Deser kokosowy z polewą czekoladową
Z okazji zbliżającego się Tłustego Czwartku publikuję przepis na pyszny deser kokosowy, który zdecydowanie nie jest niskokaloryczny, ale odżywczo opłaca się dużo bardziej od tradycyjnego pączka 🙂
Można go przygotować z ksylitolem (wtedy zostanie tylko cukier z czekolady), lub „zaszaleć „i dodać zwykłego cukru.
Deser kokosowy a’la bounty
Na pierwszy rzut oka jego przygotowanie wygląda na skomplikowane, ale w rzeczywistości chodzi tylko o wymieszanie składników w odpowiedniej kolejności i schłodzenie. Wydaje mi się, że nie da się go zepsuć 🙂 Ma tylko jedną wadę – żeby go ładnie pokroić, trzeba mieć ostry nóż, trochę cierpliwości i brak głodomorów gotowych, by wyszarpać je jeszcze z formy, zanim zrobisz zdjęcie 😀
Przepis mam od dawna, niestety nie umiem wskazać jego źródła. Znając jednak moje zapędy eksperymentatorskie (żadnego przepisu nie potrafię zrobić od początku do końca tak, jak autor napisał – to jest silniejsze ode mnie) pewnie nie przypomina już mocno oryginału.
Zwykle przygotowuję go latem, gdy jest za ciepło by piec, ale dlaczego nie przypomnieć sobie smaku lata w oczekiwaniu na wiosnę? 🙂
Deser kokosowy z polewą czekoladową (bez pieczenia)
Składniki na 8 porcji:
120 g kaszy jaglanej
60 g ksylitolu (lub 50-55 g cukru)
45 g gorzkiej czekolady
25 g płatków migdałowych
180 g mleczka kokosowego
95 g wiórek kokosowych
szczypta soli i łyżeczka oleju do gotowania kaszy
- Kaszę wysyp na sitko. Przelej zimną wodą, a następnie wrzątkiem.
- Zagotuj wodę w garnku, włóż kaszę, odrobinę soli i olej.
- Gotuj 3–4 minuty, później odcedź.
- Szklankę wrzątku wymieszaj z 50 g mleczka kokosowego.
- Wlej go garnka, zagotuj, wsyp kaszę i gotuj ok. 10 minut na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn.
- Dodaj jeszcze 30 g mleczka kokosowego, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
- Szklaną (lub inną) formę 25 x 10 cm wyłóż folią spożywczą (tą przezroczystą J)
- W rondelku z grubym dnem podgrzej pozostałe mleczko kokosowe (100 g).
- Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną grubo czekoladę i mieszaj, aż otrzymasz jednolitą masę.
- Odstaw do wystudzenia.
- Posiekaj drobno płatki migdałowe.
- Letnią kaszę zmiksuj malakserem, stopniowo dodając wiórki i ksylitol lub cukier. Postaraj się, by masa była jak najbardziej gładka.
- Dodaj migdały i wymieszaj łyżką.
- Jeśli masa będzie zbyt trudna do mieszania, dodaj niewielką ilość zimnej, przegotowanej wcześniej wody, ale powinna być możliwie jak najgęstsza.
- Przełóż masę do formy. Rozprowadź i wyrównaj. Udekoruj polewą czekoladową.
- Upewnij się, że obie warstwy całkowicie wystygły, następnie wstaw formę z ciastem do lodówki i schładzaj przez 5–8 godzin (można po prostu zostawić je w lodówce na noc).
Właściwości deseru
Uwaga: Składniki tego deseru naturalnie nie zawierają glutenu.
Przepis będzie bezglutenowy, jeśli kupisz kaszę, czekoladę itp. które nie są zanieczyszczone glutenem (informacji szukaj na opakowaniach).
Jeśli szukasz deseru wegańskiego – użyj wegańskiej czekolady, lub zrób polewę z kakao.
Porcja (ok. 75 g) dostarcza 240 kcal* (ale też 3,5 g błonnika).
* w wersji z ksylitolem
Dzięki błonnikowi i białku, deser jest bardzo sycący i zwykle nie ma potrzeby, by sięgnąć po kolejny kawałek 🙂 Oprócz nich, dostarcza również składników mineralnych, w tym potasu, magnezu czy żelaza.
Smacznego!
Może cię też zainteresować…
- Czekoladowe pancakes – super łatwe
- Bezglutenowe ciasto z borówkami
- Polskie Superfoods na cztery pory roku
- Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
- Batoniki owsiane z rodzynkami
- Pyszne brownie (bez masła i jajek)
- Rewolucyjne ciasto bananowe bez jajek
- Bez marnowania – recenzja książki
- Babeczki bananowo kakaowe
- Zupa z pieczonego kalafiora w 7 minut