Ciastka korzenne z marchewką

Dlaczego ciastka korzenne z marchewką? Jakiś czas temu zapanowała moda na ciasta z warzywami. Marchewka, cukinia, burak czy szpinak – to prawdziwe hity wypieków. Szczególnie dużą popularnością cieszy się ciasto marchewkowe (carrot cake), które doczekało się nawet swojego dnia (tak, tak… obchodzimy go 03.02).

Istnieje wiele przepisów na ciasto z marchewką, jednak wiele z nich wymaga dość czasochłonnego przygotowania. Dziś mam dla Was propozycję znacznie szybszą i łatwiejszą, ponieważ marchewkę dodałam do… ciasteczek 🙂

niskotłuszczowe ciastka korzenne z marchewką

Przepis na ciastka korzenne z marchewką

Składniki na 20 porcji:

145 g mąki żytniej jasnej (typ 720)

50 g ksylitolu (lub 45-50 g cukru trzcinowego)

Średnia marchewka (po obraniu i starciu – 120 g)

2 duże jajka

2,5 łyżki oleju rzepakowego

32 g otrąb pszennych lub orkiszowych

30 g czekolady gorzkiej (4 spore kostki)

Płaska łyżka siemienia lnianego (w ziarnach)

½ łyżki siemienia lnianego mielonego

Płaska łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika

½ łyżeczki sody

½ łyżeczki proszku do pieczenia

3-4 krople aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)

 

  1. Wszystkie suche składniki wymieszaj.
  2. Jajka rozmieszaj z olejem i aromatem w sporym naczyniu.
  3. Wsyp suche składniki do mokrych, dodaj posiekaną czekoladę i startą marchewkę, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie gęste.
  4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do wypieków.
  5. Wykładaj łyżką porcje ciasta na blachę (najłatwiej zrobić to, pomagając sobie drugą łyżką).
  6. Utwórz w ten sposób 20 okrągłych ciasteczek o grubości około 1,5 – 2 cm.
  7. Wstaw do piekarnika na poziom drugi od góry i ustaw grzanie na 200 stopni (temperatura ma rosnąć w czasie pieczenia).
  8. Piecz około 20 minut, po upieczeniu zostaw na parę minut na blasze.

Ciastka korzenne z marchewką są niskotłuszczowe i dostarczają kilku różnych rodzajów błonnika, który pozytywnie wpływa na perystaltykę i oczyszczanie jelit.

1 ciasteczko (ok. 27 g) dostarcza 66 kcal (kaloryczność dotyczy wersji z ksylitolem) i aż 1,6 g błonnika To tyle samo, co np. w 2 plastrach ananasa.

Można je zrobić z cukrem lub bez niego. Wersja z ksylitolem może być alternatywą dla zwykłych słodyczy, odpowiednią dla osób z cukrzycą czy nadwagą oraz takich, które po prostu dbają o linię.

Przepis pochodzi z mojej książki Wypieki dla diabetyków, ale docenią go nie tylko osoby z cukrzycą. Ciastka są pyszne, aromatyczne i naprawdę nie trzeba być na żadnej diecie, by je polubić i zacząć robić regularnie 🙂

przepisy na ciastka bez cukru


Może cię też zainteresować…