- Przed podaniem wymieszaj.
Modyfikacje: Na moim Facebooku pod postem ze zdjęciem sałatki rozpoczęła się dyskusja, jakie składniki można jeszcze dodać do arbuzowych sałatek 🙂 Może to być świeża bazylia lub mięta, piórka czerwonej cebuli, ocet balsamiczny, czarne oliwki. Wszystkie chwyty dozwolone – eksperymentuj!
Smacznego!
Może cię też zainteresować…
- Dieta na sen – czy istnieje?
- Przewlekłe zmęczenie – co doradzi ci dietetyk?
- Dieta dla mózgu – nowa książka
- Czekoladowe pancakes – super łatwe
- Dieta na dobry nastrój
- Możesz jeść normalnie – nowa książka
- Dobre i tanie jedzenie
- Jak wybierać zdrowe produkty, kontrolując wydatki?
- Gotowanie bez marnowania
- Tańsze zakupy – jak to ogarnąć?