Najprostsze domowe lody owocowe

Ostatnie upały wszystkim dały się mocno we znaki. Pisałam już o prawidłowym i skutecznym nawadnianiu w trakcie upałów, a na moim FB pokazywałam koktajle, lody i sałatki, które pomagają przetrwać gorące dni. Dziś postanowiłam się podzielić przepisem na najprostsze domowe lody owocowe, ponieważ zaskoczyło mnie pytanie jednej z koleżanek – „jak robisz lody?”. Przyłapałam się na tym, że dla mnie to dość oczywiste i nigdy się nad tym jakoś szczególnie nie zastanawiałam. 

Ponieważ lody robię zawsze na oko i z tego, co akurat mam w lodówce – nie dostaniesz ode mnie konkretnego przepisu wyliczonego co do grama – raczej uniwersalny sposób na fajną letnią przekąskę, którą możesz jeść nawet, jeśli się odchudzasz. No to do dzieła!

jak zrobić szybko domowe lody owocowe

Najprostsze domowe lody owocowe

Około 0,5 kg słodkich truskawek (lub np. malin, albo mieszanych owoców)
0,5-1 szklanka maślanki lub łagodnego jogurtu (generalnie czegoś białego – może być też kefir czy mleko)*
+Opcjonalnie łyżka cukru (ja nie dodaję)

  1. Owoce umyj i oczyść (np. z szypułek).
  2. Wsyp do kielicha blendera i zalej maślanką.
  3. Zmiksuj na gładko lub tak, by zostawić małe kawałki owoców.
  4. Przelej masę do foremek na lody na patyku (powinno wyjść około 12 lodów, ale to zależy ile dokładnie weźmiesz owoców i maślanki. Jak coś zostanie – będziesz mieć sos do makaronu, owsianki lub sałatki owocowej :)…)
  5. Zamrażaj 1-3 godziny (czas zależy od wielkości foremek, mocy zamrażarki itp…).
  6. Przed wyjęciem z foremki ogrzej ją krótko dłonią, lub włóż na chwilę pod ciepłą wodę.

Niskokaloryczne, łatwe lody

Jako przekąska sprawdzą się na diecie odchudzającej (to w końcu tylko owoce z maślanką!) oraz jako fajna, zdrowa opcja dla dzieci.

Nie licząc czasu chłodzenia, ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut!

Lody wegańskie, bez mleka, glutenu i laktozy?

W wersji wegańskiej lub bezmlecznej – zastąp maślankę wybranym napojem („mlekiem”) roślinnym (np. jaglanym, ryżowym) albo wegańskim jogurtem. Jeśli się odchudzasz – pamiętaj jednak, że np. mleczko kokosowe z puszki i niektóre jogurty czy twarożki z orzechów są bardzo kaloryczne. Możesz je rozcieńczyć wodą.

Jeśli masz nietolerancję laktozy – patrz wyżej, lub użyj bezlaktozowego mleka.

Jeśli wolisz lody bardziej owocowe, dodaj tylko tyle maślanki, by łatwo zmiksować owoce. Jeśli wolisz mleczny posmak, dodaj jej więcej, pamiętając, że rozcieńczy to słodki smak truskawek. Eksperymentuj – znajdź swoje ulubione proporcje.

Uwaga: Te lody naturalnie nie zawierają glutenu.

Smacznego!


Może cię też zainteresować…