Pełnoziarniste muffinki z truskawkami i czekoladą
Pełnoziarniste muffinki z truskawkami i czekoladą to jedne z tych wypieków, które nie wyglądają oszałamiająco, ale smakują bardzo dobrze. Ich zaletą jest również łatwość przygotowania – są szybkie i nie wymagają użycia miksera.
Moje muffinki są przygotowane w 75% z mąki pełnoziarnistej graham, dostarczają zatem więcej błonnika, niż tradycyjne. Dodatek maślanki powoduje, że są bardziej sycące, a owoce i gorzka czekolada dokładają wartości prozdrowotnych i pozwalają ograniczyć ilość cukru.
Pełnoziarniste muffinki z truskawkami i czekoladą
15 sztuk
150 g mąki graham
50 g mąki pszennej uniwersalnej
50 g oleju rzepakowego
265 g maślanki (spora szklanka)
120 g cukru drobnego lub 130 g ksylitolu
2 duże jajka
Łyżka cukru z prawdziwą wanilią
3 kostki gorzkiej czekolady
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
3-4 garście truskawek (najlepiej mało wodnistych)
Łyżeczka pełna proszku do pieczenia
- Maślankę i jajka wyjmij wcześniej do lodówki tak, by doprowadzić je do temperatury pokojowej.
- Truskawki umyj i dobrze odsącz (lub osusz ręcznikiem). Odetnij ogonki i pokrój na małe kawałki. Rozłóż na desce i pozostaw do przesuszenia.
- Ustaw grzanie w piekarniku na 180 stopni.
- Czekoladę drobno posiekaj.
- Jajka, olej i maślankę rozmieszaj widelcem.
- Dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj. Pod koniec mieszania dodaj kawałki truskawek i czekolady.
- Napełnij ciastem 15 foremek silikonowych na muffinki (do połowy).
- Wstaw je do piekarnika i piecz 27-30 minut. Następnie przełącz na termoobieg 175 stopni i piecz jeszcze 10-13 minut (w sumie około 40).
- Po upieczeniu wyjmij z foremek (najlepiej zaczać od objechania każdej muffinki tępym nożem, bo wyciekający sok może je przykleić do ścianek). Pozostaw do wystudzenia.
Pełnoziarniste muffinki z truskawkami najlepiej zjeść tego samego lub następnego dnia. Jeśli mają być dłużej przechowywane – lepiej schować je do lodówki, bo mogą spleśnieć.
Poza sezonem truskawkowym można dodać wiśnie, czereśnie, jagody lub maliny.
Lubisz wypieki z owocami? Spróbuj babeczek z jabłkami lub pysznych muffinek bananowych.
Zachęcam też do przetestowania przepisów bez cukru z mojej książki Wypieki dla diabetyków 🙂