Bezglutenowe placuszki

Pozostając w temacie glutenu i diety bezglutenowej, dziś prezentuję przepis, który testowałam z myślą o jednej z nowych książek.
Bezglutenowe placuszki, o których mowa, są łatwe i dość szybkie w przygotowaniu. Mogą stać się elementem śniadania na ciepło lub zastępować pieczywo w posiłku na wynos. Sami sprawdźcie jakie są uniwersalne!

bezglutenowe placki na śniadanie i przekąskę

Przepis na bezglutenowe placuszki

Składniki na 6-8 porcji:

Szklanka kaszy jaglanej bezglutenowej*
2,5 szklanki wrzącej wody
8 łyżek mleka (lub zamiennika mleka)
7-10 czubatych łyżek mąki ryżowej bezglutenowej*
2-4 łyżki wody
2 jajka
Sól
Opcjonalnie np. kurkuma (nie dodałam)
Olej rzepakowy

  1. Kaszę wysyp na sitko, przepłucz obficie zimną wodą, a potem wrzątkiem.
  2. Wrzuć do garnka, zalej wrzątkiem (2,5 szklanki), dodaj łyżkę oleju i niewielką ilość soli.
  3. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 15 minut (lub tyle ile podano na opakowaniu).
  4. Gotową kaszę przelej na sitku zimną wodą i dobrze odcedź. Pozostaw do wystygnięcia.
  5. Wymieszaj kaszę z mlekiem, jajkami i wodą (na początek 2 łyżki).
  6. Zmiksuj blederem lub malakserem. W razie, gdyby masa była za gęsta, dodaj więcej wody.
  7. Dopraw solą i ewentualnie kurkumą.
  8. Stopniowo, cały czas mieszając, dodawaj mąkę. Ilość mąki zależy od odsączenia kaszy, stopnia jej zmielenia itd. Jeśli kasza była dobrze odsączona, powinno wystarczyć 7-8 łyżek. W razie potrzeby dodaj więcej, tak by ją zagęścić. Masa powinna być dość gęsta, ale łatwa do nabierania.
  9. Gdy wmieszasz mąkę, odstaw masę na kilka minut.
  10. W tym czasie nasmaruj dobrą, np. ceramiczną patelnię (musi być gładka, bez rowków itp.) niewielką ilością oleju rzepakowego i rozgrzej go.
  11. Na dobrze rozgrzaną patelnię wykładaj łyżką porcje masy i lekko je rozprowadzaj by otrzymać placuszki o grubości do 1 cm.
  12. Smaż na średnim ogniu, aż przy poruszaniu zaczną „jeździć” po patelni i zetną im się brzegi. Wtedy za pomocą dwóch łopatek ostrożnie je odwracaj i smaż jeszcze około 1-2 minut.
  13. Jeśli smażysz sporą ilość placków, co kilka partii dodaj i rozsmaruj odrobinę oleju. Nie dopuść do przypalenia.

jak zrobić placki bez glutenu krok po kroku

Wskazówki:
  • W tym przepisie sprawdzi się dowolna mąka bezglutenowa.
  • Jeśli zamierzasz podać placki na słodko, możesz dodać do masy nieco bezglutenowego budyniu waniliowego.
  • Jeśli planujesz jeść placki na słono, możesz wzbogacić masę o ulubione przyprawy (np. mieloną paprykę, zioła, czosnek).

Przechowuję je w pojemniku w lodówce do 3-5 dni.
Uwaga: Jeśli mają jeść je dzieci, lub osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym, lepiej przechowywać je jak najkrócej.

* Jeśli jesteś na ścisłej diecie bezglutenowej pamiętaj, żeby wszystkie składniki i dodatki do placków były na pewno bezglutenowe. Wiele kasz i mąk naturalnie bezglutenowych oraz produktów takich jak przyprawy, może być zanieczyszczonych glutenem.

Sposób podania:

Placuszki w wersji zaprezentowanej powyżej są neutralne w smaku i pasują do wszystkiego.
Możesz je jeść na ciepło jak pancakes (z miodem, konfiturą itp.) lub na zimno z hummusem, rozmaitymi pastami, ziołowym pesto, twarożkiem, dipami, a nawet z wędliną lub rybą jak kanapki.

przepisy na śniadanie bez glutenu

Zalety bezglutenowych placuszków

  • Mogą zastępować pieczywo.
  • Nadają się dla dzieci „do rączki”.
  • Łatwo je zapakować do pudełka jako element II śniadania, lunchu lub przekąski.

Może cię też zainteresować…