Roszponka – z czym to się je?
Często widujesz w sklepie tacki z apetycznymi zielonymi listkami? Dowiedz się, dlaczego warto poznać właściwości roszponki i jak wykorzystać ją w kuchni.
Roszponka to smaczne, liściaste warzywo z rodziny kozłkowatych. Jej listki tworzą małe rozetki, co czyni ją bardzo dekoracyjną. Często bywa składnikiem popularnych mieszanek sałat, ale można ją kupić także samodzielnie. W większości większych sklepów, warzywniaków czy marketów jest dostępna okrągły rok.
Listki roszponki są miękkie i delikatne, a łodyżki soczyste i mięsiste. Jej smak jest lekko orzechowy, dość wyrazisty ale nie pikantny jak w przypadku rukoli i nie tak trawiasty jak w przypadku sałaty zielonej. Można go określić, jako wyrazisty, ale nie dominujący.
Roszponka często przypada do gustu nawet osobom, które deklarują, że nie znoszą sałaty, a w dodatku pięknie zdobi kanapki, dania gorące czy sałatki.
Ale roszponka to nie tylko smak, ale również bogactwo cennych składników odżywczych.
Dlaczego warto jeść roszponkę?
Właściwości roszponki są niezwykle bogate i poleca się ją wielu osobom:
- Jest niskokaloryczna – porcja około 55 g, to tylko 11 kcal!
- Jest sycąca i dostarcza błonnika, co czyni ją wartościowym elementem jadłospisu osób pragnących schudnąć.
- Zawiera chlorofil, który może zapobiegać nowotworom.
- Zawiera karotenoidy, które chronią oczy i zapobiegają przed pogorszeniem i utratą wzroku w wieku podeszłym.
- Ma niski indeks glikemiczny, więc jest polecanych produktem np. dla osób z cukrzycą, insulinoopornością, czy chorobą Hashimoto i innymi chorobami o podłożu zapalnym.
- Porcja roszponki pokrywa ponad 35% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, co jest istotne zwłaszcza w chłodniejszych miesiącach, gdy łatwiej o infekcje i przeziębienia.
- Zawiera polifenole, które wspomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami i pomagają przedłużać młodość.
Jak wykorzystać roszponkę w kuchni?
Roszponka to warzywo wszechstronne i może być smacznym i cennym składnikiem zarówno dań letnich, jak i zimowych.
Roszponka może pełnić funkcję sałaty w sałatkach i surówkach. Szczególnie pasuje do pieczonych buraków, krowich i kozich serów, pomidorów, orzechów i pestek a także do grillowanych warzyw. Doskonale komponuje się też z sałatkami, gdzie składnikiem są owoce (np. figi, jabłka, cytrusy, maliny, truskawki, śliwki).
Ale to nie jedyne jej kulinarne zastosowanie – nadaje się również na składnik kanapek i burgerów, dodatek do makaronów, baza do sosu pesto a także jako dekoracja do dań gorących.
Możesz ją dusić z czosnkiem i podawać na ciepło tak, jak szpinak, a nawet ugotować z niej ciekawą i dekoracyjną, ciemnozieloną zupę. Podobnie jak szpinak, czy jarmuż może też być składnikiem odżywczego zielonego koktajlu.
Własna uprawa roszponki
Jeśli zachęcił cię powyższy opis i zdrowotne właściwości roszponki, ale w twojej okolicy nie można kupić tej sałaty, pewnie ucieszy cię fakt, że możesz ją uprawiać w ogrodzie czy w skrzynce balkonowej.
Roszponka to roślina bardzo łatwa w uprawie. Opieka nad nią nie przysporzy trudności nawet osobie początkującej w pracach ogrodowych. Co ciekawe, niektóre odmiany roszponki (np. Gala) są mrozoodporne i mogą być uprawiane nawet zimą.
Nasiona możesz kupić w sklepie ogrodniczym, centrum handlowym lub w Internecie. Wysiewa się je od lutego do października a plonem możesz cieszyć się cały rok!
Może cię też zainteresować…
- Dieta na sen – czy istnieje?
- Przewlekłe zmęczenie – co doradzi ci dietetyk?
- Dieta dla mózgu – nowa książka
- Czekoladowe pancakes – super łatwe
- Dieta na dobry nastrój
- Możesz jeść normalnie – nowa książka
- Dobre i tanie jedzenie
- Jak wybierać zdrowe produkty, kontrolując wydatki?
- Gotowanie bez marnowania
- Tańsze zakupy – jak to ogarnąć?