Bezglutenowe placuszki
Pozostając w temacie glutenu i diety bezglutenowej, dziś prezentuję przepis, który testowałam z myślą o jednej z nowych książek.
Bezglutenowe placuszki, o których mowa, są łatwe i dość szybkie w przygotowaniu. Mogą stać się elementem śniadania na ciepło lub zastępować pieczywo w posiłku na wynos. Sami sprawdźcie jakie są uniwersalne!
Przepis na bezglutenowe placuszki
Składniki na 6-8 porcji:
Szklanka kaszy jaglanej bezglutenowej*
2,5 szklanki wrzącej wody
8 łyżek mleka (lub zamiennika mleka)
7-10 czubatych łyżek mąki ryżowej bezglutenowej*
2-4 łyżki wody
2 jajka
Sól
Opcjonalnie np. kurkuma (nie dodałam)
Olej rzepakowy
- Kaszę wysyp na sitko, przepłucz obficie zimną wodą, a potem wrzątkiem.
- Wrzuć do garnka, zalej wrzątkiem (2,5 szklanki), dodaj łyżkę oleju i niewielką ilość soli.
- Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 15 minut (lub tyle ile podano na opakowaniu).
- Gotową kaszę przelej na sitku zimną wodą i dobrze odcedź. Pozostaw do wystygnięcia.
- Wymieszaj kaszę z mlekiem, jajkami i wodą (na początek 2 łyżki).
- Zmiksuj blederem lub malakserem. W razie, gdyby masa była za gęsta, dodaj więcej wody.
- Dopraw solą i ewentualnie kurkumą.
- Stopniowo, cały czas mieszając, dodawaj mąkę. Ilość mąki zależy od odsączenia kaszy, stopnia jej zmielenia itd. Jeśli kasza była dobrze odsączona, powinno wystarczyć 7-8 łyżek. W razie potrzeby dodaj więcej, tak by ją zagęścić. Masa powinna być dość gęsta, ale łatwa do nabierania.
- Gdy wmieszasz mąkę, odstaw masę na kilka minut.
- W tym czasie nasmaruj dobrą, np. ceramiczną patelnię (musi być gładka, bez rowków itp.) niewielką ilością oleju rzepakowego i rozgrzej go.
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wykładaj łyżką porcje masy i lekko je rozprowadzaj by otrzymać placuszki o grubości do 1 cm.
- Smaż na średnim ogniu, aż przy poruszaniu zaczną „jeździć” po patelni i zetną im się brzegi. Wtedy za pomocą dwóch łopatek ostrożnie je odwracaj i smaż jeszcze około 1-2 minut.
- Jeśli smażysz sporą ilość placków, co kilka partii dodaj i rozsmaruj odrobinę oleju. Nie dopuść do przypalenia.
Wskazówki:
- W tym przepisie sprawdzi się dowolna mąka bezglutenowa.
- Jeśli zamierzasz podać placki na słodko, możesz dodać do masy nieco bezglutenowego budyniu waniliowego.
- Jeśli planujesz jeść placki na słono, możesz wzbogacić masę o ulubione przyprawy (np. mieloną paprykę, zioła, czosnek).
Przechowuję je w pojemniku w lodówce do 3-5 dni.
Uwaga: Jeśli mają jeść je dzieci, lub osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym, lepiej przechowywać je jak najkrócej.
* Jeśli jesteś na ścisłej diecie bezglutenowej pamiętaj, żeby wszystkie składniki i dodatki do placków były na pewno bezglutenowe. Wiele kasz i mąk naturalnie bezglutenowych oraz produktów takich jak przyprawy, może być zanieczyszczonych glutenem.
Sposób podania:
Placuszki w wersji zaprezentowanej powyżej są neutralne w smaku i pasują do wszystkiego.
Możesz je jeść na ciepło jak pancakes (z miodem, konfiturą itp.) lub na zimno z hummusem, rozmaitymi pastami, ziołowym pesto, twarożkiem, dipami, a nawet z wędliną lub rybą jak kanapki.
Zalety bezglutenowych placuszków
- Mogą zastępować pieczywo.
- Nadają się dla dzieci „do rączki”.
- Łatwo je zapakować do pudełka jako element II śniadania, lunchu lub przekąski.
Może cię też zainteresować…
- Czekoladowe pancakes – super łatwe
- Bezglutenowe ciasto z borówkami
- Polskie Superfoods na cztery pory roku
- Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
- Batoniki owsiane z rodzynkami
- Pyszne brownie (bez masła i jajek)
- Rewolucyjne ciasto bananowe bez jajek
- Bez marnowania – recenzja książki
- Babeczki bananowo kakaowe
- Zupa z pieczonego kalafiora w 7 minut