Deser kokosowy z polewą czekoladową

Z okazji zbliżającego się Tłustego Czwartku publikuję przepis na pyszny deser kokosowy, który zdecydowanie nie jest niskokaloryczny, ale odżywczo opłaca się dużo bardziej od tradycyjnego pączka 🙂
Można go przygotować z ksylitolem (wtedy zostanie tylko cukier z czekolady), lub „zaszaleć „i dodać zwykłego cukru.

Deser kokosowy a’la bounty

Na pierwszy rzut oka jego przygotowanie wygląda na skomplikowane, ale w rzeczywistości chodzi tylko o wymieszanie składników w odpowiedniej kolejności i schłodzenie. Wydaje mi się, że nie da się go zepsuć 🙂 Ma tylko jedną wadę – żeby go ładnie pokroić, trzeba mieć ostry nóż, trochę cierpliwości i brak głodomorów gotowych, by wyszarpać je jeszcze z formy, zanim zrobisz zdjęcie 😀

Przepis mam od dawna, niestety nie umiem wskazać jego źródła. Znając jednak moje zapędy eksperymentatorskie (żadnego przepisu nie potrafię zrobić od początku do końca tak, jak autor napisał – to jest silniejsze ode mnie) pewnie nie przypomina już mocno oryginału.
Zwykle przygotowuję go latem, gdy jest za ciepło by piec, ale dlaczego nie przypomnieć sobie smaku lata w oczekiwaniu na wiosnę? 🙂

deser kokosowy bez pieczenia z polewą czekoladową

Deser kokosowy z polewą czekoladową (bez pieczenia)

Składniki na 8 porcji:

120 g kaszy jaglanej
60 g ksylitolu (lub 50-55 g cukru)
45 g gorzkiej czekolady
25 g płatków migdałowych
180 g mleczka kokosowego
95 g wiórek kokosowych
szczypta soli i łyżeczka oleju do gotowania kaszy

  1. Kaszę wysyp na sitko. Przelej zimną wodą, a następnie wrzątkiem.
  2. Zagotuj wodę w garnku, włóż kaszę, odrobinę soli i olej.
  3. Gotuj 3–4 minuty, później odcedź.
  4. Szklankę wrzątku wymieszaj z 50 g mleczka kokosowego.
  5. Wlej go garnka, zagotuj, wsyp kaszę i gotuj ok. 10 minut na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn.
  6. Dodaj jeszcze 30 g mleczka kokosowego, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
  7. Szklaną (lub inną) formę 25 x 10 cm wyłóż folią spożywczą (tą przezroczystą J)
  8. W rondelku z grubym dnem podgrzej pozostałe mleczko kokosowe (100 g).
  9. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną grubo czekoladę i mieszaj, aż otrzymasz jednolitą masę.
  10. Odstaw do wystudzenia.
  11. Posiekaj drobno płatki migdałowe.
  12. Letnią kaszę zmiksuj malakserem, stopniowo dodając wiórki i ksylitol lub cukier. Postaraj się, by masa była jak najbardziej gładka.
  13. Dodaj migdały i wymieszaj łyżką.
  14. Jeśli masa będzie zbyt trudna do mieszania, dodaj niewielką ilość zimnej, przegotowanej wcześniej wody, ale powinna być możliwie jak najgęstsza.
  15. Przełóż masę do formy. Rozprowadź i wyrównaj. Udekoruj polewą czekoladową.
  16. Upewnij się, że obie warstwy całkowicie wystygły, następnie wstaw formę z ciastem do lodówki i schładzaj przez 5–8 godzin (można po prostu zostawić je w lodówce na noc).

Właściwości deseru

Uwaga: Składniki tego deseru naturalnie nie zawierają glutenu.
Przepis będzie bezglutenowy, jeśli kupisz kaszę, czekoladę itp. które nie są zanieczyszczone glutenem (informacji szukaj na opakowaniach).

Jeśli szukasz deseru wegańskiego – użyj wegańskiej czekolady, lub zrób polewę z kakao. 

Porcja (ok. 75 g) dostarcza 240 kcal* (ale też 3,5 g błonnika).

* w wersji z ksylitolem

Dzięki błonnikowi i białku, deser jest bardzo sycący i zwykle nie ma potrzeby, by sięgnąć po kolejny kawałek 🙂 Oprócz nich, dostarcza również składników mineralnych, w tym potasu, magnezu czy żelaza.

Smacznego!


Może cię też zainteresować…