Pełnoziarniste ciasto z kwaśnymi jabłkami

Mój ulubiony rodzaj ciasta to łatwe ciasto 🙂 No i pełnoziarniste – odkąd przestawiłam się na mąkę z pełnego przemiału, stwierdzam, że wyroby z niej smakują mi bardziej niż te, z jasnej mąki. I dobrze. Mąka pełnoziarnista to więcej błonnika i składników mineralnych! Ciasto z kwaśnymi jabłkami, które prezentuję poniżej, jest banalnie proste. W zasadzie wystarczy wymieszać składniki, wlać do formy i upiec. Piekłam je wielokrotnie i stwierdzam że (chyba?) nie da się go zepsuć. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to żeby wcześniej wyjąć jajka z lodówki i doprowadzić je do temperatury pokojowej.

Do jego wykonania użyłam kwaśnych, sierpniowych jabłek. Takich, o których mamy i babcie mówią  „dziecko, takie się przecież nie nadają do ciasta!”. A tu pasują wyśmienicie 🙂 Idealnie przełamują delikatną słodycz wypieku. W zależności od potrzeb, w charakterze „słodzidła” można dodać cukier lub słodzik ksylitol.

ciasto z kwaśnymi jabłkami

Przepis na pełnoziarniste ciasto z kwaśnymi jabłkami

Składniki na keksówkę o długości ok. 30cm:

szklanka mąki pszennej razowej

½ szklanki mąki pszennej jasnej

3 nieduże kwaśne jabłka

4 jajka (w temperaturze pokojowej)

3/ 4 szklanki ksylitolu lub cukru (ok. 150 g)

1/2 szklanki oleju rzepakowego

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

cynamon

masło i otręby pszenne do formy

  1. Keksówkę o długości około 30cm wysmaruj masłem i oprósz otrębami.
  2. Ustaw piekarnik na 180 stopni.
  3. Jabłka umyj, obierz i wykrój gniazda nasienne. Pokrój owoce w dość cienkie plasterki i oprósz lekko cynamonem.
  4. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodatkową łyżeczką cynamonu.
  5. Wbij jajka do miski, wsyp cukier i miksuj aż masa stanie się puszysta i jasna.
  6. Cały czas miksując dodawaj stopniowo olej, a następnie wsypuj stopniowo mąkę z proszkiem.
  7. Wlej ciasto do keksówki i powtykaj w nie plasterki jabłek. Upchnij je tak, by zmieściły się wszystkie 🙂
  8. Piecz przez około 50-55 minut na dolnym poziomie (wierzch ma się zrumienić, ale nie przypalić). Najlepiej przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy w środku nie jest surowe.

Jeśli nie możesz używać masła (bo na przykład masz nietolerancję laktozy) – zastąp je olejem kokosowym.

Smacznego!


Może cię też zainteresować…