Pełnoziarniste ciasto z kwaśnymi jabłkami
Mój ulubiony rodzaj ciasta to łatwe ciasto 🙂 No i pełnoziarniste – odkąd przestawiłam się na mąkę z pełnego przemiału, stwierdzam, że wyroby z niej smakują mi bardziej niż te, z jasnej mąki. I dobrze. Mąka pełnoziarnista to więcej błonnika i składników mineralnych! Ciasto z kwaśnymi jabłkami, które prezentuję poniżej, jest banalnie proste. W zasadzie wystarczy wymieszać składniki, wlać do formy i upiec. Piekłam je wielokrotnie i stwierdzam że (chyba?) nie da się go zepsuć. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to żeby wcześniej wyjąć jajka z lodówki i doprowadzić je do temperatury pokojowej.
Do jego wykonania użyłam kwaśnych, sierpniowych jabłek. Takich, o których mamy i babcie mówią „dziecko, takie się przecież nie nadają do ciasta!”. A tu pasują wyśmienicie 🙂 Idealnie przełamują delikatną słodycz wypieku. W zależności od potrzeb, w charakterze „słodzidła” można dodać cukier lub słodzik ksylitol.
Przepis na pełnoziarniste ciasto z kwaśnymi jabłkami
Składniki na keksówkę o długości ok. 30cm:
szklanka mąki pszennej razowej
½ szklanki mąki pszennej jasnej
3 nieduże kwaśne jabłka
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
3/ 4 szklanki ksylitolu lub cukru (ok. 150 g)
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon
masło i otręby pszenne do formy
- Keksówkę o długości około 30cm wysmaruj masłem i oprósz otrębami.
- Ustaw piekarnik na 180 stopni.
- Jabłka umyj, obierz i wykrój gniazda nasienne. Pokrój owoce w dość cienkie plasterki i oprósz lekko cynamonem.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodatkową łyżeczką cynamonu.
- Wbij jajka do miski, wsyp cukier i miksuj aż masa stanie się puszysta i jasna.
- Cały czas miksując dodawaj stopniowo olej, a następnie wsypuj stopniowo mąkę z proszkiem.
- Wlej ciasto do keksówki i powtykaj w nie plasterki jabłek. Upchnij je tak, by zmieściły się wszystkie 🙂
- Piecz przez około 50-55 minut na dolnym poziomie (wierzch ma się zrumienić, ale nie przypalić). Najlepiej przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy w środku nie jest surowe.
Jeśli nie możesz używać masła (bo na przykład masz nietolerancję laktozy) – zastąp je olejem kokosowym.
Smacznego!
Może cię też zainteresować…
- Pieczony indyk na kanapki
- Koktajl z roszponką
- Robimy przetwory! Duszone śliwki
- Owsianka z duszonymi śliwkami
- Lekki bigos z kapusty pekińskiej
- Jak upiec chleb lepszy niż z piekarni? – Część I
- Jak upiec chleb lepszy niż z piekarni? – Część II
- Kotlety z soczewicy i pieczarek
- Dyniowe muffinki z orzechami (bezglutenowe)
- Jak upiec chleb lepszy niż z piekarni – część IV