Sałatka hawajska z indykiem
Macie ochotę na coś lżejszego po Świętach i Sylwestrze? Bo ja tak! Dlatego dziś na obiad, mimo chłodu za oknem – sałatka z indykiem! I to nie byle jaka tylko przywodząca na myśl wakacje 😀
Sałatka z indykiem, ananasem i selerem naciowym
Składniki na 2 porcje:
270-300 g piersi z indyka (lub kurczaka)
3-4 plastry ananasa
2-3 łodygi selera naciowego
3 łyżki oliwy
Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Dowolna ilość mieszanki sałat z rukolą
- Plastry ananasa pokrój w kostkę a łodygi selera w talarki.
- Mięso pokrój w małe kawałki, dopraw odrobiną soli i pieprzu a następnie podsmaż krótko na patelni wysmarowanej niewielką ilością oliwy.
- Mieszankę sałat wsyp do salaterki, dodaj ananasa, selera i kawałki kurczaka.
- Skrop oliwą, oprósz pieprzem i wymieszaj.
Wskazówka: mięso możesz dodatkowo doprawić mieloną kolendrą lub kuminem.
Sałatka z indykiem, ananasem i selerem, nadaje się na lunch, obiad, posiłek do pracy czy posiłek po treningu.
Dostarcza dużo białka, zawiera także przeciwutleniacze, dobre tłuszcze, potas i witaminy. Efekt uboczny po spożyciu – dobry humor 😉
Uwaga: sałatka będzie jeszcze szybsza, jeśli wykorzystasz wcześniej upieczone mięso.
Smacznego!
Może cię też zainteresować…
- Pieczony indyk na kanapki
- Koktajl z roszponką
- Robimy przetwory! Duszone śliwki
- Owsianka z duszonymi śliwkami
- Lekki bigos z kapusty pekińskiej
- Jak upiec chleb lepszy niż z piekarni? – Część I
- Jak upiec chleb lepszy niż z piekarni? – Część II
- Kotlety z soczewicy i pieczarek
- Dyniowe muffinki z orzechami (bezglutenowe)
- Jak upiec chleb lepszy niż z piekarni – część IV