Pełnoziarniste muffinki z truskawkami i czekoladą

Pełnoziarniste muffinki z truskawkami i czekoladą to jedne z tych wypieków, które nie wyglądają oszałamiająco, ale smakują bardzo dobrze. Ich zaletą jest również łatwość przygotowania – są szybkie i nie wymagają użycia miksera.

Moje muffinki są przygotowane w 75% z mąki pełnoziarnistej graham, dostarczają zatem więcej błonnika, niż tradycyjne. Dodatek maślanki powoduje, że są bardziej sycące, a owoce i gorzka czekolada dokładają wartości prozdrowotnych i pozwalają ograniczyć ilość cukru.

muffinki z truskawkami

Pełnoziarniste muffinki z truskawkami i czekoladą

15 sztuk

 

150 g mąki graham

50 g mąki pszennej uniwersalnej

50 g oleju rzepakowego

265 g maślanki (spora szklanka)

120 g cukru drobnego lub 130 g ksylitolu

2 duże jajka

Łyżka cukru z prawdziwą wanilią

3 kostki gorzkiej czekolady

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

3-4 garście truskawek (najlepiej mało wodnistych)

Łyżeczka pełna proszku do pieczenia

 

  1. Maślankę i jajka wyjmij wcześniej do lodówki tak, by doprowadzić je do temperatury pokojowej.
  2. Truskawki umyj i dobrze odsącz (lub osusz ręcznikiem). Odetnij ogonki i pokrój na małe kawałki. Rozłóż na desce i pozostaw do przesuszenia.
  3. Ustaw grzanie w piekarniku na 180 stopni.
  4. Czekoladę drobno posiekaj.
  5. Jajka, olej i maślankę rozmieszaj widelcem.
  6. Dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj. Pod koniec mieszania dodaj kawałki truskawek i czekolady.
  7. Napełnij ciastem 15 foremek silikonowych na muffinki (do połowy).
  8. Wstaw je do piekarnika i piecz 27-30 minut. Następnie przełącz na termoobieg 175 stopni i piecz jeszcze 10-13 minut (w sumie około 40).
  9. Po upieczeniu wyjmij z foremek (najlepiej zaczać od objechania każdej muffinki tępym nożem, bo wyciekający sok może je przykleić do ścianek). Pozostaw do wystudzenia.

Pełnoziarniste muffinki z truskawkami najlepiej zjeść tego samego lub następnego dnia. Jeśli mają być dłużej przechowywane – lepiej schować je do lodówki, bo mogą spleśnieć.

Poza sezonem truskawkowym można dodać wiśnie, czereśnie, jagody lub maliny. 


Lubisz wypieki z owocami? Spróbuj babeczek z jabłkami  lub pysznych  muffinek bananowych.

Zachęcam też do przetestowania przepisów bez cukru z mojej książki Wypieki dla diabetyków 🙂