Łatwa sałatka z arbuzem i fetą

Lato w pełni i nareszcie jest sezon na arbuzy 🙂 Te soczyste, słodkie owoce mają wielu amatorów wśród dorosłych i dzieci i są chętnie wcinane luzem oraz dodawane do rozmaitych deserów i napojów (szczególnie schłodzonych). U mnie dziś w nieco innej roli – jako składnik słodko-słonej sałatki 🙂

słodko słona sałatka z arbuzem i fetą

Składniki na 2 porcje:

300-400 g obranego arbuza

55-60 g sera sałatkowego typu Feta

2 łyżki oliwy

2 łyżki pestek słonecznika

Miska roszponki

pieprz

 

  1. Z arbuza wydłub pestki, a miąższ pokrój w kostkę lub małe kawałki.
  2. Ser pokrusz w palcach lub drobno pokrój.
  3. Do miski z roszponką wsyp arbuza i fetę, posyp słonecznikiem, oprósz pieprzem i skrop oliwą.
  4. Przed podaniem wymieszaj.

 

Modyfikacje: Na moim Facebooku pod postem ze zdjęciem sałatki rozpoczęła się dyskusja, jakie składniki można jeszcze dodać do arbuzowych sałatek 🙂 Może to być świeża bazylia lub mięta, piórka czerwonej cebuli, ocet balsamiczny, czarne oliwki. Wszystkie chwyty dozwolone – eksperymentuj!

Smacznego!


Może cię też zainteresować…