Ciastka korzenne z marchewką
Dlaczego ciastka korzenne z marchewką? Jakiś czas temu zapanowała moda na ciasta z warzywami. Marchewka, cukinia, burak czy szpinak – to prawdziwe hity wypieków. Szczególnie dużą popularnością cieszy się ciasto marchewkowe (carrot cake), które doczekało się nawet swojego dnia (tak, tak… obchodzimy go 03.02).
Istnieje wiele przepisów na ciasto z marchewką, jednak wiele z nich wymaga dość czasochłonnego przygotowania. Dziś mam dla Was propozycję znacznie szybszą i łatwiejszą, ponieważ marchewkę dodałam do… ciasteczek 🙂
Przepis na ciastka korzenne z marchewką
Składniki na 20 porcji:
145 g mąki żytniej jasnej (typ 720)
50 g ksylitolu (lub 45-50 g cukru trzcinowego)
Średnia marchewka (po obraniu i starciu – 120 g)
2 duże jajka
2,5 łyżki oleju rzepakowego
32 g otrąb pszennych lub orkiszowych
30 g czekolady gorzkiej (4 spore kostki)
Płaska łyżka siemienia lnianego (w ziarnach)
½ łyżki siemienia lnianego mielonego
Płaska łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 krople aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)
- Wszystkie suche składniki wymieszaj.
- Jajka rozmieszaj z olejem i aromatem w sporym naczyniu.
- Wsyp suche składniki do mokrych, dodaj posiekaną czekoladę i startą marchewkę, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie gęste.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do wypieków.
- Wykładaj łyżką porcje ciasta na blachę (najłatwiej zrobić to, pomagając sobie drugą łyżką).
- Utwórz w ten sposób 20 okrągłych ciasteczek o grubości około 1,5 – 2 cm.
- Wstaw do piekarnika na poziom drugi od góry i ustaw grzanie na 200 stopni (temperatura ma rosnąć w czasie pieczenia).
- Piecz około 20 minut, po upieczeniu zostaw na parę minut na blasze.
Ciastka korzenne z marchewką są niskotłuszczowe i dostarczają kilku różnych rodzajów błonnika, który pozytywnie wpływa na perystaltykę i oczyszczanie jelit.
1 ciasteczko (ok. 27 g) dostarcza 66 kcal (kaloryczność dotyczy wersji z ksylitolem) i aż 1,6 g błonnika To tyle samo, co np. w 2 plastrach ananasa.
Można je zrobić z cukrem lub bez niego. Wersja z ksylitolem może być alternatywą dla zwykłych słodyczy, odpowiednią dla osób z cukrzycą czy nadwagą oraz takich, które po prostu dbają o linię.
Przepis pochodzi z mojej książki Wypieki dla diabetyków, ale docenią go nie tylko osoby z cukrzycą. Ciastka są pyszne, aromatyczne i naprawdę nie trzeba być na żadnej diecie, by je polubić i zacząć robić regularnie 🙂
Może cię też zainteresować…
- Czekoladowe pancakes – super łatwe
- Bezglutenowe ciasto z borówkami
- Polskie Superfoods na cztery pory roku
- Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
- Batoniki owsiane z rodzynkami
- Pyszne brownie (bez masła i jajek)
- Rewolucyjne ciasto bananowe bez jajek
- Bez marnowania – recenzja książki
- Babeczki bananowo kakaowe
- Zupa z pieczonego kalafiora w 7 minut
Jeden komentarz do “Ciastka korzenne z marchewką”